Spletna stran SEAT za zagotavljanje nemotene in izboljšane uporabniške izkušnje uporablja piškotke.
Sprejmi in nadaljuj.

Aktualno

Od modela SEAT 600 do Ibize s šestimi varnostnimi blazinami

09.13.2016

V 60 letih se lahko veliko spremeni, in ko gre za varnost, je to zelo dolga doba. Kar zadeva varnost in številna druga področja, današnja vozila niso preveč podobna vozilom preteklih let. Da bi to prikazali, smo primerjali SEAT 600 D letnika 1963 s SEAT Ibizo FR letnika 2016.

Varnostne blazine in vzglavniki.

"SEAT 600 ni imel vzglavnikov," navaja Javier Luzón, vodja pasivne varnosti pri znamki SEAT. Ta komponenta nudi znaten prispevek k preprečevanju poškodb vratu, če je vozilo udeleženo v trčenju. Medtem ko imajo nekatere SEAT Ibize do šest varnostnih blazin, SEAT 600 nima nobene, ker ta tehnologija vse do devetdesetih let ni bila razširjena.

Varnostni pas.

Razvit je bil v šestdesetih letih. "Na začetku je šlo za tog podporni pas, ki so ga morali potniki namestiti na svojem telesu," razlaga Luzón. Danes je razlika v tem, da se ta element pasivne varnosti zdaj prilagaja telesu voznika in ne obratno. To pomeni več varnosti ob trku, ker je sistem varnostnih pasov neposredno na telesu in osebe obdrži na mestu.

Zavore.

Zavore obeh vozil so prav tako popolnoma različne. "SEAT 600 je bil opremljen z bobnastimi zavorami z veliko manj zavorne moči, kot je dosegamo dandanes," pravi Luzón. "Današnja vozila imajo zavorne kolute z večjim premerom in pnevmatike so širše, zato ima vozilo večjo stično površino s cestiščem." Tudi sistem ABS, ki preprečuje zanašanje med zaviranjem, takrat še ni bil dovolj razvit.

Šasija.

Šasija vozila je naslednji sestavni del vozila, ko gre za varnost, in v zadnjih desetletjih je njen nadaljnji razvoj jasno opazen. Glavna razlika je večja širina struktur, denimo vrat, ki imajo danes dodatne varnostne značilnosti, s tem pa nudijo večjo zaščito med trčenjem.

V vsakem primeru nudijo današnja vozila potnikom večjo zaščito.
"Naslednji korak, ki ga lahko pričakujemo v kratkem, je ta, da se bodo vozila sposobna zgodaj odzivati na nevarna mesta," zaključi Javier Luzón. To bo začetek novega obdobja s tehnologijo, ki v času legendarnega modela 600 še ni bila opažena.