Spletna stran SEAT za zagotavljanje nemotene in izboljšane uporabniške izkušnje uporablja piškotke.
Sprejmi in nadaljuj.

STRATEGIJA ECOMOTIVE FACTORY

SEAT prejel priznanje na podelitvi nagrad Factory of the Year

01.12.2017

Martorell, 21. 12. 2016 - V zadnjih petih letih je podjetju SEAT v procesu proizvodnje uspelo znižati porabo energije za 23,2 % in porabo vode za 24,5 %. Oba kazalnika sta del strategije ECOMOTIVE FACTORY, ki so jo začeli izvajati leta 2011. Usmerjena je v optimizacijo resursov ter povečanje učinkovitosti in trajnostnosti treh tovarn podjetja SEAT (Martorell, Barcelona in SEAT Componentes). SEAT je trenutno na dobri poti k uresničitvi cilja, ki so si ga zastavili za leto 2018: znižati vpliv procesa proizvodnje na okolje za 25 %.

Prav zaradi učinkovitosti in trajnostnosti procesa si je SEAT prislužil posebno omembo glede kakovosti na podelitvi nagrad Factory of the Year (Tovarna leta), ki je eno najprestižnejših primerjalnih tekmovanj za proizvodna podjetja. Na tekmovanju ocenjujejo tovarne v vseh poslovnih sektorjih, ki med drugim izstopajo zaradi produktivnosti, kakovosti, inovacij, digitalizacije in ekonomske trajnostnosti. Pri tem upoštevajo njihovo uspešnost v zadnjih treh letih in obete za prihodnja tri leta. Tovarna v Martorellu je prejela eno od petih posebnih omemb, ki jih podeljujejo ob glavni nagradi.

Dr. Andreas Tostmann, podpredsednik podjetja SEAT, pristojen za proizvodnjo, je izrazil zadovoljstvo ob priznanju: »Priznanje s tekmovanja Factory of the Year je najboljše zagotovilo za dobro opravljeno delo celotne ekipe podjetja SEAT. Priznava našo zavezanost izboljšanju kazalnikov kakovosti in produktivnosti ter okoljske učinkovitosti.«

Strategija PQT

Da bi kar najbolje izkoristil ta izjemni motor, Leon CUPRA kot standard vključuje tudi dinamično uravnavanje podvozja (DCC), progresivno krmiljenje in samodejno elektronsko zaporo diferenciala. Dinamične značilnosti CUPRE je mogoče voznikovim željam prilagoditi s sistemom CUPRA Drive Profile. Voznik lahko izbira med petimi načini - Comfort, Sport, Eco, Individual in seveda načinom CUPRA. Slednji predstavlja vrhunec zmogljivosti športnih avtomobilov in vozno izkušnjo dvigne na višjo raven.

Ocenjevalci upoštevajo različne vidike, ki so povezani s proizvodnjo, logistiko, kakovostjo delovnih razmer, upravljanjem dobave in okoljem. Ocenjevalci so izpostavili strategijo PQT (proizvodnja, kakovost, ekipa). Gre za pobudo iz leta 2012, ki stremi k izboljšanju produktivnosti in kakovosti procesa proizvodnje pri podjetju SEAT ter ponuja odgovore na prihodnje izzive v avtomobilski industriji.

V okviru strategije PQT je SEAT izvedel ukrepe za zmanjšanje porabe energijskih virov, povečanje ravni kakovosti in izboljšanje produktivnosti. V zadnjih petih letih je SEAT pospešil razvoj projektov trajnostnosti na vseh področjih delovanja, med drugim tudi v proizvodnji, raziskavah in razvoju, logistiki ter prodaji.

Poleg zmanjšanja porabe vode za 24,5 % in porabe energije za 23,2 % je SEAT znižal tudi koncentracijo hlapnih organskih spojin za 17,2 %, zmanjšal odpadke za 41,6 % in izpuste CO2 za 65,2 %. S temi izboljšavami se SEAT leto prej, kot je bilo pričakovano, približuje cilju zmanjšanja skupnega vpliva procesa proizvodnje na okolje za 25 % do leta 2018. »To dokazuje, da je strategija proizvodnje, kakovosti in trajnostnosti podjetja SEAT na pravi poti,« je dodal dr. Tostmann.

Prizadevanja podjetja SEAT za povečanje učinkovitosti in trajnostnosti procesa proizvodnje so jasno vidna v izboljšani stopnji produktivnosti. To dokazujejo kazalniki, kot so proizvodni stroški na vozilo, ki so se med letoma 2012 in 2015 znižali za 10,6 %, ali število proizvedenih vozil na delavca, ki se je v zadnjih petih letih povečalo za 17,2 %.