Nagrada

SEAT S.A. prejel nagrado za Evropsko športno in zdravo podjetje 2022

21.04.2023
  • Z nagrado je bilo podjetje SEAT S.A. prepoznano kot podjetje, ki je zavezano zdravju in spodbujanju telesne dejavnosti med svojimi zaposlenimi.
  • Organizacija je poudarila prizadevanja SEAT S.A. v času pandemije, kakor tudi njegove dosežke na področju duševnega zdravja in promocije projekta CARS.
  • Uradna podelitev nagrad bo konec leta 2023 v Evropskem parlamentu v Bruslju.

 

SEAT S.A. je prejel nagrado za Evropsko športno in zdravo podjetje 2022 v zlati kategoriji. Odbor, ki so ga sestavljali ACES Europe, DCH (Mednarodna organizacija menedžerjev človeškega kapitala) in tehnični strokovnjaki iz svetovalnih podjetij AON in Mindgram, je podjetju podelil nagrado za projekte, ki so nanašajo na zdravje in telesne dejavnosti zaposlenih ter španske populacije na splošno. Pri tem so izstopali predvsem ukrepi družbe SEAT S.A. med pandemijo, pa tudi njeni dosežki na področju duševnega zdravja in promocije projekta CARS.

»Ta nagrada pomeni priznanje naši ekipi za zdravje, varnost in nujne primere, ki jo vodi Patricia Such, ter znanstvenemu odboru za zdravo podjetje SEAT za njihova prizadevanja na področju dobrega počutja zaposlenih in za njihov prispevek v enem najtežjih obdobij v naši nedavni zgodovini, v katerem smo sodelovali pri pospeševanju socialne in gospodarske obnove španske družbe,« je povedal Wayne Griffiths, izvršni direktor družbe SEAT S.A.

Družbena odgovornost SEAT S.A. med pandemijo

Na podelitvi nagrade za Evropsko športno in zdravo podjetje 2022 je organizacija med drugim izpostavila prizadevanja podjetja v času pandemije COVID-19. Družba SEAT S.A. je že v zgodnji fazi ponudila pomoč družbi v boju proti virusu in s tem ponovno dokazala svojo družbeno zavezanost z izdelavo mask in respiratorjev v času izrednih zdravstvenih razmer.

Takoj, ko je bilo cepivo na voljo, je podjetje javnemu zdravstvenemu sistemu zagotovilo materialne vire in kader, ki je pomagal pri cepljenju in prispeval k hitrejšemu cepljenju čim večjega števila ljudi v najkrajšem možnem času. Te pobude so javnemu zdravstvenemu sistemu prihranile 20 milijonov evrov. Ob tem je družba SEAT S.A. v okviru znanstvenih raziskav podprla tudi projekt #YoMeCorono, ki ga je vodil dr. Bonaventura Clotet.

 

Projekt CARS kot merilo zdravja

Leta 2017 je družba SEAT S.A. ustanovila CARS (Center za zdravstveno varstvo in rehabilitacijo), pionirski center za napredno medicino, ki je v celoti namenjen zdravju in dobremu počutju zaposlenih v podjetju. Od takrat CARS nudi storitve na področju travmatologije, diagnostike, ginekologije, kardiologije, duševnega zdravja, biomehanike, fizikalne terapije in rehabilitacije ter prilagojene fitnes programe. Zaposleni lahko do teh storitev dostopajo po začetnem pregledu v enem od desetih zdravstvenih centrov, ki jih ima podjetje. CARS, ki je v Madridu odprl tudi center za zaposlene družbe SEAT S.A. in koncerna Volkswagen v Španiji, je leta 2022 zabeležil več kot 90.000 zdravstveno pogojenih obiskov.

Patricia Such, direktorica za zdravje, varnost in nujne primere v družbi SEAT S.A., je dejala: »Smo izredno ponosni, da smo prejeli to nagrado kot priznanje za našo zdravstveno strategijo. V zadnjih letih smo svojo vizijo razširili prek meja zdravstvenega varstva naših zaposlenih, kar je za nas nedvomno eden največjih dosežkov, ki jih lahko nudimo svojim zaposlenim, zlasti v trenutnih časih.«

Naslednji temelj zdravstvenega varstva zaposlenih v družbi SEAT S.A. se nanaša na duševno zdravje. Podjetje izvaja ocene psihosocialnih tveganj, povezanih z delom, ki so podlaga za pripravo preventivnih ukrepov. SEAT S.A. s svojo službo za psihosocialno čustveno oskrbo (SAEP) razvija tudi strategije za dobro duševno počutje, v okviru katere specializirani psihologi 24/7 odgovarjajo na vprašanja zaposlenih v podjetju. Te storitve dopolnjujejo delavnice, mojstrski tečaji in usposabljanja, z več kot 20 letnimi srečanji v letu 2022.

Zavezanost družbe SEAT S.A. zdravju in dobremu počutju se širi na celotno prebivalstvo s prizadevanji znanstvenega odbora za zdravo podjetje (CCSES), ki sodeluje v pionirskih projektih z nekaterimi najbolj uglednimi zdravstvenimi ustanovami na nacionalni in mednarodni ravni, kot so Harvard TH CHAN School of Public Health, Hospital Clínic de Barcelona in Hospital Universitari Germans Trias i Pujol.

 

Evropsko športno in zdravo podjetje

Organizaciji DCH in ACES Europe sta leta 2016 ustanovili nagrado za Evropsko športno in zdravo podjetje, s katero se priznava prizadevanja tistih podjetij, ki spodbujajo šport in zdravje pri svojih zaposlenih. Kandidati morajo imeti v podjetju medicinsko službo, prostore za vadbo in vzpostavljene posebne programe za zaposlene na področju zdravja in športa. Podjetja, ki prejmejo nagrado, morajo tri leta po prejemu nagrade ocenjevalnemu odboru poročati o svojem projektu. Uradna podelitev nagrade evropskega športnega in zdravega podjetja bo potekala konec leta 2023 v Evropskem parlamentu v Bruslju.