Spletna stran SEAT za zagotavljanje nemotene in izboljšane uporabniške izkušnje uporablja piškotke.
Sprejmi in nadaljuj.

Prvi SUV pri znamki SEAT

Nova SEAT Ateca

02.12.2016

Z Ateco prvič nudimo kompaktni SUV. Novi, vrhunski model očara z edinstvenim dizajnom, zelo zmogljivim motorjem z dinamičnim užitkom pri vožnji in inovativnimi asistenčnimi sistemi. Ateca uspe s stilskim nastopom vsakdanjik v cestnem prometu spremeniti v doživetje.

Nova Ateca nezamenljiv dizajn, dinamični užitek pri vožnji, urbani življenjski slog in prepričljivo uporabno vrednost združuje na edinstven način. Optimalna povezljivost, novi asistenčni sistemi in visoko zmogljivi motorji spadajo k tehnološkim vrhuncem. Tako Ateca spada med najinovativnejše SUV-je v segmentu. Zaradi izvrstne kakovosti, natančne izdelave in privlačnega razmerja med ceno in kakovostjo je Ateca značilni SUV. V središču je agilen, lahkoten in natančen užitek pri vožnji - z Ateco vsaka vožnja postane dogodivščina.

 

Zelo zmogljivi motorji, štirikolesni pogon in raznolike izvedbe opreme

Že ob začetku predprodaje spomladi nudimo Ateco v številnih različicah: na izbiro so močni turbomotorji, kot so bencinski TSI-motorji in dizelski TDI-motorji od 85 kW/115 KM do 140 kW/190 KM. Pogon spredaj, štirikolesni pogon in ročni ali avtomatski menjalnik z dvojno sklopko (DSG) so že na voljo. Obširno ponudbo tehnoloških možnosti predstavljajo LED-žarometi, številni asistenčni sistemi, denimo inovativni sistem za zastoje in novi sistem za ukrepanje v sili, ter sistem Infotainment najnovejše generacije z 8-palčnim zaslonom na dotik in vmesnikom SEAT Full Link. Skupaj tri linije opreme nudijo barve in zelo kakovostne materiale za vsak okus. Kot najvišji nivo opreme bo uvedena Ateca z vrhunsko različico XCELLENCE.

 

Notranjost se brezhibno ujema z zunanjim dizajnom.

Tudi notranjost združuje suvereno eleganco in dinamične karakterne linije s čisto lastnim občutkom solidnosti in varnosti, ki ga vozniki SUV-jev še posebno cenijo: zraven spadajo povišan sedežni položaj, s položaja voznika dobro viden sprednji del vozila ali solidni okviri vrat. Kokpit je opremljen horizontalno in je jasno naravnan na voznika. Upravljalni elementi so blizu, prikazi, denimo do 20,3 centimetra velik zaslon sistema Infotainment, so v neposrednem vidnem polju. Zelo prijetna je visoka sredinska konzola: tudi ta je primer za to, kako se pri Ateci skladajo občutki SUV bližine, solidnosti in športnosti. Skrajšana prestavna ročica prav tako pripomore k temu. Optimalna izraba in velikodušna ponudba prostora pri pribl. 4,35 metra zunanje dolžine nudita Ateci najboljšo izrabo prostora v segmentu z najdaljšo možno notranjo dolžino in prtljažnikom, ki že v standardni konfiguraciji obsega 510 litrov (485 litrov pri različicah s štirikolesnim pogonom). Karoserija ne prepriča samo z vsestransko uporabno vrednostjo, temveč tudi z inteligentno lahko gradnjo: pri izjemni togosti spada Ateca med najlažja vozila v segmentu. To zagotavlja agilno doživetje vožnje - ne samo v urbanem okolju.

 

Tehnični vrhunci v Ateci

Ko se voznik usede, okrog gumba za zagon utripa obroč svetlobe v ritmu srčnega utripa. Srčni utrip kaže: Ateca je pripravljena na naslednjo dogodivščino na cesti. Pri tem je mogoče Ateco z voznimi profili SEAT Drive Profile prilagoditi vsakokratnim voznim okoliščinam, stanju na cesti in osebnim željam. Zelo obsežna je ponudba inovativnih asistenčnih sistemov: zaradi asistence za zastoje je premikanje v gostem prometu s pogostim ustavljanjem in speljevanjem veliko prijetnejše. Pri absolutni »hitrosti za zastoje« Ateca znotraj sistemskih omejitev pospešuje in zavira popolnoma samodejno. Pri višji hitrosti do pribl. 60 km/h sistem podpira z uravnavanjem hitrosti in ohranjanjem smeri na voznem pasu. Nova je asistenca za ukrepanje v sili: če je voznik določen čas neaktiven, sledita optično in akustično opozorilo, na koncu opozorilo z zaviranjem. Če se voznik niti takrat ne odzove, Ateca samodejno zavira tako dolgo, dokler se ne ustavi, pri čemer ostane znotraj voznega pasu ter aktivira opozorilne utripalke in elektronsko parkirno zavoro. K dodatnim sistemom spadajo avtomatsko uravnavanje razdalje ACC s sistemom za nadzor okolice Front Assist, prepoznavanje prometnih znakov, asistenca za mrtvi kot, asistenca za odparkiranje in sistem kamere za pogled od zgoraj Top View.

 

Povezljivost na najvišji ravni

Povezljivost, stalna povezava z digitalnim svetom, je za veliko ljudi sestavni del sodobnega, urbanega življenjskega sloga. SEAT Ateca nudi povezljivost na najvišji ravni: najnovejša generacija sistemov Infotainment Easy Connect z vmesnikom SEAT Full Link in ekskluzivno aplikacijo SEAT ConnectApp. Sistem Media System Plus s svojim 8-palčnim zaslonom je vrhunec, indukcijska polnilna enota omogoča brezžično polnjenje pametnega telefona. SEAT Full Link poleg vmesnika MirrorLink vključuje tudi funkcije sistemov Apple CarPlay in Android Auto ter je s tem združljiv s skoraj vsemi pametnimi telefoni.

 

Dinamika - edinstveni užitek pri vožnji

Ateci vozno dinamiko med drugim zagotavljajo tudi najsodobnejši pogonski sistemi. Ponudba motorjev sega od 85 kW/115 KM do 140 kW/190 KM. Dizelski motorji se začnejo pri 1.6 TDI in 115 KM. 2.0 TDI je na voljo s 150 in 190 KM. Normirane vrednosti porabe segajo od 4,3 do 5,0 litra/100 km, vrednosti CO2 od 112 do 131 g/km. Pri bencinskih motorjih je vstopni model 1.0 TSI s 115 KM. 1.4 TSI je na voljo z izklopom valjev v območju delne obremenitve in nudi 150 KM. Vrednosti porabe in vrednosti CO2 za te motorje so med 5,3 in 6,2 litra/100 km oz. med 123 do 141 g/km.

 

Drugače pa je Ateca svoje ime dobila skladno s tradicijo SEAT - iz španske geografije: skupnost Ateca se nahaja v provinci Zaragoza v osrčju Iberskega polotoka.