Brezhibna vidljivost

Originalna vetrobranska stekla SEAT.

Za varno vožnjo je bistvena brezhibna vidljivost na cesto in okolico. 90 % vseh za varnost pomembnih informacij pri vožnji zaznamo namreč čez vetrobransko steklo. Zato so originala vetrobranska stekla SEAT izdelana po najvišjih standardih kakovosti in v skladu z določili proizvajalca.

Najboljša kakovost in strokovna vgradnja

Prednosti originalnega avtomobilskega stekla SEAT.

  • Visoka kakovost stekla
  • Učinkovita UV in protihrupna zaščita
  • Popolno prileganje modelu vozila
  • Natančno ujemanje z originalnimi metlicami brisalcev SEAT

 

Za dodatne informacije in cenovno ponudbo za svoje vozilo se obrnite na partnerja SEAT.

POŠKODBE STEKLA

Vrste poškodb stekla.

Poškodbe stekla so pogosto posledica udarcev kamenja ali ledu, do njih pa lahko pride tudi zaradi nezgod. Poškodba ni vedno vidna takoj. Zato je pomembno, da vetrobransko steklo od časa do časa pregledate.


Popravilo ali menjava?

V primeru poškodbe na zadnjih, stranskih in strešnih steklih, je zaradi njihove sestave, možna samo menjava.
Pri vetrobranskih steklih je glede na poškodbo mogoče steklo popraviti ali zamenjati. Pri tem sem upoštevajo naslednji kriteriji:

  • Najpomembnejši je: čim hitreje obiščite vaš pooblaščen servis SEAT, dokler je poškodba na steklu še majhna. Če skozi razpoko še ni viden vdor vlage in umazanije, je popravilo stekla običajno še možno.
  • Strokovnjaki na pooblaščenem servisu SEAT bodo pregledali poškodbo na steklu in določili ustrezno ukrepanje.
  • Popravljajo se samo poškodbe na zunanji površini stekla, ki so od roba oddaljene vsaj 10 cm, katerih premer je manjši od kovanca za 2 EUR in ki niso v vidnem polju voznika. V kolikor popravilo ni možno, se steklo zamenja z novim originalnim vetrobranskim steklom SEAT.

Kaj morate vedeti o vetrobranskem steklu.

Vetrobransko steklo

Vetrobransko steklo, imenovano tudi sprednje steklo, je steklo, ki vozniku zagotavlja zadosten pregled na cesto in okolico ter ga ščiti pred vetrom, vremenom in žuželkami. Najpomembnejše je, da je vetrobransko steklo izdelano iz visokokakovostnega stekla in trdno pritrjeno v karoserijo. Za vetrobransko steklo se vedno uporablja lepljeno varnostno steklo (VSG). Pri tem gre za dve stekli, ki sta povezani s posebno vmesno folijo.

Menjava vetrobranskega stekla

Če popravilo vetrobranskega stekla ni možno, ga strokovnjaki na vašem pooblaščenem servisu SEAT zamenjajo. Pri tem se staro steklo izreže v območju lepljenja in se vstavi novo. Po strditvi lepila je ponovno možna vožnja z avtomobilom. Tudi menjavo zadnjih in stranskih stekel prevzamejo strokovnjaki, ki odstranijo ostanke starega stekla in previdno namestijo ter zalepijo novo. Pri tem preverijo tudi njegovo funkcionalnost, zlasti v primeru stranskih stekel. 

Brisalci in metlice brisalcev

Brisalci so izjemno pomembni za varnost v vozilu. Na njih močno vplivajo vremenski pogoji in različne temperature, zato jih je treba redno preverjati ter po potrebi menjati. V poletnem času so bolj izpostavljene soncu, zato gumica metlic brisalcev hitreje postane porozna. Na življenjsko dobo brisalcev vpliva tudi zima, ko zaradi dežja ali snega še pogosteje uporabljate brisalce. Pomembno je, da brisalcev pozimi ne uporabljajte namesto »strgala za led«, saj s tem lahko pride tako do poškodb brisalcev kot stekla.

Menjava metlic brisalcev

Metlice brisalcev redno pregledujte in po potrebi zamenjajte. Pri menjavi bodite pozorni, da metlice ustrezno zataknete, da se ne zamaknejo. Z zamikom lahko pride do razpok ali poškodb brisalcev ali stekla. Ko je čas za nove metlice brisalcev se za nasvet obrnite na strokovnjake na pooblaščenem servisu SEAT; ki vam bomo pomagali pri izboru in namestitvi ustreznih brisalcev.

Zadnje, stransko in strešno steklo

Preostala stekla avtomobila so običajno iz enoslojnega varnostnega stekla (ESG). Pri tem gre za robustno varnostno steklo, ki se ob zlomu razleti v številne majhne delce, ti pa zaradi topih robov ne povzročajo poškodb. Zaradi posebne sestave tega varnostnega stekla, zadnjega in stranskega stekla ni možno popraviti, temveč ju je ob poškodbi treba zamenjati.