Spletna stran SEAT za zagotavljanje nemotene in izboljšane uporabniške izkušnje uporablja piškotke.
Sprejmi in nadaljuj.

Od odpadne vode do goriva

SEAT in Aqualia skupaj za projekt SMART Green Gas

11.17.2016

Martorell/Jerez de la Frontera, 24.10.2016 - SEAT in Aqualia sta združila moči, da bi razvila inovativni projekt SMART Green Gas (Pametni zeleni plin). Cilj projekta je pridobivati 100-odstotno špansko in obnovljivo biogorivo iz odpadne vode za uporabo v vozilih na stisnjen zemeljski plin (CNG). Petletno sodelovanje sta podjetji začeli ta mesec z izvajanjem pilotnih testov v čistilni napravi odpadne vode v mestu Jerez de la Frontera (Cádiz). V okviru sodelovanja je SEAT Aqualii priskrbel dva avtomobila SEAT Leon TGI, ki ju bodo uporabili za testiranje z biometanom, pridobljenim iz odpadne vode. Tako bodo lahko potrdili in preverili celotno proizvodno verigo vse do pridobivanja in uporabe goriva.

Skupni projekt predstavlja korak naprej v izgradnji prilagodljivih mest in razvoju krožnega gospodarstva. Projekt bo tudi spodbujal raziskave in pridelavo alternativnih goriv v španskem avtomobilskem sektorju, saj bo gorivo obnovljivo in popolnoma lokalno pridobljeno. Glavna prednost je, da bo uporaba avtomobilov na biometan omogočila zmanjšanje izpustov CO2 po metodi »od izvora do vozila« v primerjavi z avtomobili na bencinski pogon.

SEAT sodelovanje popolnoma podpira, saj gre za trdno zavezanost pravi ekološki alternativi naftnim proizvodom, na ta način pa SEAT sledi strategiji podjetja za uporabo stisnjenega zemeljskega plina in zavezanosti izboljšanju okolja. Dr. Matthias Rabe, podpredsednik družbe SEAT, pristojen za raziskave in razvoj, pravi, da je z razvojnim projektom v sodelovanju z Aqualio SEAT postal prva znamka v državnem avtomobilskem sektorju, ki uporablja popolnoma španski biometan, pridobljen iz odpadne vode. »Spodbujanje pridelave obnovljivih alternativnih goriv, ki podpirajo izboljšanje okolja v prihodnosti in dolgoročno uporabo vozil v mestih, je bistven del strategije družbe SEAT za uporabo stisnjenega zemeljskega plina.«

Generalni direktor Aqualie, Félix Parra, je izpostavil, da delujejo v smeri spreminjanja sedanje paradigme in opuščajo model, po katerem čiščenje voda pomeni tudi visoke energijske stroške. Projekt je rezultat intenzivnih raziskav podjetja Aqualia, ki želi s postopkom čiščenja pridobiti dragocene vire. Razvoj projekta SMART Green Gas s čistilno napravo odpadne vode srednje velikosti bi lahko pomenil, da bodo dnevno proizvedli milijon litrov biogoriva, kar je dovolj za več kot tristo avtomobilov. Mesta bi lahko tako med drugim napajala omrežje mestnih avtobusov, tovornjakov za odvažanje smeti, policijskih avtomobilov in rešilcev.

Projekt SMART Green Gas želi optimizirati in izboljšati fleksibilnost sistema energije ter doseči večjo energetsko varnost v EU z zagotavljanjem večje avtonomije in trajnosti mestom, ki v svojih čistilnih napravah odpadne vode uporabljajo ta sistem. Projekt to dosega z razvojem novih, visoko učinkovitih sistemov za proizvodnjo bioplina in njegovo pretvarjanje v biometan, ki ga pridobijo v postopku čiščenja odpadne vode. Projekt SMART Green Gas želi zagotoviti pridobivanje lokalnega, obnovljivega goriva za uporabo v avtomobilskem sektorju ali v distribucijskem omrežju zemeljskega plina.

Projekt SMART Green Gas podpira Center za industrijski tehnološki razvoj (CDTI), pri njem pa sodeluje pet partnerjev, vključno s podjetjema Gas Natural Fenosa in Naturgas EDP ter javnimi raziskovalnimi institucijami, in sicer so to Katalonski institut za raziskave voda (ICRA) ter univerze v Gironi, Valladolidu in Santiagu de Composteli. SEAT sodeluje s podjetjem Aqualia.