Spletna stran SEAT za zagotavljanje nemotene in izboljšane uporabniške izkušnje uporablja piškotke.
Sprejmi in nadaljuj.

Popoln dotik

Popoln dotik – kako smo našli popoln občutek na dotik

05.04.2016

Ta material je na dotik mehkejši. Občutek je bistveno prijetnejši kot prvi, pravi Sara, ki je sodelovala pri "testu z zakritimi očmi" Raula Funesa, tehnika pri oddelku za haptiko SEAT (interakcija s testom dotikanja). Skupina strokovnjakov pri znamki SEAT se posebej osredotoča na študij in izpopolnjevanje otipnega zaznavanja notranjih elementov vozila.

Delo Raula in njegove ekipe obsega "svet materialov" in zaznavanje čutil. Četudi se zdi, da je mogoče te naloge opraviti le subjektivno in da so težko dojemljive, so kljub temu sistematizirane in objektivno obdelane: "Preden gre v prodajo, na vozilu delamo več kot tri leta," razloži Raul. Da bi objektivnost mnenja nadalje izboljšali, letno na delih vozila izvedemo več kot 150 testov z zakritimi očmi: "Testni osebi zakrijemo oči, da se lahko popolnoma osredotoči na tipanje. Tako preverjamo drsnost in konsistenco določenih materialov."

 

Kaj je smisel tega testa? Poskrbeti za pristno kakovost tudi pri dotiku. Ne glede na to, katerega gumba se dotakne oseba, ta mora vedno izražati enak občutek kakovosti. Rezultate našega dela lahko občutimo v vsaki podrobnosti in v celoti vozila.


Haptika se stalno razvija in se ob tem prilagaja tehnologijam prihodnosti. Trendi gredo dandanes v smer, da gumbi v vozilu izginjajo, saj zaslon na dotik postaja vedno pomembnejši. Zaradi tega se Raulov oddelek osredotoča na to, kako močno mora stranka pritisniti na zaslon, in elemente za upravljanje znotraj zaslona na dotik prilagaja naravnim gibom človeka. Nadalje veliko pozornosti posvetijo oblikovanju prostora za vsakodnevne predmete, kot so mobilni telefon, dežnik in prenosni računalnik. Cilji so ustvarjanje logičnega dizajna z veliko uporabnega prostora za shranjevanje predmetov, oblikovanje prostorskega reda v notranjosti in istočasno zagotavljanje funkcionalnosti.

Ustvarjanje popolnega občutka površin za razmerje med vozilom in stranko je resnično edinstveni poklic, pravi Raul. Če komu pove, kaj je njegov poklic, ga stalno sprašujejo: "Ali so ljudje v vozilu res tako pozorni na podrobnosti?"