Hibridna vozila

Pogosta vprašanja o hibridnih vozilih.

10.01.2022

Po najnovejših raziskavah, ki jih je objavilo Evropsko združenje proizvajalcev avtomobilov (ACEA), so od vsakih desetih vozil, prodanih v Evropski uniji, trije hibridi. Podatki združenja ACEA, v katerem je 16 največjih proizvajalcev vozil iz Evropske unije, potrjujejo trend rasti alternativnih pogonskih tehnologij, med katerimi so najvidnejši priključni hibridi (PHEV). Ta hitro razvijajoča se tehnologija sproža vprašanja, zato strokovnjak družbe SEAT S.A. odgovarja na najpogostejša vprašanja uporabnikov iz celotne Evrope. Spodaj so pogosto zastavljena vprašanja o hibridih.

Kakšen je e-doseg priključnih hibridov?

Po podatkih najnovejše raziskave so od vsakih desetih vozil, prodanih v Evropski uniji, trije hibridi.

Rita Steves de Matos je administrativna pomočnica, ki razmišlja o nakupu priključnega hibrida. Živi na Portugalskem, ki ponuja davčne olajšave, vendar želi najprej izvedeti, kakšen je doseg priključnih hibridov. César Méndez, vodja oddelka za raziskave in razvoj hibridov pri podjetju SEAT S.A., poudarja, da je »prednost priključnih hibridov v tem, da napolnjenost baterije ni odvisna od motorja z notranjim zgorevanjem«. »Priključni hibridi imajo polnilno vtičnico, ki zagotavlja, da je vozilo vsako jutro, ko sedete vanj, popolnoma napolnjeno,« dodaja. SEAT Tarraco e-HYBRID ima na primer električni doseg 49 kilometrov. »To je dovolj, da se v izključno električnem načinu vsak dan pripeljete na cilj,« pravi César.

 

Ali so hibridi primerni za daljše razdalje?

 

To vprašanje je postavila vodja prodaje, Aleksandra Rekas s Poljske, kjer je zanimanje za priključne hibride v zadnjem času močno naraslo, saj se je prodaja v tretjem četrtletju leta 2021 v primerjavi z enakim obdobjem prejšnjega leta povečala za 124,1 %. »Seveda,« odgovarja César, »zaradi učinkovite kombinacije motorja z notranjim zgorevanjem in električnega motorja lahko brez težav prevozite srednje in dolge poti.« Skupni doseg vozila SEAT Tarraco e-HYBRID je 730 kilometrov.

Koliko časa traja polnjenje?

 

Alberto González iz Španije se želi prepričati, da polnjenje baterije ne traja predolgo. Španija je še en od trgov, na katerih se je prodaja priključnih hibridov zelo povečala: V tretjem četrtletju 2021 je bilo po podatkih Evropskega združenja proizvajalcev avtomobilov prodanih 87,5 % več vozil kot v enakem obdobju leta 2020. »Vse je odvisno od kabla in največjega polnilnega toka,« pravi César. Dobra izbira je domača polnilna postaja SEAT. »Tako lahko pri optimalnih pogojih vozilo napolnite v zgolj treh urah in pol.«

Kako deluje regeneracija energije?

 

To vprašanje je zastavil Patrick Röschl, avstrijski fotograf in komunikator, ki na poti na delo in domov vsak dan prevozi približno 20 kilometrov v vsako smer. »Na dva načina,« pojasni César. »Na eni strani začne motor delovati kot generator, ki izkorišča vztrajnost vozila, ko spustite pedal za plin. Na drugi strani pa, ko pritisnete zavorni pedal, motor v prvi fazi zaviranja deluje kot generator in izkoristi zavorni učinek. To je regenerativno zaviranje«. Patrick potrebuje veliko prostora za prevoz delovne opreme in opreme za prosti čas, saj kolesari, smuča in surfa, zato ga zanima SEAT Tarraco e-HYBRID s prostornino prtljažnika do 1.500 litrov.

Kako se hibridi obnesejo pri nizkih temperaturah?

 

Kombinacija obeh motorjev pomeni, da je skupni doseg vozila SEAT Tarraco e-HYBRID 730 kilometrov.

Jonathan Björkvik je vodja kadrovske službe športnega podjetja na Švedskem. Prodaja priključnih hibridov se je v tej nordijski državi v prvih devetih mesecih leta 2021 v primerjavi z letom 2020 povečala za 48 %. Vendar Jonathana skrbi, kako se ta vozila obnesejo v mrzlih švedskih zimah s temperaturami precej pod 0 °C. »Brez težav,« odgovori César. »Dokler je temperatura komponent visokonapetostnega sistema pod -10 °C, bo vozilo uporabljalo motor z notranjim zgorevanjem, ko pa se temperatura zaradi vožnje zviša, se vklopi elektromotor.«