Spletna stran SEAT za zagotavljanje nemotene in izboljšane uporabniške izkušnje uporablja piškotke.
Sprejmi in nadaljuj.

ZNANOST O KOLESIH

Oddelek za kakovost podjetja SEAT preverja vse materiale

12.16.2016

Martorell, 25. 11. 2016 - Moški v beli laboratorijski halji proučuje CT-sliko: »Ni zlomov, popoln je,« pravi. A danes nismo v bolnišnici in tehnik ne proučuje rentgenske slike prsnega koša ali zlomljene kosti. Smo na oddelku za kakovost pri podjetju SEAT, kjer za preverjanje stanja materialov uporabljajo znanstvene metode.

Vsako leto izvedejo milijon rentgenskih in CT-slikanj. Ta visoka tehnologija omogoča »podaljševanje tehnične uporabne dobe delov in zagotavljanje kakovosti materialov,« pojasnjuje inženir materialov David Patiño, medtem ko kolo namešča v CT-napravo.

Kot na zdravniškem pregledu g. Patiño rezultate dobi v manj kot minuti: material je kompakten, kar zagotavlja njegovo trpežnost. »Le malo ljudi se zaveda, da lahko samo ena majhna odprtina velikosti pol milimetra povzroči veliko škodo na kolesu, če trči v robnik. Tukaj zagotavljamo, da se to ne zgodi,« doda g. Patiño.

Te metode omogočajo preučevanje delov v 3D-sliki in preseku, zato lahko tehniki analizirajo posamezne kovinske materiale in elektronske komponente. Testiranje lahko izvajajo le inženirji specialisti. Z Davidovega plašča visi osebni dozimeter, ki bi sprožil varnostni signal ob izpostavljenosti sevanju. Varnostni ukrepi so zelo strogi: »Smo inženirji, toda imeti moramo tudi posebno licenco za delo z jedrsko energijo, ki je potrebna za takšno vrsto dela,« pravi David Patiño in nam pokaže licenco.

Nad simbolom za »radioaktivno testiranje« na napravi se prižge rdeča luč, kar pomeni, da se začenja novo testiranje. Za vsako podrobnostjo se skriva znanost.