Spletna stran SEAT za zagotavljanje nemotene in izboljšane uporabniške izkušnje uporablja piškotke.
Sprejmi in nadaljuj.

NASVETI ZA VOŽNJO POZIMI

Kako zlahka namestiti snežne verige

01.12.2017

Martorell, 20. 12. 2016 - 21. decembra se je uradno začela zima. V tem času je zelo pomembno zagotoviti, da je avtomobil servisiran ter pripravljen na mraz in neugodne vremenske razmere. V nadaljevanju dajemo nekaj nasvetov:

1) Nameščanje snežnih verig. Če ste jih že kdaj nameščali, bo opravilo lahko, toda po besedah Joseja Luisa Durána, inženirja v tehničnem centru podjetja SEAT, »nekateri ljudje tega ne znajo«. Na začetku se je treba prepričati, da verige niso prepletene. Verige zapnemo zadaj za pnevmatiko, jih pravilno razporedimo, dvignemo konce notranjega kroga in jih povežemo na vrhu pnevmatike. Nato verige poravnamo na sredino kolesa, jih zapremo, zategnemo, kolikor gre, in povežemo še zadnje člene.

2) Izberite primerne verige. Vedeti morate, katere verige so najprimernejše za pnevmatike vašega avtomobila. Obstajajo različne vrste: verige z jeklenimi členi so trpežne in vzdržljive ter zagotavljajo dober oprijem na zasneženih cestiščih. Tekstilne verige, kombinirane jekleno-tekstilne verige in verige, ki spominjajo na pajkovo mrežo, so prav tako dobre in jih je še lažje namestiti. Verige morate vselej namestiti »šele, ko ste že na snegu«, nikoli prej.

3) Preverite ravni vseh tekočin. Najpomembnejše so motorno olje, hladilna tekočina motorja in tekočina za vetrobransko steklo. Slednji je treba nameniti posebno pozornost, saj ni mogoče uporabiti katere koli tekočine. Gospod Durán pravi, da »veliko ljudi v rezervoar za tekočine vlije vodo«, kar lahko povzroči težave, saj lahko voda pozimi zmrzne, zaradi česar »se naredijo ledene obloge na steklu ali pa zmrzne mehanizem brisalcev«. Najbolje je, da uporabimo za to namenjene tekočine.

4) Vključite klimatsko napravo. Gospod Durán pravi, da se tako »zrak v notranjosti avtomobila suši, kar preprečuje zamegljevanje stekel«. Navkljub vključeni klimatski napravi lahko v avtomobilu vseeno vzdržujete prijetno temperaturo, če pravilno uravnavate termostat. Kljub temu je priporočljivo klimatsko napravo nastaviti na samodejni način delovanja, saj tako kompresor deluje optimalno, kar preprečuje preveliko porabo goriva.

5) V avtomobilu imejte topla oblačila. Odeje, anoraki, pokrivala za glavo in rokavice vam lahko vselej pridejo prav. Prav tako vedno preverite, ali je rezervoar za gorivo poln.

Na zasneženem cestišču vozite previdno, uporabljajte motorno zavoro, kadar je to mogoče, in zavirajte le na ravnih predelih ceste, nikoli na ovinkih. V meglenih razmerah vključite zadnje meglenke le, če je megla zelo gosta, da ne zaslepite voznikov za sabo.