Najvznemirljivejši kompaktni križanec

Pet zvezdic Euro NCAP za novo SEAT Arono

15.11.2017

Martorell (Španija), 8. 11. 2017 - Nova SEAT Arona je dosegla najvišje možne rezultate na zahtevnih preizkusih varnosti Euro NCAP in se tako uvrstila ob bok SEAT-ovim paradnim modelom Ateca, Leon in Ibiza. SEAT je znova dokazal visoko raven in merila varnosti pri vseh svojih modelih. Nova SEAT Arona je nova članica SEAT-ove modelske palete v največji produktni ofenzivi španske znamke doslej; v tej ofenzivi izstopajo še prenovljeni Leon, nova Ibiza, Ateca in veliki športni terenec, katerega prihod na trg pričakujemo v letu 2018.

Pet zvezdic na prestižnih, neodvisnih preizkusih varnosti Euro NCAP je vedno večji dosežek, saj so preizkusi v zadnjih mesecih postali veliko zahtevnejši. Organizacija Euro NCAP pri vozilih, ki pridejo na trg, opravi vrsto preizkusov, ki so vedno strožji. Tako se na primer na preizkusnih trčenjih za zanesljivo preverjanje varnosti otrok uporablja testne lutke, ki predstavljajo otroke, stare med 6 in 10 let. Zahtevnejši so tudi preizkusni čelni trki in bočni trki v steber pod kotom 75 stopinj. Na preizkusih se uporablja večji nabor testnih lutk, ki še bolje posnemajo biološke lastnosti ljudi, tako da preizkusna trčenja kar najbolj objektivno odražajo dejanske razmere med trkom.

Nova Arona se pridružuje Ateci, Leonu in Ibizi - trem SEAT-ovim paradnim modelom, ki so na preizkusih varnosti Euro NCAP prav tako prejeli pet zvezdic

V vsaki od kategorij, na katere so razdeljeni preizkusi varnosti Euro NCAP, je nova SEAT Arona dosegla odlične rezultate, še posebej na področju varnosti potnikov in varnosti pešcev. Izjemni so tudi Aronini asistenčni sistemi. Med njimi po učinkovitosti izstopata predvsem sistem za avtomatsko zaviranje v sili (AEB) in Front Assist. Prvi z uporabo radarske tehnologije v kombinaciji z izpopolnjenima sistemoma ABS in ESC zaznava in se odziva ne le na vozila, ampak tudi na pešce. Tako lahko vozilo zavira karseda varno in hitro.

Rezultati vseh opravljenih preizkusov so bili odlični, še zlasti v kategorijah varnosti odraslih potnikov in varnosti pešcev

Preizkusi varnosti Euro NCAP so v primerjavi s preizkusi v letu 2016 postali zahtevnejši tako na področju aktivne kot tudi na področju pasivne in preventivne varnosti. Nova SEAT Arona je zdaj opremljena z zategovalniki varnostnih pasov in omejevalniki zatezne sile na sprednjih in zadnjih sedežih. S tem je zagotovljena pomembna prednost na najzahtevnejšem področju - varnosti odraslih potnikov in otrok. Zategovalniki namreč v primeru trčenja zmanjšajo ohlapnost pasu v območju potnikovega prsnega koša in medenice ter tako poskrbijo za najboljšo zaščito tako odraslih potnikov kot otrok. Del serijske opreme SEAT Arone so tudi pritrdišča Isofix in Top Tether na zadnjih sedežih, ponudbo serijske varnostne opreme pa zaokrožajo še omejevalnik hitrosti, vzglavniki na vseh zadnjih sedežih, opozorilnik za nepripete varnostne pasove za vse sedeže in šest varnostnih blazin.

Nova SEAT Arona, ki jo izdelujejo v Barceloni in je zasnovana na novi platformi MQB A0, presega trenutne standarde Euro NCAP, saj so zanjo na voljo tudi naslednji sistemi: asistenca za speljevanje na klancu, avtomatski vklop luči, funkcija večnaletnega zaviranja, sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah, dnevne luči (serijsko), sistem za avtomatsko uravnavanje razdalje (ACC), asistenca za odparkiranje, senzor za mrtvi kot ter parkirni sistem s krmilno avtomatiko za pomoč pri bočnem in prečnem parkiranju.