SEAT Ibiza – odličnost dizajna

Nova SEAT Ibiza prejela nagrado Red Dot Award: Product Design 2017

05.04.2017

Martorell, 3. 4. 2017 - Nova SEAT Ibiza se ponaša z najboljšim dizajnom znamke SEAT v segmentu A0. Njena peta generacija odlično predstavlja več kot tridesetletno zgodovino in tako ostaja ključni steber znamke. Poleg vseh značilnih potez modelov znamke SEAT ima nova Ibiza tudi nekaj novosti, ki jo popeljejo na višjo raven in tako predstavljajo ogromen korak naprej v izražanju dizajna znamke SEAT. To nesporno dokazuje nagrada Red Dot Award: Product Design 2017, ki so jo pravkar podelili novi SEAT Ibizi.

Od leta 1954 je nagrada Red Dot Award ena najprestižnejših oblikovalskih nagrad na svetu, ki kakovostnim proizvodom in inovacijam daje mednarodno prepoznavnost. Povrhu vsega je kategorija oblikovanja proizvodov (angl. product design) najpomembnejša od vseh. Nagrada Red Dot Award: Žirijo v kategoriji oblikovanja proizvodov sestavlja štirideset svetovnih strokovnjakov, ki ne smejo biti zaposleni v podjetjih v proizvodni industriji, prav tako pa ne smejo glasovati za proizvode, pri katerih so kakor koli sodelovali. Tako se je mogoče izogniti navzkrižju interesov ter zagotoviti čim večjo nepristranskost in nevtralnost.

Peto generacijo Ibize so oblikovali v Barceloni. Od prve predstavitve leta 1984 je postala ikona družbe SEAT. Gre za model, ki se je najdlje obdržal v ponudbi znamke, in s 5,4 milijona prodanih vozil je tudi njen najbolje prodajan model. Novo SEAT Ibizo še posebno odlikujejo dinamičen značaj in kakovost vožnje, neverjeten občutek stabilnosti in zanesljivosti na cesti, znatno izboljšana kakovost notranjosti, varna in enostavna tehnologija, izboljšano udobje ter še mnogo več. Zaradi vznemirljivega dizajna vse te značilnosti še bolj izstopajo že na prvi pogled. "Ibiza je vrhunec zrelosti novega oblikovalskega jezika znamke SEAT. Ta jezik smo začeli razvijati leta 2012," je povedal vodja oblikovanja pri znamki SEAT Alejandro Mesonero-Romanos.

Novo SEAT Ibizo zlahka prepoznamo kot pristno vozilo znamke SEAT zaradi trikotnih Full LED-žarometov, legendarnega videza dnevnih luči in tudi zaradi logotipa, ki ponosno počiva na sprednji mreži hladilnika, poudarjata pa ga oblikovni liniji na pokrovu motorja in majhen prazen prostor na kromiranem okvirju. Dizajn v obliki črke X vozilu daje odlično dinamiko in neverjetno vizualno stabilnost.

Kratka previsa, v kote postavljena kolesa, dolga medosna razdalja in oblika oken poudarjajo športen, stabilen in dinamičen značaj vozila, prav tako pa pozornost usmerjajo na velikost in širino vozila. "Ustvarili smo najlepša sorazmerja, poudarek pa smo dali prostornosti in površinam ter tako dosegli tridimenzionalen učinek, ki zadovolji še tako kritične in zahtevne stranke," je dejal Alejandro Mesonero-Romanos. Karoserija nove SEAT Ibize na eni strani dosega popolna sorazmerja, močan značaj in živahno držo, na drugi strani pa prinaša svež videz skupaj z zrelostjo in uravnoteženostjo.

"Zanimive in neobičajne oblike lahko občudujemo v vsaki podrobnosti zunanjega in notranjega dizajna," je pojasnil Alejandro Mesonero-Romanos. Zaradi kombinacije ostrih linij in gladkih površin je karoserija čudovito oblikovana. Dvojna stranska linja, ki je značilna za SEAT, vozilu daje še dodaten tridimenzionalen videz. Zadnje luči dopolnjujejo bočno linijo vozila in lepo zaokrožijo njegov edinstven dizajn ter nudijo fantastično aerodinamiko. Močne, jasne linije zadka in odbijača navidezno povečajo širino vozila ter ustvarijo veličasten videz, zadnji odsevniki pa vozilo še približajo cesti. Različni nivoji opreme ponujajo različne poudarke: značaj vozil z nivojem opreme FR poudarjata navidezni izpušni cevi na vsaki strani zadnjega odbijača, nivo opreme XCellence pa je prepoznaven po kromiranih detajlih, ki vozilu dajejo še večjo prefinjenost.

Notranjost vozila se ponaša s popolnimi sorazmerji ter večjim občutkom prostornosti in udobja. Zaradi skrbne izbire materialov je vozilo videti bolj elegantno in kakovostno, bolj napete, ampak tudi natančne in tehnične linije pa dodajo lahkotnost, ki vozilu daje mladosten in dinamičen značaj. V notranjosti prevladujejo vodoravna sorazmerja in premišljena razporeditev funkcionalnih sklopov, kot je dvignjena osrednja konzola, ki izboljša ergonomičnost in varnost. Vsi instrumenti so nameščeni okoli voznika v kar najvišjem položaju, zato vozniku ni treba odvračati pogleda s ceste.

Prestavna ročica je tako nameščena kar se da visoko, kar omogoča preprosto in gladko prestavljanje. V vsako podrobnost je bilo vloženega ogromno truda, da bi dosegli vtis, da Ibiza lahko tekmuje z modeli iz višjih kategorij. Pri Ibizi je na voljo tudi ogromno možnosti individualizacije, na primer možnost izbire notranje ambientne LED-osvetlitve in najnaprednejše tehnologije z 8-palčnim zaslonom na dotik in sistemom povezljivosti Full Link. Potnike ščiti zračni filter Air Care, ki odstranjuje različne vrste alergenov in tako skrbi za najboljšo kakovost zraka.