Spletna stran SEAT za zagotavljanje nemotene in izboljšane uporabniške izkušnje uporablja piškotke.
Sprejmi in nadaljuj.

Aktualno

Vozilo v 1.400 dneh

06.23.2016

1.400 dni, več kot 1.000 osnutkov, pet ton gline in 1.000 litrov barve. To je samo nekaj podrobnosti, ki jih potrebujemo za izdelavo osnutka novega vozila. Štiriletni postopek se začne s svinčnikom in papirjem ter se zaključi s končanim vozilom na tekočem traku. Na poti do tja stalno izdelujemo modele iz gline naravne velikosti, kreiramo nove barve in teksture ter določamo notranjost.

1. Informativni sestanek.
Na začetku določimo in odobrimo smernice novega modela. Sestavimo neke vrste načrt, ki vsebuje DNK modela, nadaljnji postopki pa se ravnajo po tem načrtu.

2. Osnutki.
Oblikovalci lahko začnejo z izdelavo osnutkov. Vključujejo tudi obrise prejšnjih modelov. "Dokler novi model ni videti, kot to želimo," pravi Jaume Sala, vodja dizajna notranjosti. V štirih letih izdelamo 1.000 skic.


3. Računalniško podprti dizajn.
Takoj ko so skice pripravljene, jih digitalno obdelamo, vozilo pa dobi 3D-obliko.

4. Model iz gline.
Model naravne velikosti tehta štiri tone - dvakrat več kot običajno vozilo. Namenjen je za modeliranje zunanje oblike. Tehnik celotni model oblikuje ročno.


5. Zamrznitev.
To je fiksni in odobreni dizajn. V celoti je podoben realnemu, čeprav je še vedno samo iz gline. Do tega trenutka porabimo do pet ton gline.

6. Barva.
Oddelek za barve je odgovoren za barve notranjosti in zunanjosti. Njihovo delo se začne dve leti prej z zbiranjem idej s področij mode, arhitekture ali produktnega dizajna. Pripravijo 100 mešanic in porabijo 1.000 litrov barve, preden določijo končne lake novega modela.


7. Sedeži.
Udobje in dizajn sta vidika, po katerih razvijamo avtomobilski sedež. Oddelek za barve sodeluje tudi tukaj in za izdelavo različnih vzorcev uporablja običajni šivalni stroj. Na ta način lahko najbolje usklajujejo barve in vzorce.


8. Notranjost. "Vse je naravnano na voznika," zagotavlja Sala. Oblikovanje notranjosti določa zlasti funkcionalnost. "Vprašamo se, kje je najpreprosteje odložiti mobilni telefon, očala ali plastenko vode. Zaradi tega razloga mora biti osnutek uporaben in učinkovit," zaključi.


Končni rezultat vseh teh hkrati potekajočih procesov je čisto nov model. Po štirih letih intenzivnega dela je oblikovalska ekipa še vedno zelo motivirana. Kajti novi model je običajno že v načrtu.