Razširjena sončna elektrarna podjetja SEAT al Sol 2 bo začela delovati leta 2024

Družba SEAT S.A. bo namestila 39.000 novih solarnih panelov in tako potrojila svoje zmogljivosti za samooskrbo z obnovljivo energijo

Nazaj na Novice in dogodki
30. 11. 2023
  • Razširjena sončna elektrarna podjetja SEAT al Sol 2 bo začela delovati leta 2024
  • Podjetje bo namestilo solarne panele, ki bodo razporejeni na treh različnih proizvodnih obratih, in tako zagotovilo dodatnih 21 megavatov električne energije
  • S širitvijo se bo proizvedlo 29 milijonov kWh na leto, kar zadostuje za polnjenje 500.000 CUPRA Bornov
  • Projekt predstavlja pomemben mejnik v programu dekarbonizacije družbe SEAT S.A. in poudarja preobrazbo podjetja v smeri bolj trajnostne mobilnosti

Družba SEAT S.A. bo potrojila svoje zmogljivosti za samooskrbo z obnovljivo energijo z 39.000 novimi solarnimi paneli. Širitev fotovoltaičnega sistema SEAT al Sol bo vključevala namestitev solarnih panelov s površino 233.000 m2 na območju treh tovarn, in sicer v Martorellu, El Pratu in Barceloni. Ta projekt poudarja prizadevanja družbe SEAT S.A. za dekarbonizacijo proizvodnih procesov in krepi zavezanost podjetja k bolj trajnostni mobilnosti.

Nova sončna elektrarna SEAT al Sol 2 bo ena največjih v Evropi, kar zadeva samooskrbo. Paneli bodo nudili dodatnih 21 megavatov energije, s čimer bodo po ocenah letno proizvedli 29 gigavatnih ur čiste energije, kar je dovolj električne energije za polnjenje 500.000 CUPRA Bornov. Ta čista energija bo dopolnjevala uporabo certificirane zelene električne energije iz zunanjih virov v vseh objektih podjetja, pri čemer ne bo prihajalo do nastanka emisij CO2.

»SEAT al Sol 2 spodbuja cilj dekarbonizacije naših tovarn in poudarja pomen obnovljivih virov energije kot konkurenčnega sredstva v naši industriji. Širitev je del procesa preobrazbe družbe SEAT S.A., ki je najbolj ambiciozen v naši zgodovini, v smeri nove dobe električne mobilnosti,« je pojasnil Markus Haupt, izvršni podpredsednik oddelka za proizvodnjo in logistiko pri družbi SEAT S.A.

Družba SEAT S.A. bo namestila 39.000 novih solarnih panelov in tako potrojila svoje zmogljivosti za samooskrbo z obnovljivo energijo (slike prve faze projekta SEAT al Sol)

10 let projekta SEAT al Sol

Širitev temelji na uspehu SEAT al Sol, ki obratuje od leta 2013 in bo še naprej deloval. Ta sistem, ki obsega 53.000 panelov na strehah tovarniških delavnic in pokritih parkirnih mestih za skladiščenje vozil v Martorellu, omogoča 11 megavatov energije in vsako leto proizvede 17 gigavatnih ur čiste energije. SEAT al Sol 2 bo skupaj zagotovil 32 megavatov električne energije in letno proizvedel 46 gigavatnih ur energije iz obnovljivih virov.

Zagon novih fotovoltaičnih elektrarn, ki bodo vzpostavljene v sodelovanju s špansko neodvisno družbo za trgovanje z energijo CONECTA2 ENERGÍA, je načrtovan za leto 2024. Poleg tega, da bo SEAT al Sol 2 razširjen na treh proizvodnih obratih, bo nameščen tudi na parkiriščih za zaposlene v Martorellu, s čimer se bo povečala uporaba solarnih panelov za trajnostno proizvodnjo energije.

Najbolj ambiciozna preobrazba v zgodovini družbe SEAT S.A.

SEAT S.A. trenutno doživlja najbolj ambiciozno preobrazbo v svoji zgodovini. Tovarna v Martorellu, ki letos praznuje 30. obletnico obstoja, bo od leta 2025 proizvajala povsem električna vozila za znamki CUPRA in Volkswagen. Za dosego tega cilja, je družba SEAT S.A. pripravila načrt preobrazbe na področju industrije, organizacije in kulture, ki odraža trdno zavezanost podjetja k trajnosti, vključno s strateškimi pobudami, kot je uvedba sistemov za samooskrbo z obnovljivimi viri energije, da se v čim večji meri zmanjša vpliv podjetja na okolje.

Družba SEAT S.A. bo namestila 39.000 novih solarnih panelov in tako potrojila svoje zmogljivosti za samooskrbo z obnovljivo energijo (slike prve faze projekta SEAT al Sol)

Program dekarbonizacije SEAT S.A. vsebuje načrt za zmanjšanje emisij CO2 v celotni vrednostni verigi vozila, pri čemer upošteva celoten življenjski cikel, ki vključuje proizvodnjo, uporabo in konec uporabe vozila. Cilj podjetja je do leta 2030 emisije CO2 zmanjšati za 50 % v primerjavi z letom 2018, tako da bi do leta 2050 postalo ogljično nevtralno podjetje, kar so cilji dekarbonizacije koncerna Volkswagen. Glavni vzvodi za dosego tega cilja so elektrifikacija vozil, ki omogoča zmanjšanje ogljičnega odtisa med njihovo uporabo, uporaba zelene energije za polnjenje električnih vozil, spodbujanje krožnega gospodarstva in nazadnje dekarbonizacija v proizvodni fazi.