Koncern Volkswagen, SEAT S.A. in španska vlada imajo skupno vizijo o Španiji kot središču elektri...

Nazaj na Novice in dogodki
16. 03. 2021

Barcelona (Španija), 5. 3. 2021 - Danes dopoldne sta njegovo veličanstvo kralj Filip VI. in predsednik španske vlade Pedro Sánchez obiskala sedež družbe SEAT S.A. v Martorellu, da bi počastila 70. obletnico družbe. Spremljali so ju predsednik upravnega odbora družbe SEAT in izvršni direktor koncerna Volkswagen dr. Herbert Diess, predsednik družbe SEAT S.A. Wayne Griffiths, ministrica za industrijo Reyes Maroto ter člana upravnega odbora družbe SEAT Stefan Piëch in Mark Porsche.

Med obiskom njegovega veličanstva kralja Filipa VI. in predsednika španske vlade Pedra Sáncheza na sedežu družbe SEAT je podjetje predstavilo potencial za preureditev tovarne za proizvodnjo električnih vozil

Med obiskom so predstavniki koncerna Volkswagen, družbe SEAT S.A. in španske vlade poudarili skupno vizijo o trajnostni preobrazbi avtomobilske industrije. Koncern Volkswagen in SEAT S.A. sta pripravljena sodelovati pri preobrazbi industrijske infrastrukture in ekosistema za električno mobilnost ter pospešiti gospodarsko okrevanje države. Že lansko leto je podjetje objavilo investicijski načrt v vrednosti 5 milijard evrov, ki jih bo do leta 2025 investiralo v električno mobilnost.

Za pospešitev razvoja ekosistema za električno mobilnost je bil zasnovan skupni projekt, ki ga bosta vodila koncern Volkswagen in družba SEAT S.A. Projekt bo deloval kot vlečna sila za velika in srednje velika podjetja. Pri njem bodo sodelovale ključne organizacije z različnih področij, kot so Iberdrola s področja energetske industrije, Telefónica s telekomunikacijskega področja, CaixaBank s finančnega področja, tehnološki center Asti in veliki dobavitelji iz avtomobilske industrije, kot sta Gestamp in Antolín. To ambici­ozno sodelovanje, v prihodnost zazrta pobuda ima velik potencial za ustvarjanje novih delovnih mest, še posebej za mlade.

Španija bi lahko postala evropsko središče električne mobilnosti

Španija z drugo največjo industrijo proizvodnje avtomobilov v Evropi nosi veliko odgovornost pri doseganju ciljev, ki jih do leta 2030 določa Evropski zeleni dogovor. Zato bi bilo ključnega pomena, da bi Španija pospešila izdelavo ekosistema za električna vozila, spodbudila povpraševanje in vzpostavila javno polnilno infrastrukturo. Tako skupna vizija prihodnosti vključuje lokalno proizvodnjo majhnih električnih vozil v tovarni v Martorellu ter lokalno proizvodnjo baterijskih celic in baterijskih modulov.

Koncern Volkswagen in SEAT S.A. sta se pogovarjala o večsektorskem zavezništvu med javnimi in zasebnimi deležniki z namenom povečanja električnega ekosistema v Španiji

"Španija lahko postane evropsko središče električne mobilnosti. S špansko vlado imamo skupno vizijo: preobraziti avtomobilsko industrijo. Modernizacija industrijskih struktur in ustvarjanje novih delovnih mest lahko služita kot trdna osnova za vso regijo. Upamo, da ima Evropska komisija politično voljo za uresničitev tega paradnega projekta, ki je za Španijo zgodovinskega pomena," je dejal Herbert Diess, izvršni direktor koncerna Volkswagen in predsednik upravnega odbora družbe SEAT S.A.

"Pred 70 leti smo motorizirali celotno Španijo. Sedaj je naš cilj, da elektrificiramo vso državo. Vsi udele­ženci smo se strinjali, da mora Španija za uresničitev tega cilja na celotnem območju razviti in zagotoviti široko razvejano polnilno infrastrukturo ter s spodbudami povečati povpraševanje. Španija bi morala skočiti na vlak elektrifikacije," je dodal Wayne Griffiths, predsednik družbe SEAT S.A.

Pogled v prihodnost družbe SEAT S.A.

Španski kralj in predsednik španske vlade sta obiskala tudi SEAT-ov oblikovalski center, edinstveno središče v južni Evropi, kjer družba oblikuje nove modele znamk SEAT in CUPRA. SEAT-ov podpredsednik, direktor za R&R, dr. Werner Tietz je visokima gostoma pokazal nove modele, ki jih bosta znamki lansirali v prihajajočih letih. Kralj Filip VI. in premier Pedro Sánchez sta se seznanila tudi z investicijskim načrtom, ki ga bo podjetje uresničevalo do leta 2025.

Potem so se podali v osrčje industrijskih obratov v Martorellu, kjer so obiskali proizvodno linijo 2. Tam sta si gosta ogledala, kako je družba pričela s preobrazbo v smeri elektrifikacije, s proizvodnjo prvih priključnih hibridov v zgodovini podjetja, modelov SEAT Leon, CUPRA Leon in v zadnjih tednih CUPRA Formentor e-HYBRID.

Pot se je nadaljevala v CUPRA Garage, poslovni objekt znamke, ki so ga odprli februarja 2020. Tam so jima pobliže predstavili nekaj elektrificiranih vozil znamke in priključnohibridne modele družine Leon, modela SEAT Tarraco in CUPRA Formentor ter prvi električni skuter v zgodovini znamke, SEAT MÓ eScooter 125.