Spletna stran SEAT za zagotavljanje nemotene in izboljšane uporabniške izkušnje uporablja piškotke.
Sprejmi in nadaljuj.

Ekstremno testiranje

25.000 km do limita

10.06.2016

50 inženirjev in 40 vozil je pripravljenih na 25.000 kilometrov in 80 testiranj v puščavski pokrajini južne Španije, kjer se dnevne temperature v senci povzpnejo do 45 °C. Tu gre za ekstremno poletno testiranje in eno najzahtevnejših preverjanj učinkovitosti vozil na svetu, pravi ekstremni tabor, ki traja tri tedne. Danes je na vrsti SEAT Ateca. Za katera ekstremna preverjanja vozila pa gre? Tu je nekaj primerov.

/ Preverjanje oprijema in nadzorovanega spusta.

Gre za preverjanje sistema proti blokiranju koles in sistema za preprečevanje zdrsa na spustih z naklonom do 35 % ter delovanja asistence za enakomerno speljevanje na klancu; sistem zagotavlja nadzorovan spust, pri tem pa vozniku ni treba pritiskati zavornega pedala, sistem ABS pa se samodejno aktivira po potrebi.

/ Preverjanje nadzora vleke.

Večje je tveganje za izgubo nadzora nad vozilom, ko ta vleče prikolico. Test preverja delovanje programa stabilnosti za prikolice, sistema, ki pomaga ohranjati stabilnost vozila, medtem ko je priklopljena prikolica.

/ Preverjanje hrupa.

Vozilo ima praviloma več kot 3.000 delov. Test zagotavlja, da vse komponente delujejo brezhibno in ne povzročajo nadležnega hrupa za potnike, in to ne glede na vrsto ali pogoje podlage, po kateri poteka vožnja.

/ Preverjanje vnosa prahu.

Vodilno vozilo vozi skozi puščavo in za sabo pušča oblak prahu, takoj za njim sledi drugo vozilo, pri katerem se preverja rok uporabnosti zračnega filtra.

/ Preverjanje vožnje po gramozni cesti.

Vozila 3.000 kilometrov prevozijo po posebni gramozni poti, da bi preučili vpliv gramoza na celotno podvozje, koloteke in zunanjost ter površino pod blatniki. Namen preverjanja je zagotoviti, da se bodo vsi deli zoperstavili obrabi skozi celotno uporabno dobo vozila.

S skoraj mesec dni trajajočimi testiranji in z več kot 80 preverjanji so bila vozila testirana v vseh mogočih konfiguracijah, tako da ni bilo prav nič prepuščeno naključju. Zahvaljujoč ekstremnemu testiranju, ki so ga izvedli številni inženirji in tehniki po vsem svetu, so lahko vozniki prepričani, da se bodo lahko zanesljivo prevažali po vseh cestah na svetu. Naslednji postanek: zimsko testiranje.