Spletna stran SEAT za zagotavljanje nemotene in izboljšane uporabniške izkušnje uporablja piškotke.
Sprejmi in nadaljuj.
Naknadna obdelava izpušnih plinov

REDUKCIJSKO SREDSTVO ADBLUE®

AdBlue® je ime znamke za vodno tekočino in sintetično izdelano 32,5-odstotno raztopino čiste sečnine v demineralizirani vodi, ki se uporablja za naknadno obdelavo izpušnih plinov v SCR-katalizatorju. Pri tem se s selektivno katalitično redukcijo (angl. selective catalytic reduction, SCR) izpusti dušikovih oksidov zmanjšajo za približno 90 % (v stacionarnem delovanju).

AdBlue®

Okolju prijazno prečiščevanje izpušnih plinov

Razredčena raztopina sečnine je okolju prijazna kemikalija za prečiščevanje izpušnih plinov, ki se je do zdaj uporabljala v gospodarskih vozilih. AdBlue® se od leta 2007 v ZDA uporablja pri osebnih vozilih z dizelskimi motorji s SCR-katalizatorji. Medtem so tudi dizelske različice modela SEAT Alhambra dobavljene z motorji AdBlue®.

Rezervoar AdBlue® modela SEAT Alhambra je na levi strani prtljažnika. Do polnilnega nastavka lahko dostopamo, potem ko odstranimo del obloge. Če količina redukcijskega sredstva pade pod določeno vrednost, voznika na to opozorita ustrezno opozorilo in zvočni signal na armaturni plošči. Če kljub večkratnim opozorilom dodatka AdBlue® ne dotočimo, motorja pred dopolnitvijo rezervoarja za AdBlue® ni več mogoče zagnati.

Varnostni ukrepi pri delu z dodatkom AdBlue®

  • Rezervoar za redukcijsko sredstvo lahko napolnite s posodami in adapterji, ki jih je odobril proizvajalec.
  • Redukcijskega sredstva ne vdihujte ali zaužijte.
  • Izogibajte se stiku redukcijskega sredstva s kožo, očmi ali dihalnimi potmi zaradi morebitnega draženja. V tovrstnem primeru sperite z zadostno količino vode in po potrebi obiščite zdravnika.
  • Redukcijskega sredstva ne mešajte z drugimi dodatki ali vodo.
  • Iztekajoče redukcijsko sredstvo odstranite z mokro krpo in zadostno količino vode. Če je že v kristalni obliki, odstranite z gobico in vročo vodo.


AdBlue® dobite pri vseh pooblaščenih partnerjih SEAT in na določenih bencinskih servisih.