Spletna stran SEAT za zagotavljanje nemotene in izboljšane uporabniške izkušnje uporablja piškotke.
Sprejmi in nadaljuj.

Pariz 2016

SEAT Ateca X-Perience

09.22.2016

SEAT na mednarodnem avtosalonu v Parizu predstavlja model Ateca X-Perience, vozilo z edinstveno inovativno zasnovo. Ateca X-Perience je dokaz, da SEAT na področju kompaktnih SUV-vozil postavlja nova merila. Vozniki modela Ateca se premikajo zlasti po mestu. Vendar pa nadaljnji razvoj SUV-ja prinaša tudi popolnoma druge značilnosti, ki se nanašajo zlasti na funkcije Offroad. Z modelom Ateca X-Perience je v štartnih blokih vozilo, ki presega dosedanje zmožnosti SUV-jev in v vsakem trenutku dokazuje značaj, ki hrepeni po dogodivščinah.

Ko pritisnete stikalo za zagon, je SEAT Ateca X-Perience pripravljena na novo dogodivščino: z gumbom Driving Experience v sredinski konzoli lahko izbirate med voznimi profili SEAT Drive Profile Normal, Sport, Eco in Individual, ki doživetje vožnje prilagodijo voznim razmeram in osebnim željam voznika. Še korak dlje je mogoče narediti s sistemom 4Drive. Nadalje vozilo odlikuje učinkovit sistem Haldex z dvema dodatnima voznima profiloma za sneg in vožnjo zunaj utrjenih poti Offroad. Dodatno je na voljo funkcija za nadzor vožnje po klancu, ki zagotavlja, da vsak vzpon premagamo igrivo preprosto.

"X-Perience nam le daje slutiti, katere možnosti in kakšen potencial se skrivajo v modelu Ateca. Prepričani smo, da smo z modelom Ateca razvili vozilo za prihodnost. Na avtosalonu v Parizu bomo to tudi dokazali," pravi vodja oddelka za raziskave in razvoj pri znamki SEAT dr. Matthias Rabe. "Z modelom Ateca X-Perience smo presegli tudi lastne zahteve za serijska vozila. Tako se lahko osredotočamo na tiste stranke, ki želijo Ateco pri dogodivščinah čez vikend in seveda pri vožnjah zunaj utrjenih poti pripeljati na rob njenih zmožnosti."

 

Prekoračitev običajnih omejitev

Ateca X-Perience postavlja nova merila vožnje zunaj utrjenih poti. Ustvarjena je za tiste stranke, ki imajo zaradi prostega časa in življenjskega sloga visoke zahteve pri vožnji vozila zunaj utrjenih poti. Povprečni voznik modela Ateca se bo 95 odstotkov časa vozil po asfaltu (v mestih, na podeželskih cestah in avtocestah). Preostalih pet odstotkov se bo upalo preizkusiti pri vožnji zunaj utrjenih poti ali v snegu. Z modelom Ateca X-Perience se bo razmerje spremenilo, saj bo 75 odstotkov strank nadaljevalo s konvencionalno vožnjo, 25 odstotkov pa se jih bo podalo na dogodivščine zunaj utrjenih poti. Prav na te dogodivščin željne voznike SUV-jev se osredotoča nova SEAT Ateca X-Perience. Poljske poti ne predstavljajo nobene ovire več. Premagovale se bodo meje in v ospredje prihaja poseben izziv.

 

Navdušujoč dizajn 4x4

SEAT v Parizu predstavlja navdušujoče vozilo, ki na področju inovacij, sodobnosti, tehnologije in dizajna pooseblja vrednote znamke. To značilnost si znamka deli tudi s francoskim glavnim mestom. Ateca X-Perience tako navdihuje podobno kot Pariz. Poleg tega premaguje omejitve, ki jih običajni SUV ne bi zmogel obvladovati.

Kjer se druga vozila predajo, Ateca X-Perience premaga vsako oviro. Razlog za to so pnevmatike z veliko profila in ekskluzivno oblikovana 18-palčna platišča. Zaradi črnih kolesnih oblog, vpadljivih pragov, proti praskam odpornega laka in izjemne oddaljenosti od tal je SUV pravi unikat.

Poleg priročne zmožnosti štirikolesnega pogona 4x4 Ateca X-Perience izžareva posebno solidnost. "Da bi ta učinek dosegli, smo se z velikim premerom koles, s pnevmatikami z veliko profila, s sprednjim odbijačem, zaščito podvozja in zaščitnimi elementi za meglenke odločili za značilen dizajn 4x4," pojasni Alejandro Mesonero-Romanos, direktor oddelka za dizajn SEAT. "Tudi barvni dizajn je bil pomemben. Z matirano olivno zeleno smo se odločili za naravno, nekoliko okolici prilagodljivo barvo, ki je v majhnih podrobnostih poudarjena z oranžnimi odtenki, tako da dobimo bolj tehnični videz."

Zunanjo podobo zaznamujejo kromirani strešni nosilci in na vrata prtljažnika nameščen usmernik zraka, ki poudarja športni značaj vozila. Poleg tega so na zadnjem odbijaču zavesice, vrata prtljažnika pa krasita logotipa 4Drive in X-Perience. Spodnjo mrežo hladilnika dodatno poudari in ščiti sprednji difuzor. Ta dizajn se pri Ateci X-Perience nadaljuje zadaj.

Barvni odtenki, ki zaznamujejo zunanjost vozila, se nadaljujejo v notranjosti in so dodatno poudarjeni z ambientnimi LED-diodami za temnejše svetlobne razmere. Uporabljeni so kavni in zemeljski odtenki. Na volanu, sedežih in prestavni ročici so tehnološke posebnosti poudarjene tudi z oranžnimi odtenki. Športni sedeži so prevlečeni s semišem, na aluminijastih letvah sprednjih pragov vrat je logotip X-Perience. Logotip XP, ki pomeni X-Perience, je na volanu in pri odpiranju vrat prtljažnika tudi na kromiranih letvah dna prtljažnika. Te značilnosti so bile uporabljene že pri modelu Leon X-Perience. Konec koncev mora vse modele X-Perience zaznamovati podoben oblikovalski jezik. Robustna, za terensko vožnjo primerna prestavna ročica in gumijaste obloge za zaščito tekstilnih talnih oblog pred umazanijo prebudijo željo po dogodivščinah.

 

Pri izvedbi motorja gre za TDI-motor s 190 KM in 400 Nm najvišjega navora, ki je povezan s 7-stopenjskim menjalnikom z dvojno sklopko DSG s prestavnima tipkama. (Poraba goriva pri kombinirani vožnji: 5,3 l/100 km; izpusti CO₂, pri kombinirani vožnji: 135 g/km). Ta kombinacija zmogljivosti ima prednost, da je pri vožnji v cestnem prometu in zunaj utrjenih poti delovanje vozila zelo udobno. To ne zagotavlja samo odlične zmogljivosti skupaj z izjemno močjo ter ne poskrbi le za nizko porabo goriva in nizke izpuste škodljivih plinov, temveč vozniku nudi tudi raznolikost in potreben užitek pri vožnji. Pri Ateci X-Perience lahko pri prestavljanju roke ostanejo na volanu. To je prednost tako pri vožnji po avtocestah kot na zahtevnih terenih, saj prispeva k varnosti in udobju.

Brezkompromisna varnost in udobje

Pri vsaki dogodivščini se lahko zgodijo nepredvidljive stvari. Voznik se lahko tudi pri Ateci X-Perience zanese na številne asistenčne sisteme modelov SEAT. Tako lahko denimo združi asistenco za zastoje z asistenco za ohranjanje smeri in avtomatskim uravnavanjem razdalje (ACC). Sistem za nadzor prometa Front Assist deluje kot zasilna zavora, ki zazna vozila in pešce. Zraven spadajo tudi prepoznavanje prometnih znakov s senzorjem za mrtvi kot in asistenco za odparkiranje, 360-stopinjska kamera s ptičjo perspektivo, parkirni sistem za bočno in prečno parkiranje, asistenca za ukrepanje v sili in asistenca za dolge luči.

Cilj znamke SEAT je prevzeti vodilno vlogo tudi na področju povezljivosti. Seveda je Ateca X-Perience zahvaljujoč najsodobnejšim sistemom Infotainment, kot so denimo Easy Connect, povezava SEAT Full Link (ki vsebuje funkciji Apple CarPlay in Android Auto), 8-palčni zaslon sistema Media System in brezžični polnilnik, ki vozniku omogoča brezžično polnjenje pametnega telefona, stalno povezana z digitalnim svetom.

SEAT bo v letu 2017 predstavil tri nove modele. Toda že zdaj španska znamka z novo Ateco nudi vse, kar stranke vozil SUV pričakujejo. Model izpolnjuje vse zahteve za vožnje zunaj utrjenih poti. Vozniki Atece so brez dvoma pobudniki trendov, saj z nemirnim, mladim duhom iščejo vozilo, ki ustreza njihovim življenjskim slogom. Ateca X-Perience dokazuje, da je mogoče premagati vse omejitve in podoživeti željo po dogodivščinah. V tem duhu smo v Barceloni Ateco tudi izdelali.