Nakup pnevmatik predstavlja pomemben del rednega vzdrževanja vašega vozila, hkrati pa nam pogosto povzroča veliko preglavic. Da bo nakup potekal brez težav, se obrnite na uradnega prodajalca ali serviserja SEAT, ki vam bo pomagal pri optimalni izbiri za vaš tip vozila.

Kako izbrati pnevmatike?

Dejavnikov, ki vplivajo na izbor pravilne obutve vašega jeklenega konjička, je ogromno, najbolj pomembno pa je, da si že vnaprej odgovorite na sledeča vprašanja:

  • Ali potrebujete zimske, letne ali celoletne pnevmatike?
  • Kakšen je vaš vozni slog?
  • Kje največ uporabljate vaše vozilo - mestna vožnja, avtocestna vožnja, vožnja po makadamskih, gorskih ali razbeljenih obmorskih cestah?
  • Kakšne so običajne obremenitve vašega vozila?

Ko boste sestavili okvirno sliko vašega običajnega ali najpogostejšega tipa vožnja, se boste tudi lažje odločili za nakup pravilnih pnevmatik.

Izbirate lahko namreč med različnimi, glede na vrsto oprijema (suha ali mokra cesta), kotalni upor in življenjsko dobo gum, glasnost in udobje, globino profila, njihovo velikost in seveda ceno ter kakovost pnevmatike. Nakup pnevmatik ni področje, kjer bi želeli varčevati, saj vpliva na varnost vseh v vozilu in soudeležencev v prometu. Zaradi številnih možnosti in različnih znamk svetujemo, da izbiro pnevmatik preverite pri najbližjem pooblaščenem servisu SEAT.

Kaj pomenijo oznake na pnevmatikah?

Pnevmatike opravljajo ene izmed najpomembnejših funkcij na vašem vozilu - prenos bremena in moči (tako pri pospeševanju, kot zaviranju), blaženje trenja ter seveda oprijem na cestišču.

Na robu pnevmatike so zapisane vse karakteristike gume, ki vam bodo pomagale pri nakupu. Pozorni morate biti na dimenzije pnevmatike (širina, višina in premer), hitrostni razred in indeks nosilnosti. Na gumi je vedno zapisan tudi proizvajalec gume, njena namembnost in leto proizvodnje.

PRIMER: zapis 225/45 R18 V XL

Ta zapis na robu gume nam pove dimenzijo pnevmatike, ki je sestavljena iz 4 ključnih faktorjev oz. označb. Konkreten primer gume ima širino 225 mm in višino 45, ki je vedno podana kot odstotek širine pnevmatike. R18 je informacija o premeru pnevmatike, ki se meri v colah oz. inčih (v tem primeru 18 col). Naslednja oznaka »V« označuje indeks hitrosti (v tem primeru 240 km/h - glejte spodnjo tabelo), XL pa predstavlja nosilnost gume (v tem primeru »Extra Load« oz. dodatna obremenitev).

Z lažjo predstavo si poglejte tabelo hitrostnih razredov pnevmatik za osebna vozila:

Oznaka Km/h Oznaka Km/h Oznaka Km/h Oznaka Km/h
M 130 R 170 U 200 W 270
P 150 S 180 H 210 Y 300
T 160 T 190 V 240 Z nad 240

Kako izbrati platišča?

Nič kaj manj ni ob nakupu pnevmatik pomembna tudi pravilna izbira platišč. Ob izbiri vedno bolj popularnih aluminijastih platišč se nevzmetena masa vozila zmanjša, pri čemer se lahko vozne lastnosti in odzivnost občutno izboljšata. Aluminijasta platišča ali krajše »alu platišča« lahko tako pozitivno vplivajo na zavorne lastnosti vozila.

Poleg izboljšanja zmogljivosti vozila lahko z edinstvenimi in originalnimi SEAT platišči svojemu vozilu priskrbite nezamenljiv športni videz - originalna aluminijasta SEAT platišča in okrasni pokrovi platišč SEAT so namreč na voljo v različnih oblikah, barvah in velikostih (17 col, 18 col in 19 col).

Da bo vaša izbira še lažja in ugodnejša, predlagamo nakup originalnega kompleta pnevmatik in platišč SEAT, s katerim si zagotovite popolno prileganje in vrhunsko kakovost.

Kaj pomenijo oznake na platiščih?

Ob menjavi pnevmatik se mnogi odločijo tudi za hkratno menjavo platišč, ki so ravno tako izjemno pomemben del vozila, saj poskrbijo za varno in udobno vožnjo. Pogosto pa se pri izbiri zatakne pri tehničnih značilnostih in oznakah na platiščih.

Oznake na platiščih tako kot na pnevmatikah prikazujejo različne dimenzije: velikost/premer platišča, ET (razdalja med središčno črto širine platišča in robom platišča), širino in profil platišča, premer centrirne odprtine in število vijakov ter njihova razporeditev. Mere na platiščih so vselej podane v colah.

PRIMER: zapis 7 J x 17 H ET45

Številka 7 je v colah podana širina platišča, 17 pa premer platišča.

Črka J v zapisu nam pove tip profila platišča oz. njegovo namembnost. V navedenem primeru gre za osebno vozilo, obstajajo pa še drugi tipi profilov:

Oznaka Namembnost
A, D Kolesa, motorna kolesa, skuterji, viličarji, lahka in težka tovorna vozila
B, J Osebna vozila
E Lahka in težka tovorna vozila
F, G, H Težka tovorna vozila
JJ Vozila s štirikolesnim pogonom
P, K Starejša angleška vozila
S,T, V, W Gospodarska vozila

Črka H označuje togost platišča. Med znake, ki označujejo togost platišča spadajo še: H, H2, FH, FH2, CH, EH2 in EH2+.

Oznaka ET in številka poleg nje nam povesta razdaljo med središčno črto širine platišča in robom platišča. Navadno govorimo o pozitivnem in negativnem ET. Pozitiven ET nastopi takrat, ko je naležna površina platišča odmaknjena bolj proti zunanji strani platišča, pri negativnem pa je ravno obratno. Pomembno je, da vrednost ET ni previsoka, saj lahko v katerikoli skrajnosti pride do poškodb na vozilu, predvsem do obrabe podvozja (kolesnih ležajev in končnikov volana).

Pri nakupu bodite pozorni tudi na premer centrirne odprtine, saj obstaja več različnih dimenzij. Če bi recimo kupili platišča s preširoko centrirno odprtino, bi morali to reševati z vgradnjo dodatnih centrirnih obročev - ti pa lahko ob nestrokovni vgradnji povzročijo tresenje volana. V tem primeru lahko težavo odpravite le z novo menjavo obročka, centriranje platišč v tem primeru ne bi pomagalo.

Še en pomemben podatek, ki ga ne smemo zanemariti, je število in razporeditev vijakov, saj določa, ali platišče sploh ustreza vašemu vozilu ali ne. Primer zapisa 4x100 nam pove, da je platišče pritrjeno s 4 vijaki na premeru 100 mm.

Poleg navedenih oznak in dimenzij obstajajo pri platiščih še številne druge podrobnosti, ki jih strokovnjaki na pooblaščenih servisih dobro poznajo. Ravno v izogib kasnejšim nezaželenim popravilom vsem lastnikom vozil SEAT priporočamo obisk pooblaščenega servisa SEAT, kjer bodo za vaše vozilo poskrbeli strokovnjaki.