Spletna stran SEAT za zagotavljanje nemotene in izboljšane uporabniške izkušnje uporablja piškotke.
Sprejmi in nadaljuj.

Razgradnja vozil

Surovine in energija so na zemlji na voljo le v omejenih količinah. Njihova varčna uporaba zato predstavlja deklariran cilj znamke SEAT. Obširni okoljski management tvori tri stebre: z začetkom v produkciji SEAT, z optimizacijo na slovenskih servisih SEAT ter s pravilno razgradnjo starih vozil in delov.

Okolju prijazna proizvodnja in za recikliranje primerna konstrukcija

Razgradnja

V tehničnem centru SEAT ekološke dejavnike upoštevamo že v začetni fazi pri dizajnu in razvoju:

  • pri prednostni uporabi materialov, primernih za recikliranje
  • Kjer je mogoče, se izognemo uporabi okolju škodljivih materialov
  • Uporaba surovin, ki so vsaj delno iz recikliranih materialov (npr. izolacijskih oblog iz bombažnih vlaken iz konfekcijskih snovi za ponovno uporabo)
  • Okolju prijazni proizvodni postopki, ki so gospodarsko in tehnično izvedljivi
  • Spoznanja iz pregledov demontaže vedno uporabimo pri projektiranju novih vozil. Tako izboljšamo lastnosti razgradnje in demontaže novih modelov.


Pri tem ne gre samo za izpolnjevanje zakonskih standardov, temveč je cilj kar najbolj izboljšati okolju prijazne proizvodnje ter kljub naraščajočim zahtevam po novih vozilih na področjih udobja, varnosti, porabe in izpustov izboljšati tudi konstrukcije, primerne za razgradnjo in ponovno uporabo.

V celoti pocinkane karoserije z dolgoletnim jamstvom pred rjavenjem zvišajo uporabno dobo vozil in varujejo resurse. Prav tako uporaba pločevin visoke trdnosti za zmanjšanje mase in namenska uporaba vodnih lakov.

 

Obzirna uporaba resursov

PONOVNA UPORABA IN RAZGRADNJA KOMPONENT

Ponovna uporaba rabljenih delov in agregatov (motor, menjalnik) predstavlja nadaljnji prispevek k obzirni uporabi obstoječih resursov. 

Istočasno lahko zaradi tega ponudimo ugodne nadomestne dele za popravilo vozila SEAT.

EKOLOŠKO SPREJEMLJIVA OBRAVNAVA RABLJENIH VOZIL

ZMANJŠANJE ODPADKOV

Za optimalno in ekološko sprejemljivo obravnavo rabljenih vozil je SEAT v Avstriji zgradil mrežo obratov za razgradnjo vozil. S tem so poleg zakonskih določil izpolnjene tudi visoke zahteve po kakovosti in zanesljivosti. Za poenostavljeno obravnavo in demontažo rabljenih vozil je SEAT skupaj s preostalimi proizvajalci razvil informacijsko zbirko podatkov. 

Klasična veriga razgradnje vozil je sestavljena iz odvzema tekočin (»osušitev«), demontaže, razrezovanja in razgradnje delov oz. materialov za ponovno uporabo. 

SEAT s pooblaščenimi partnerji in servisi SEAT razpolaga z mrežo za vsa področja prevzema vozil.

NAŠA PONUDBA

PREVZEM RABLJENIH VOZIL

Vsi servisi SEAT brezplačno sprejemajo rabljena vozila SEAT, če je vozilo popolno in mu ne manjkajo bistvene komponente, kot so motor, katalizator ali karoserija, ali če rabljenemu vozilu niso bili dodani odpadni materiali.