POGOSTO ZASTAVLJENA VPRAŠANJA

Dizelski motorji V&O

Ali so prizadeta vozila znamke SEAT? Če da, koliko?

Od okrog 11 milijonov vozil, ki so opremljena s prizadetim dizelskim motorjem (EA189), je glede na podatke družbe Volkswagen AG 700.000 vozil znamke SEAT. Teh 700.000 vozil je razpršenih po trgovski mreži SEAT po vsem svetu.

Kako lahko izvem, če je moje vozilo med njimi?

Na tej spletni strani lahko na podlagi številke šasije (identifikacijske številke vozila, kratko VIN) takoj preverite, ali je vaš SEAT med njimi. Ali pa se obrnite neposredno na naš center za storitve s strankami na: seatinfo(kwfat)seat(kwfdot)de

Kje najdem številko šasije vozila?

Številka šasije, kratko VIN, je enkratna 17-mestna kombinacija številk in črk. Najdete jo v prometnem dovoljenju in tudi na vozilu.

Kaj moram narediti, če je moje vozilo prizadeto?

Kar najhitreje bomo stopili v stik z vami. Trenutno Volkswagen AG s svojimi razvojnimi oddelki pripravlja ustrezne tehnične ukrepe, ki so morebiti potrebni.

Kateri motorji točno so prizadeti?

Prizadeta vozila so opremljena z motorji serije EA 189. To se nanaša na tri- in štirivaljne dizelske motorje 1.2, 1.6 in 2.0.

Ali so prizadeta vozila SEAT tehnično varna in pripravljena na vožnjo?

Potrjujemo, da so vsa prizadeta vozila stoodstotno varna in primerna za ceste. Preiskava se izključno nanaša na izpuste škodljivih plinov motorja.

Kaj moram storiti, če sumim, da je moje vozilo opremljeno s prizadetim motorjem?

Če so potrebni servisni ukrepi, bodo lastniki vozil pisno pozvani, da se ustrezni tehnični ukrepi izvedejo pri certificiranem servisnem centru. Volkswagen AG zagotavlja, da pri tem ne bodo nastali nobeni stroški. Razen tega je trenutno v razvoju orodje, s katerim boste lahko sami preverili, ali je vaše vozilo prizadeto ali ne.

Ali bodo pri tem nastali stroški?

Če bodo potrebni ukrepi, Volkswagen AG prevzema polno odgovornost in vse stroške.

Kupil sem novo vozilo, ki še ni bilo dobavljeno. Ali je moje vozilo prizadeto?

Vsa nova vozila SEAT v Evropski uniji, ki so opremljena z motorji emisijskega razreda 6, brez izjeme izpolnjujejo zakonske predpise. Pri tem ne moremo zagotoviti, da vsa vozila SEAT, ki so opremljena z dizelskimi motorji EA 189, ustrezajo veljavnim tržnim predpisom. Sprejeli smo odločitev, da prodajo in dobavo prizadetih vozil začasno ustavimo. Kot previdnostni ukrep, skladno z merodajnimi (španskimi) določili.

Ali moram svoje vozilo pripeljati na servisni pregled?

Ne. Vsi motorji so varni in primerni za promet.

Ali so prizadeti vsi motorji Euro 6?

Ne, vsa nova vozila SEAT v Evropski uniji, ki so opremljena z motorji emisijskega razreda 6, brez izjeme izpolnjujejo zakonske predpise.

Ali so vozila SEAT s prizadetimi dizelskimi motorji (EA 189 EU5) v prodaji?

Da ste lahko brez skrbi, smo se odločili, da prodajo in dobavo vseh novih vozil SEAT, ki so opremljena s tovrstnimi motorji, kot previdnostni ukrep začasno ustavimo. Poleg tega ta motor pri novih vozilih ni več uporabljen.

Kateri modeli SEAT so prizadeti?

Prizadeti so naslednji modeli: Ibiza SC, Ibiza 5D, Ibiza ST, Leon II, Altea, Altea XL, Altea Freetrack, Toledo III, novi Toledo, Exeo, Exeo ST in Alhambra.

Kdaj se začne akcija vpoklica in kako bom obveščen(a)?

SEAT je z marcem 2016 začel z akcijo vpoklica vozil z dizelskimi motorji EA189. Zaradi odstopanja vrednosti dušikovih oksidov (NOx) bodo vsa prizadeta vozila naknadno obdelana. SEAT Slovenija je prizadete stranke o tem obvestil že v oktobru 2015. V naslednjem koraku bodo stranke prejele nov dopis, v katerem jih bomo neposredno pozvali, da se dogovorijo za točen termin s pooblaščenim servisom SEAT. Ta informacija bo se izvajala po stopnjah in glede na model čez celotno leto 2016. Za vse prizadete stranke bodo vsa potrebna popravila seveda izvedena brezplačno.

Kaj naj stori stranka, ki kupuje rabljeno vozilo, ki še nima posodobljene programske opreme?

Kontaktirajte vašega pooblaščenega servisnega partnerja SEAT.

Kako bodo kontaktirane stranke z vozili, ki jih ukrep zadeva?

Kontaktirajte vašega pooblaščenega servisnega partnerja SEAT.

O upravičenosti na podlagi informacij, ki so jih prejeli od strank, odločajo ustrezni pooblaščeni servisni partnerji v sodelovanju s kontaktnim centrom Porsche Slovenija.

Spletna stran SEAT za zagotavljanje nemotene in izboljšane uporabniške izkušnje uporablja piškotke. Z nadaljnjim obiskom in uporabo spletne strani soglašate z našo politiko piškotkov.
V redu