Spletna stran SEAT za zagotavljanje nemotene in izboljšane uporabniške izkušnje uporablja piškotke.
Sprejmi in nadaljuj.

Kakovost

Dober nos za kakovost

05.04.2016

Čutila uporabljamo vsak dan, tudi pri ustvarjanju vozila. María José López to še kako dobro ve. Njen nos je namreč izjemno pomembno orodje za njeno delo pri znamki SEAT. Kemičarka in njena ekipa so strokovnjaki na področju vonjav, še zlasti na področju vonjav novih vozil, njihov poklic pa je poseben in neznan.

Z analizo vsakega posameznega vonja, ki ga oddaja nekovinski del vozila, ugotavljamo, če je primeren oziroma prijeten. María José razlaga svoje delovne metode. "Pri testu vozilo segrejemo nad 60 stopinj, nato se ekipa za testiranje odpravi vanj in ovrednoti vonj." Če vozilo segrejemo, oddaja intenzivnejši vonj, ki ga lahko bolje ovrednotimo.

Stalno si prizadevamo, da pri vstopu v vozilo ustvarimo izredno pozitiven prvi vtis. "Če je kak sestavni del neprijetnega vonja, pripravimo zapisnik ter poiščemo nadomestek ali drugo rešitev." Ob tem María José omeni, da obstaja prav edinstven vonj: "Vozilo mora vedno imeti prijeten vonj po usnju, saj vozilu daje posebno kakovost," poudari.

Ekipa strokovnjakov okrog Maríe José ima še posebej izrazit smisel za vonj, vendar pa vedo, da obstajajo še druge zahteve za ta poklic. Prepovedano je kajenje in ne smejo si nanašati parfuma ali drugih vonjav, saj bi to popačilo rezultate testa.

T. i. organoleptično preverjanje se je začelo sredi 90. let in je od takrat postajalo vedno pomembnejše. Pri znamki SEAT trenutno letno izvedemo več kot 400 testov, da bi vsakemu vozilu zagotovili značilni vonj novega vozila.