Spletna stran SEAT za zagotavljanje nemotene in izboljšane uporabniške izkušnje uporablja piškotke.
Sprejmi in nadaljuj.

Aktualno

Sproščena nočna vožnja

06.30.2016

V poletnih počitnicah so ceste podnevi najbolj obremenjene, zato se veliko ljudi raje odloči za nočno vožnjo, da dopustniških dni ne bi preživeli v zastojih. Običajno se promet ponoči zelo razredči, poveča pa se nevarnost nesreč zaradi zmanjšane vidljivost in utrujenosti. V Evropi se 37 % vseh nesreč zgodi ponoči. Zato smo pripravili nekaj varnostnih nasvetov.

 

Zasenčene luči vklopite že v mraku, da zagotovite boljšo vidljivost in da ste tudi sami bolj vidni. Dolge luči uporabljajte samo takrat, ko ne slepite prometnih udeležencev iz nasprotne smeri in ko zakonski predpisi to dopuščajo. Nekatera vozila so opremljena z avtomatskim vklopom/izklopom dolgih luči.

90 % vseh potrebnih informacij za vožnjo vozila sprejmemo z očmi. Ker pa se vizualne sposobnosti človeka v temi zelo zmanjšajo, ponoči traja dalj časa, da prepoznamo pešce, živali in signale. Prav zaradi tega postanejo LED-luči najmočnejši zavezniki. V primerjavi s svetlobo halogenskih luči namreč poskrbijo za prijetnejšo in učinkovitejšo svetlobo, ki je najbolj podobna dnevni svetlobi, kar izboljša vidljivost ovir ali znakov.

 

Hitrost vozila prilagodite dosegu pogleda. Ponoči je priporočljiva tudi počasnejša vožnja.

 

Vedno ohranjajte varnostno razdaljo, ki nikoli ne sme biti krajša od treh sekund do vozila pred vami.

 

Podrobneje bodite pozorni na znake utrujenosti, denimo na težke veke, težave pri ohranjanju smeri na voznem pasu ali izgubo spomina, kako ste prevozili zadnji kilometer. Zaspanost vpliva na reflekse, podobno kot alkoholiziranost s pribl. 0,5 grama na liter. Pri prvih znakih utrujenosti je pomembno, da se čim prej ustavite in se spočijete ali pa zaspite za tako dolgo, da lahko varno nadaljujete vožnjo. Nekatera vozila so opremljena s sistemom za zaznavanje utrujenosti, ki zazna utrujenost voznika in sproži opozorilni signal pri instrumentih.

 

Upoštevajte naše nasvete. Že danes vam želimo varno vožnjo v počitnice!