Spletna stran SEAT za zagotavljanje nemotene in izboljšane uporabniške izkušnje uporablja piškotke.
Sprejmi in nadaljuj.

UŽITKI VOŽNJE

Deset najosupljivejših cest na svetu

11.17.2016

Martorell, 21.10. 2016 - Nekatere se skozi neštete zavoje vzpenjajo do nepredstavljivih višav, druge se razprostirajo čez tisoče kilometrov in vodijo skozi parke, doline in prek gora, nekatere so celo romantične. Vse to so ceste - po našem mnenju najosupljivejše na svetu. Spodnji seznam smo sestavili z izborom neštetih cest po vsem svetu. Nazadnje je najboljša cesta vselej tista, na kateri uživate v avtomobilu, kamor koli že vas vodi. Izbor začenjamo v Romuniji, kjer je SEAT nedavno izvedel številne testne vožnje z devetimi avtomobili Leon CUPRA:

1) Transfagarasan, Romunija. Za nekatere je ena najlepših cest v Evropi. Razteza se čez 90 kilometrov in vijuga po divjih strminah Karpatov. Zaradi snega je od poznega oktobra do junija ponavadi zaprta. Cesto obdaja prečudovita pokrajina. Med drugim lahko ob poti občudujete grad Poenari, ki je bil po mnenju nekaterih dom princa, po katerem je Bram Stoker dobil navdih za roman Drakula.

2) Prelaz Stelvio, Italija. S svojimi 2757 metri velja za najvišji asfaltirani gorski cestni prelaz v Vzhodnih Alpah. Razen prelepe pokrajine je prelaz znan tudi po 48 serpentinah v samo 24 kilometrih na pobočju z naklonom 7,6 %. Kolesarski navdušenci prelaz dobro poznajo, saj tam poteka ena najtežjih etap dirke po Italiji.

3) Prelaz Furka, Švica. Ta prelaz je postal izjemno priljubljen zaradi snemanja filma o James Bondu z naslovom Goldfinger leta 1964. Prečkamo ga lahko po Cesti 19, spada pa med trideset najvišjih gorskih prelazov v Evropi. Lokacija sredi švicarskih Alp ponuja osupljiv razgled, med drugim tudi na Ronski ledenik.

4) Napoleonova cesta, Francija. Cesta se vije 325 kilometrov daleč na poti po N85 proti Parizu. Na poti od mesta Golfe-Juan na francoski rivieri do Grenobla prečka Provanso, Alpe, Azurno obalo in še regijo Rona-Alpe. Gre za del poti, po kateri je po letu dni izgnanstva potoval Napoleon, da bi ponovno osvojil prestol. Cesta vodi mimo številnih magistral in slikovitih mest.

5) Romantična cesta, Nemčija. Cesta se razteza čez 400 kilometrov od Würzburga do Füssna na Bavarskem. Vije se skozi več kot 60 krajev, kjer lahko obiskovalci občudujejo cerkve, katedrale, gradove, samostane in očarljive srednjeveške vasice, kot je Dinkelsbühl, ter vinograde in predgorja na poti do Bavarskih Alp.

6) Desfiladero de la Hermida, Španija. Z 21 kilometri je ta soteska v Kantabriji najdaljša v Španiji. Dostop do nje je mogoč po vijugasti cesti N-621, ki nudi več razglednih točk z neverjetnimi razgledi na gole apnenčaste stene, ki se dvigujejo tudi do višine 600 metrov.

7) Atlantska cesta, Norveška. Atlantska cesta se razteza zgolj čez 8,72 kilometrov. Z osmimi mostovi povezuje več otočkov, kar prinaša popolno kombinacijo narave in inženirstva. Leži le nekaj metrov nad Atlantskim oceanom, zaradi česar je v izziv najdrznejšim voznikom.

8) Ruta 40, Argentina. Gre za eno najvišjih cest na svetu, ki se na gorskem prelazu Abra del Acay vzpne nad 5000 metrov nadmorske višine. Cesta se razprostira čez 5200 kilometrov od juga proti severu in poteka vzporedno z Andi, pri tem pa prečka 21 narodnih parkov in 18 velikih rek. Na delu skozi južno Patagonijo se spremeni v eno najbolj zapuščenih cest na svetu.

9) Velika oceanska cesta, Avstralija. 243 kilometrov dolga avtocesta se razteza vzdolž avstralske obale v državi Viktorija. Vije se mimo znamenitosti, kot sta Londonski obok in skupina osamelcev Dvanajst apostolov, nudi pa tudi razgled na formacije iz naravnega apnenca in peščenjaka, ki so nastale zaradi milijonov let erozije na visokih klifih, ki zrejo proti Atlantskemu oceanu. Ob cesti najdemo tudi ribiška mesta, deževne gozdove in narodne parke. "

10) Route 66, ZDA. Znana je tudi kot Mati vseh cest. Navdahnila je najbrž največ filmov v zgodovini, med drugim so to filmi Goli v sedlu, Dvoboj in tudi scena iz Briljantine. Razteza se čez 4000 kilometrov, prečka sedem zveznih držav in povezuje Chicago s Santa Monico v Kaliforniji. Je ena najbolj mitičnih cest na svetu.