SEAT Ibiza in Arona

5 zvezdic za novo SEAT Ibizo in novo SEAT Arono na poostrenem preizkusu varnosti Euro NCAP

05.01.2023
  • Oba modela sta dosegla najvišjo oceno in sta opremljena s številnimi posodobitvami, ki ustrezajo zahtevnejšemu postopku testiranja.
  • Nova SEAT Ibiza in nova SEAT Arona vključujeta posodobljene strukturne protiukrepe za čelni in bočni trk ter spremenjen varnostni sistem, ki ustreza strogi metodologiji testiranja Euro NCAP.
  • SEAT si prizadeva ponuditi najvarnejša vozila na trgu; celotna linija modelov SEAT je bila na preizkusu varnosti Euro NCAP ocenjena s 5 zvezdicami.


Nova SEAT Ibiza in nova SEAT Arona tudi pet let po tem, ko sta prvič dosegli ta izjemen rezultat, ohranjata svojo brezhibno oceno 5 zvezdic na preizkusu varnosti Euro NCAP. Priznanje je še toliko bolj izjemno, saj se je preizkus varnosti Euro NCAP v zadnjih letih zelo poostril.

  • Preizkusi so postali strožji in sedaj vključujejo preizkus čelnega trka premikajočega vozila v premikajočo se oviro, ki nadomešča preizkus trka vozila v mirujočo oviro, ki se pri tem deformira. S tem Euro NCAP oceni varnost potnikov v vozilu in kako k temu prispeva sprednji del vozila. Posodobljeni so bili tudi preizkusi zaščite pri bočnem trku, tako da vključujejo spreminjanje hitrosti in mase ovire na strani trka, na nasprotni strani trka pa se preizkusi osredotočajo na zaščito voznika ter morebiten vpliv med voznikom in sovoznikom.

    »Dosežena najvišja ocena na preizkusih Euro NCAP je izjemen trenutek za vse, ki smo sodelovali pri razvoju novih modelov SEAT Ibiza in Arona,« je dejal Dr. Werner Tietz, izvršni podpredsednik za raziskave in razvoj pri znamki SEAT. »SEAT vedno poudarja varnost in z najnovejšimi tehnologijami, tako aktivnimi kot pasivnimi, ponuja najvarnejša vozila na trgu.«

    SEAT je bil pri ocenjevanju varnosti Euro NCAP uspešen tudi pri strožjem testiranju, saj je uporabil evolucijski pristop k pasivnim in aktivnim tehnologijam nove SEAT Ibize in Arone.

    Obstoječi opremi, ki je že bila nameščena na obeh vozilih, so bile dodane spremembe na zunanjem delu karoserije: struktura sprednjega dela je bila prilagojena novemu preizkusu čelnega trka v premikajočo se oviro, ki se pri tem deformira, prav tako so bile izvedene strukturne ojačitve za zaščito pri bočnem trku.

Sistemi za zadrževanje potnikov v vozilih so bili posodobljeni in sedaj vključujejo sprednje varnostne pasove z dvojnim zategovalnikom, vključeno pa je tudi opozorilo za nepripete varnostne pasove na zadnje sedeže. Notranjost je še varnejša tudi zahvaljujoč novi varnostni blazini za sovoznika.

Preizkusi varnosti preverjajo impresiven nabor tehnologij aktivne varnosti, ki pomagajo ublažiti in v nekaterih primerih celo preprečiti nezgodo.

Novi SEAT Ibiza in Arona sta zdaj serijsko opremljeni z novo tehnologijo kamer in tehnologijo Lane Assist. Poleg tega je bila programska oprema radarskih sistemov posodobljena tako, da sedaj omogoča prepoznavanje pešcev in kolesarjev ter tako pomaga zaščititi ranljive udeležence v prometu.

SEAT Ibiza in SEAT Arona: med najvarnejšimi mestnimi vozili na trgu

Nova SEAT Ibiza je na vseh preizkusih dosegla visoke ocene: za varnost odraslih potnikov je prejela 83 %, za varnost otrok 82 %, za varnost ranljivih udeležencev 66 % in za varnostno opremo 70 %.

Tudi nova SEAT Arona je dosegla visoke ocene: za varnost odraslih potnikov je prejela 83 %, za varnost otrok 83 %, za varnost ranljivih udeležencev 65 % in za varnostno opremo 70 %.

SEAT je odločen, da bo še naprej razvijal vozila, ki na preizkusih varnosti Euro NCAP dosegajo odlične rezultate, ne glede na to, kako zahtevni so. Novi SEAT Ibiza in Arona, ki sta ohranili oceni 5 zvezdic in se tako pridružili preostali paleti vozil SEAT, sta dokaz, da si znamka prizadeva zagotavljati čim varnejša vozila.