Spletna stran SEAT za zagotavljanje nemotene in izboljšane uporabniške izkušnje uporablja piškotke.
Sprejmi in nadaljuj.
ZEMELJSKI PLIN IN BENCIN

TGI BY SEAT. KAKO NA EKOLOŠKI NAČIN PRITI DLJE Z MANJ GORIVA.

PRIHODNOST JE SVETLA

Kaj je TGI by SEAT?

Hibridni motor TGI združuje bencin in stisnjen zemeljski plin (CNG), s čimer prihrani do 30 %* v primerjavi z dizelskim motorjem in do 50 %* v primerjavi z bencinskim motorjem. Zmanjšuje tudi emisije CO2 ter izboljšuje kakovost zraka in okolje. Dve vrsti goriva, dvojna korist.

ZAKAJ JE MOTOR TGI BOLJŠI?

Prednosti TGI

ZMANJŠANI STROŠKI GORIVA

  • Do 50 %* ceneje kot pri bencinskem motorju.
  • Do 30 %* ceneje kot pri dizelskem motorju.

ZMANJŠANE EMISIJE

  • Zmanjšajte emisije CO2 za do 25 %* v primerjavi z bencinskim motorjem.
  • Zmanjšajte obremenitev s hrupom za do 50 %* v primerjavi z dizelskim motorjem.

ENOSTAVNO TOČENJE GORIVA

  • Kot da bi rezervoar polnili z bencinom.
  • Dve vrsti goriva pomenita dodatno zanesljivost.
  • Število takšnih črpalk po Evropi narašča.
KAKO DELUJE?

TGI by SEAT: Tehnične podrobnosti

Hibridni motor TGI združuje dve vrsti goriva, stisnjen zemeljski plin (CNG) in bencin. CNG je pravzaprav gorivo, ki ga uporabljamo za ogrevanje doma, toda stisnjeno na 1 % prostornine.

Pametni motor izbere CNG, kadar je to mogoče, nato pa po potrebi preklopi na uporabo bencina. Zaradi zagotovljenega hermetičnega zaprtja je tudi zanesljiv.

Prihodnost danes.

Nekateri preveč razmišljajo o prihodnosti. Drugi najdejo rešitve. Pri znamki SEAT smo jih našli, danes.

Od motorja TGI in tehnologije Full Link do aplikacije Shazam in sistema BeatsAudio™. Več učinkovitosti. Več zabave. Več povezljivosti. Zakaj bi čakali, ko je vse pripravljeno za pot?

Vprašanja in odgovori

Kaj je zemeljski plin?

To je plinska zmes brez barve, vonja in okusa, ki je lažja od zraka in sestavljena pretežno iz metana (CH4).

Ali je mogoče zemeljski plin tudi proizvajati?

Da. Metan npr. nastaja pri proizvodnji bioplina iz rastlin in odpadkov, spet druga tehnologija omogoča proizvodnjo bio-SNG (bio sintetični zemeljski plin), najnovejša metoda omogoča proizvodnjo s postopkom elektrolize in kemijskih reakcij, ki se napajajo iz obnovljivih virov.

Ali ni plin strupen in eksploziven?

Zemeljski plin načeloma ni strupen in nima vonja, zato mu običajno primešajo dišavo - sredstvo z močnim vonjem. Tega zaznamo že pri koncentraciji 1 %, kar je daleč pod mejo nevarnosti (14 - 16 %). Bencin se vžge pri bistveno nižjih temperaturah kot zemeljski plin.

Ali lahko z vozilom na stisnjen zemeljski plin (CNG) zapeljemo v garažo?

S tehničnega stališča ni pomislekov, prepovedi uvoza v garažo so veljale za vozila na utekočinjeni naftni plin (LPG), ki pri izstopu ne izhlapi samodejno.

Rezervoar za stisnjen zemeljski plin je opremljen z varnostnim ventilom, ki ob poškodbi poskrbi za nadzorovan izpust in zgorevanje zemeljskega plina, zato eksplozije niso mogoče. Zasebni upravljalci lahko v določenih primerih prepovedo uvoz, načeloma pa prepovedi parkiranja v podzemnih garažah ne veljajo. 

Ali prevozimo z zemeljskim plinom enako razdaljo kot z bencinom?

Ne, veliko večjo. Energijski izkoristek enega kilograma CNG je enak izkoristku 1,3 l dizla ali 1,5 l bencina.

Koliko lahko prihranim pri stroških goriva?

Glede na model vozila, letno prevožene kilometre in prevladujoči teren do 50 % v primerjavi z osebnim vozilom z bencinskim motorjem in do 30 % v primerjavi z vozilom z dizelskim motorjem.

Koliko polnilnih postaj na stisnjen zemeljski plin je v Sloveniji?

V Sloveniji imamo trenutno štiri javne polnilne postaje na stisnjen zemeljski plin, 2 v Ljubljani, ter po 1 v Mariboru in na Jesenicah. 

Kako pride zemeljski plin v polnilno postajo?

Gorivo se dovaja v polnilne postaje po plinovodu pod zemljo. Transport zemeljskega plina s cisternami po cestah (izpusti CO2) ne pride v poštev, kar prestavlja dodatno prednost za okolje.

Zakaj je zemeljski plin okolju prijazno gorivo?

Z uporabo zemeljskega plina se skoraj v celoti izognemo izpustom ogljikovega monoksida, žveplovega dioksida in drugih delcev. Izpusti CO2 so pri CNG vozilih do 25 % nižji kot pri vozilih z bencinskim motorjem. Izpusti dušikovih oksidov so v primerjavi z vozili z dizelskim motorjem do 70 % nižji.

Ali so tudi v drugih državah v uporabi CNG vozila in polnilne postaje?

Skupno lahko po vsej Evropi napolnite zemeljski plin na pribl. 2250 polnilnih postajah. Dobra je oskrba v Avstriji, Nemčiji in Švici, posebej dobra v severni Italiji. Na globalni ravni je v uporabi pribl. 12,5 milijonov CNG vozil in prek 16.300 polnilnih postaj.

Zakaj porabi optimizirani motor na zemeljski plin manj goriva kot bencinski motor?

Zmes zemeljskega plina in zraka je v motorju lažje stisniti kot zmes bencina in zraka v bencinskem motorju običajnega osebnega vozila. To poveča moč in zmanjša porabo goriva.

Zakaj je motor na zemeljski plin tišji?

Zemeljski plin ustreza bencinu z oktanskim številom 130, kar pomeni manj klenkanja. Dodatno je hitrost zgorevanja zmesi zemeljskega plina in zraka nižja, torej je motor na zemeljski plin mirnejši in s tem tišji.

Ali obstajajo drugi posebni pregledi?

Rezervoarje za CNG je treba - glede na podatke posameznega proizvajalca - vizualno pregledati najmanj vsaka tri leta. Kontrola tesnjenja, ki se je izvajala prej, se danes izvede pri vsakem polnjenju.

Kaj je CNG?

Compressed Natural Gas je stisnjeni zemeljski plin, ki prihrani prostor v rezervoarju. Tlak v posodah znaša 200 bar in več, tako je mogoče prevažati zadostno količino goriva.

Kaj je NGV?

To je drugo poimenovanje za vozilo na zemeljski plin: Natural Gas Vehicle.

Kaj je Bio-CNG?

To je stisnjeni biometan, ki je nastal iz biogenih surovin. Ni fosilnega izvora, vendar ga je mogoče brez težav uporabljati v vozilih - skorajda nevtralno za podnebje.

* Odstotek je izračunan ob primerjavi modela znamke SEAT z motorjem TGI pri vožnji v načinu CNG in istega modela znamke SEAT z bencinskim ali dizelskim motorjem, in sicer so uporabljeni uradni in homologirani podatki o emisijah CO2 in povprečni porabi goriva. Cene goriv temeljijo na španskem trgu.

 

SEAT Ibiza TGI: povprečna poraba goriva 4,9 l/100 km, povprečne masne emisije CO2 88 g/km. SEAT Leon TGI 5D & ST: povprečna poraba goriva 5,7 l/100 km, povprečne masne emisije CO2 130 g/km.