#Project1Hour

#Project1Hour: moč idej.

25.04.2022

Pred letom dni, na dan Zemlje 2021, si je več kot 15.000 zaposlenih v družbi SEAT S.A. vzelo čas in razmišljalo o podnebnih spremembah. Pobuda #Project1Hour je nastala, da bi spodbujali razprave med zaposlenimi in spodbujali trajnostne ideje v korist podjetja in sveta. Leto kasneje so ideje, ki so se rodile pred 365 dnevi, postale resničnost.

Učinkovita tovarna.

Na dan Zemlje lani so si zaposleni v družbi SEAT S.A. vzeli uro časa, da bi prispevali k boju proti podnebnim spremembam.

Eden od projektov, ki so se že začeli izvajati, vključuje spremljanje in zmanjševanje porabe energije za elektronsko in električno opremo ter klimatizacijo, ko tovarna miruje. Pobudo nadzoruje ekipa za varčevanje z energijo, ki tedensko ocenjuje obrate in njihovo delovanje ter izvaja ukrepe za izboljšanje učinkovitosti. »To nam je omogočilo, da smo porabo energije v neproduktivnih obdobjih zmanjšali za 20 %,« pravi Adrián Navarrete iz oddelka za upravljanje objektov. Ta ekipa je prav tako začela izvajati načrt za zamenjavo halogenskih fluorescenčnih luči v delavnicah z žarnicami LED, kar pomeni do 1.514 MWh nižjo letno porabo oziroma 56-odstotni prihranek energije.

Ekološki vrt.

»Z zasaditvijo cvetličnih gred z avtohtonimi vrstami smo porabo vode v primerjavi z zalivanjem trate uspešno zmanjšali za 34  ,« pojasnjuje José Canabal iz oddelka za upravljanje objektov med urejanjem prvih poganjkov bršljana, uleksa, rožmarina, sivke in žajblja, s katerimi je zasajena okolica SEAT Martorell. Kompleks z 950.000 m2 gozdnih površin je eden največjih naravnih rezervatov skupine Volkswagen, kar 90 % vrst, ki rastejo v njem, pa je avtohtonih. Ta in podobni projekti so rezultat lanske pobude #Project1Hour. José meni, da »gresta lahko lepota in trajnost vseeno z roko v roki«.

Brez plastike pri jedi.

Pobuda #Project1Hour je spodbudila ideje, ki se leto pozneje v podjetju že izvajajo.

Zaposleni v družbi SEAT S.A. iz menz vsak dan odnesejo več kot 400 obrokov. Zaradi embalaže in pribora za enkratno uporabo je to pomenilo preveč plastičnih odpadkov, zato je nastala pobuda »Cuidemos del Planeta«, ki spodbuja uporabo embalaže in pribora za večkratno uporabo. »Zaposleni lahko embalažo prinesejo od doma ali pa kupijo svoj set dveh steklenih posod za hrano, jedilnega pribora in vrečke po znižani ceni,« pravi Marcel Dassonvalle iz oddelka za upravljanje menze. Količina plastičnih odpadkov se je s tem zmanjšala za 336 kg na mesec. Poleg tega je bil v menzah uveden sistem ločevanja odpadkov za učinkovitejše recikliranje.

Svetlo obzorje.

Že začeti projekti zajemajo trajnostne vrtove, posode za hrano za večkratno uporabo in zmanjšano porabo energije.

Luči pa bo tudi osrednja tema novega trajnostnega projekta za letošnje leto, pobude »LED'S DO IDEAS«. Družba SEAT S.A. bo za vsako okolju prijazno idejo, ki jo bodo prispevali zaposleni, socialnim organizacijam podarila dve žarnici LED, ki bosta nadomestili žarnice z žarilno nitko. Ta ukrep bo neposredno vplival na zmanjšanje emisij, saj dve klasični žarnici v svoji življenjski dobi ustvarita tono emisij CO2.  »Gre za izziv, način, kako vse zaposlene aktivno vključiti v okoljski projekt podjetja in hkrati zmanjšati ogljični odtis,« pojasnjuje Eugenia Alquézar iz oddelka za vključevanje zaposlenih in inovacije. Če bi vsaj polovica zaposlenih prispevala po eno idejo, bi bilo zmanjšanje emisij ogljika enakovredno zasaditvi 60.000 hrastov v 30 letih. Majhne geste, ki imajo na poti k bolj trajnostnemu podjetju velik vpliv.

Vzemite si čas za večjo ozaveščenost.

SEAT S.A. je trdno zavezan ciljem Pariškega podnebnega sporazuma. Da bi obeležili mednarodni dan Zemlje, bo podjetje zato ta mesec ponovno izvedlo kampanjo #Project1Hour. V okviru te globalne pobude za ozaveščanje bo 15.000 zaposlenih v družbi SEAT S.A. v naslednjih dneh imelo priložnost, da razmišljajo o podnebnih spremembah, na voljo pa jim bodo orodja za opredelitev konkretnih ukrepov, ki jih lahko vključijo v svoje vsakdanje delo in zasebno življenje, da bi te spremembe pomagali zajeziti.