Nova SEAT Arona: posodobljena z robustnejšim videzom in povsem novo notranjostjo

Nazaj na Novice in dogodki
20. 04. 2021

Martorell****, 15. 4. 2021 - Vse od lansiranja leta 2017 je SEAT Arona definicija uspeha; v tem času je bilo prodanih več kot 350.000 vozil tega modela, ki se je uveljavil kot ključni del ponudbe znamke. Zdaj je nova SEAT Arona pripravljena nadaljevati že začrtani uspeh.

Nov, močnejši, robustnejši, zanesljivejši in varnejši pristop in videz sta samo začetek. Notranjost tega mestnega SUV-ja je bila temeljito preoblikovana. Ponaša se tudi z novo ravnjo povezljivosti in asistencami za vožnjo.

»Kot drugi najbolj prodajani model vozil SEAT v preteklem letu SEAT Arona prepričljivo predstavlja enega od temeljev znamke,« je povedal Wayne Griffiths, predsednik znamk SEAT in CUPRA. »Posodobljena in nadgrajena različica tega modela še dopolnjuje izjemne karakteristike vozila in tako ponuja še bolj dovršeno vozilo z osveženim dizajnom.«

V vse bolj digitaliziranem svetu je SEAT Arona pripravljena, da na povsem intuitiven način strankam omogoča, da svoja življenja živijo tudi med vožnjo, pri čemer dodaja ogromno funkcionalnosti, s popolno prenovo notranjosti pa prinaša tudi večji občutek kakovosti, kar dosega s posodobljenim pristopom k dizajnu.

Dinamičen značaj tega mestnega SUV-ja - še posebej z nivojem opreme Xperience - je posodobljen, kar Aroni daje pravi videz terenskega vozila ter občutek robustnosti in varnosti

Vse to še dopolnjujeta uporaba svetlobne tehnologije, ki prispeva k doživetju notranjosti, in vključitev najnovejših infotainment projicirnih sistemov, ki značaju vozila dajeta močan sodoben pridih in občutek.

Pod pokrovom motorja je na voljo pet različnih pogonskih sklopov od 90 do 150 KM, in sicer z bencinskim motorjem (TSI) in motorjem na stisnjen zemeljski plin (TGI) v povezavi z ročnim menjalnikom ali menjalnikom DSG z dvojno sklopko.

S širokim naborom novih asistenčnih sistemov, s katerimi je vožnja v mestnem SUV-ju ne glede na razmere še bolj sproščujoča, je SEAT Arona pripravljena na vse izzive, s katerimi se sooči.

Proizvodnja nove SEAT Arone, ki je bila zasnovana in razvita v Barceloni, na sedežu podjetja SEAT v Martorellu, se bo pričela v tretjem četrtletju letošnjega leta.

Glavni poudarki

IZBOLJŠANA ZUNANJOST

Zunanjost SEAT Arone se razvija, da bi še bolj poudarila značaj vozila in dodala novo razsežnost osebnosti mestnega SUV-ja: prenovljena estetika z novim nivojem opreme Xperience dodaja novo robustnost, večji občutek varnosti in terenski značaj. Kot del serijske opreme vključuje 100 % tehnologijo LED, ki ponuja boljšo vidljivost ob manjši porabi energije.

Nova SEAT Arona ima izrazitejši videz: posodobljena maska z novo oblikovanim sprednjim odbijačem, nove meglenke, ki poudarjajo terenski videz, nov zadnji usmernik zraka in difuzor poudarjata nov robusten značaj vozila, nov dizajn aluminijastih platišč, ročno napisano ime modela v reliefni pisavi na zadnjem delu ter novi logotip SEAT v dvobarvni kromirani izvedbi pa zaokrožajo osvežen videz.

POVSEM PRENOVLJENA NOTRANJOST

Prenovljen dizajn notranjosti ponuja nov občutek pri vožnji. Povsem nova oblazinjena armaturna plošča z večjimi zasloni infotainment sistema, ki so zdaj zaradi boljše ergonomičnosti postavljeni nekoliko višje, pa tudi nov, ergonomski večfunkcijski volan v usnju napa poudarjajo nov oblikovalski jezik v notranjosti ter poživijo kabino in dodajo novo razsežnost njeni osebnosti. Ta značaj je dodatno izboljšan z uporabo svetlobne tehnologije za novo zasnovane šobe za zrak.

POVEZANA S SODOBNIM ŽIVLJENJEM

SEAT Arona je s povezljivostjo znotraj in zunaj vozila povsem povezano vozilo: Vključuje sistem Full Link, ki omogoča uporabo aplikacij Android Auto in CarPlay; povezljivost zunaj vozila pa je še izboljšana s SEAT CONNECT. Uporabniki lahko nove 8,25-palčne in 9,2-palčne infotainment sisteme upravljajo tudi s pomočjo aktivacijske fraze »Hola Hola«.

VARNEJŠA KOT KADAR KOLI PREJ

Novi asistenčni sistemi, kot je asistenca za vožnjo Travel Assist, ponujajo polavtonomno vožnjo pri vseh hitrostih. Z asistencami Lane Assist za ohranjanje smeri na voznem pasu, Side Assist za opozarjanje na vozila v mrtvem kotu, Traffic Sign Recognition za prepoznavanje prometnih znakov in High Beam Assist za avtomatski vklop/izklop dolgih luči je SEAT Arona opremljena z najnovejšimi varnostnimi sistemi. Pri tem ne gre pozabiti na parkirno krmilno asistenco Park Assist, ki samodejno parkira vozilo brez napora.

POGONSKI SKLOPI: BENCIN IN STISNJEN ZEMELJSKI PLIN

Prenovljena SEAT Arona bo na voljo s petimi različnimi kombinacijami pogonskih sklopov od 70 do 110 kW (95 do 150 KM), z bencinskim motorjem (TSI) in motorjem na stisnjen zemeljski plin (TGI).

USTVARJENA V BARCELONI

Prenovljena SEAT Arona je v celoti ustvarjena v Barceloni: zasnovana, razvita in proizvedena v Barceloni, na lokaciji znamke v Martorellu.

Zunanji dizajn

Zunanji dizajn SEAT Arone, ki odraža njen terenski značaj, je osvežen in uravnotežen, kar ji daje robustnejši videz in večji občutek varnosti.

Spredaj že tako izrazit tridimenzionalni videz izboljšujejo vroče žigosane mreže hladilnika - vsak nivo opreme je nekoliko drugačen; Reference, Style, Xperience (ki je nadomestil Xcellence) in FR, sprednji usmernik zraka v odsevni srebrni barvi pa še dodatno polepša njen videz.

Zunanje luči vseh izvedb vozila so okno v njegovo dušo: pri SEAT Aroni je 100 % tehnologija LED prisotna serijsko. Žarometi Eco LED in možnost nadgradnje na Full LED dopolnjujejo sprednji dizajn vozila, hkrati pa zagotavljajo boljšo vidljivost ob nižji porabi energije.

Sprednjo stran SEAT Arone Xperience je mogoče opremiti z na novo oblikovanimi in nameščenimi meglenkami (na voljo kot dodatna oprema), kar poudari njen značaj SUV-ja. Stranka lahko izbira med dvema različnima izvedbama vozila.

Estetski učinek bočnega profila je izboljšan s tremi novimi izvedbami aluminijastih platišč; novost so 17-palčna in dvoja 18-palčna, obogatena s paleto 10 zunanjih barv, med katerimi so tudi nove barve: temno kamuflažna, asfaltno modra in safirno modra. Ker si stranke želijo vozila povsem prilagoditi svojim željam, jim SEAT Arona daje na izbiro tudi tri barve strehe: polnočno črno, magnetno sivo in belo.

Zadaj je svež, mlad, funkcionalen in privlačen dizajn poudarjen z uvedbo novega usmernika zraka in difuzorja. Pika na i je ime modela, ročno izpisano z reliefnimi črkami, kar je značilnost vozil znamke SEAT in zdaj tudi Arone.

Naj omenimo še novi logotip SEAT, izdelan v dvobarvnem kromu - matiranem na sprednjem delu ter sijajnem na obrobah spredaj in zadaj, kar daje vozilu eleganten pridih.

Notranji dizajn

Notranjost SEAT Arone je zaradi novih oblikovalskih smernic nekaj posebnega. Še vedno sicer ohranja tehnične, natančne linije in uravnotežena razmerja, ki dajejo občutek prostornosti; videz in dizajn kabine pa je spremenjen, da hitreje opazimo izboljšanje kakovosti. Izboljšanje kakovosti je vidno v novih materialih, digitalnih in povezanih tehnologijah ter sistemih osvetlitve, ki poudarjajo njen značaj.

Notranja zasnova nove SEAT Arone je povsem prenovljena, odlikuje jo sodoben dizajn s pridihom digitalnega, z novo zasnovanimi in osvetljenimi šobami za zrak ter infotainment sistemi z večjim zaslonom

Nov osrednji zaslon infotainment sistema je posebnost nove, posodobljene notranjosti vozila. Zaslon je v primerjavi s predhodnikom v povprečju za več kot 20 % večji. Serijsko vključen zaslon je zdaj 8,25-palčni, opcijski pa 9,2-palčni. V kabini je zdaj nameščen nekoliko višje, v voznikovem vidnem polju. Z ergonomskega vidika je njegov položaj varnejši in bolj praktičen. Če upoštevamo, da ima voznik na voljo še 10,25-palčni digitalni kombinirani instrument Digital Cockpit, lahko rečemo, da je notranjost nove Arone v celoti digitalna. Kabina daje občutek prostornosti in udobja.

V celoti so bili izboljšani uporabnost, končna obdelava in kakovost; ena od posebnosti je tudi popolnoma nova oblazinjena armaturna plošča, ki v povezavi z novim, ergonomskim večfunkcijskim volanom v usnju napa (serijsko na voljo pri opremah Style, Xperience in FR), zagotavlja vrhunsko raven prefinjenosti. Novo oblazinjenje daje notranjemu prostoru večjo vrednost.

Uporaba svetlobne tehnologije še dodatno prispeva izjemnemu notranjemu dizajnu SEAT Arone. Na novo zasnovane šobe za zrak na voznikovi in sovoznikovi strani še bolj izstopajo zaradi ambientalnih luči LED pri opremi FR in Xperience, ki so glede na izbran nivo opreme na voljo tudi v drugi barvi. Izbirate lahko med drzno rdečo za nivo opreme FR, aransko zeleno za nivo opreme Xperience ter barvo medu za nivo opreme Style in Reference. Tako si stranka lahko individualno prilagodi prostor v kabini.

Tudi potniki na zadnjih sedežih imajo zdaj nekaj več udobja: nivoja opreme Xperience in FR vključujeta namreč zadnje notranje (bralne) luči. Majhen, a zelo pomemben detajl.

Skupna prostornina prtljažnika ostaja 400 litrov, prtljažni prostor pa je še posebej praktičen. Dvojno dno omogoča njegovo vsestransko uporabo, tovor pa lahko zavarujete z mrežo, ki jo pritrdite s štirimi kovinskimi kavlji.

Povezljivost

Digitalna tehnologija vse bolj kroji naša življenja in SEAT Arona je pripravljena na to: popolnoma povezana s povezljivostjo v vozilu (spletne funkcije in storitve; Full Link vključno z dostopom do storitev Android Auto in CarPlay) in povezljivostjo zunaj vozila s SEAT CONNECT.

Infotainment sistem omogoča še bogatejšo izkušnjo s spletnimi vsebinami, ki so na voljo s pritiskom gumba ali z glasovno zahtevo, če potrebujete na primer prometne informacije, iščete parkirišče, bencinski servis ali želite poslušati spletni radio in spletne medije.

Funkcija glasovnega upravljanja omogoča varno in preprosto uporabo tehnologije; s pomočjo besedne zveze »Hola Hola« aktivirate sistem, podobno kot pri digitalnih pomočnikih elektronskih naprav doma. Glasovno upravljanje omogoča uporabniku interakcijo z infotainment sistemom na podlagi glasovnih ukazov, pri čemer zna popravljati napake in si zapomni prejšnje ukaze. Ne glede na to, ali iščete navigacijske informacije ali glasbo, zdaj lahko to naredite hitreje in lažje.

Z dvema priključkoma USB tipa C na sprednji strani kabine postane povezovanje in polnjenje naprav neverjetno enostavno.

Ta mestni SUV zdaj ponuja večjo raven povezljivosti z vključeno aplikacijo SEAT CONNECT, brezžičnim dostopom do CarPlay in Android Auto ter glasovnim upravljanjem »Hola Hola«

Nova SEAT Arona vključuje tudi storitve SEAT CONNECT z vgrajeno eSIM-kartico, s čimer omogoča delovanje storitve klica v sili eCall, ki neposredno stopi v stik z intervencijskimi službami v primeru nezgode, kar zagotavlja višjo raven varnosti vozila. Poleg tega, da lahko opravite klic v sili (ročno ali samodejno), storitev pošlje intervencijski službi tudi pomembne podatke iz vozila, na primer položaj vozila, tip motorja, zunanjo barvo vozila ali število potnikov. Na podlagi teh podatkov vam potem lažje pomagajo.

Vgrajena eSIM-kartica ponuja tudi možnost dostopa do storitev SEAT prek gumba za zasebni klic; prek njega lahko voznik pokliče servis SEAT v svojem jeziku, ne glede na to, kje se nahaja. Storitve SEAT CONNECT bodo eno leto na voljo brezplačno za vse izvedbe ali nivoje opreme, ki jih izbere stranka.

Tu je še aplikacija SEAT CONNECT, ki z dostopom do oddaljenih storitev odpira povsem nov svet možnosti. Aplikacijo je mogoče prenesti v pametno napravo, prek katere lahko oddaljeno upravljate različne funkcije, ki bodo obogatile vašo izkušnjo zunaj vozila.

Uporabniki imajo oddaljen dostop do podatkov svojega vozila: podatkov o vožnji, parkirne lokacije, statusa vozila, vključno z vrati in lučmi; nastavijo si lahko obveščanje o prekoračitvi hitrosti, če nekdo z njihovim vozilom vozi prehitro, obvestila o prekoračitvi območja in alarm proti kraji, daljinsko upravljajo zaklepanje/odklepanje ali na daljavo aktivirajo hupanje in utripanje, da hitreje najdejo svoje vozilo.

Varnost in udobje

Nova SEAT Arona vključuje široko paleto novih asistenčnih sistemov, zaradi česar je varnejša kot kadar koli prej.

Že obstoječim sistemom, kot so avtomatsko uravnavanje razdalje (ACC), sistem za nadzor prometa Front Assist in sistem za zaznavanje utrujenosti voznika Tiredness Recognition, so posodobljenemu vozilu dodali še nekatere najnaprednejše asistenčne sisteme.

Asistenca za vožnjo Travel Assist omogoča polavtonomno vožnjo pri vseh hitrostih, s čimer zagotavlja, da vozilo ohranja hitrost, ko se prometni tok spremeni. K temu dodajte še asistenco za ohranjanje smeri na voznem pasu Lane Assist, ki vozilo ohranja na voznem pasu, ter sistem za prepoznavanje prometnih znakov Traffic Sign Recognition, ki vozilo sproti obvešča o dovoljeni hitrosti na cesti, kar še poveča varnost SEAT Arone na poti.

A to še ni vse. Prednost posodobljenega vozila je nadgrajena asistenca za opozarjanje na vozila v mrtvem kotu Side Assist, ki voznika razbremeni pri menjavi voznega pasu. Sprednji in zadnji radarji nadzirajo mrtve kote vozila v območju do 70 metrov in vozniku, ki želi na primer spremeniti vozni pas, sporočijo, ali je v bližini drugo vozilo.

Na seznam napredne tehnologije SEAT Arone je bila dodana tudi asistenca High Beam Assist z avtomatskim vklopom/izklopom dolgih luči. Ko dnevna svetloba ne zadošča več, sistem sam zazna spredaj vozeča vozila in po potrebi preklopi med dolgimi in kratkimi lučmi.

Na koncu naj omenimo, da ima SEAT Arona tudi parkirno krmilno asistenco Park Assist, ki avtomatsko parkira vozilo namesto voznika.

Pogonski sklopi

V novi SEAT Aroni se pod pokrovom skriva pet različnih kombinacij pogonskih sklopov: bencinski motorji z močjo od 70 kW (95 KM) do 110 kW (150 KM), ki se jim pridružuje še motor CNG z močjo 90 KM (66 kW) v povezavi z ročnim menjalnikom ali menjalnikom DSG z dvojno sklopko.

Vsi bencinski motorji so opremljeni s turbopolnilnikom in tehnologijo direktnega vbrizgavanja. Na voljo so tri opcije motorjev 1.0 EcoTSI in močnejši 1.5 EcoTSI.

Motor 1.0 TSI 70 kW (95 KM) v kombinaciji s petstopenjskim ročnim menjalnikom razvije 175 Nm navora. Trivaljni motor ima 81 kW (110 KM)/200 Nm in je na voljo s šeststopenjskim ročnim ali sedemstopenjskim menjalnikom DSG z dvojno sklopko.

Najmočnejši motor v ponudbi pa je štirivaljni motor 1.5 EcoTSI. Z močjo 110 kW (150 KM)/250 Nm je moč tega vozila povsem uravnotežena z njegovo učinkovitostjo.

Nova SEAT Arona je poleg bencinskega motorja na voljo tudi kot CNG različica. Motor 1.0 TSI 90 KM (66 kW) v kombinaciji s šeststopenjskim ročnim menjalnikom razvije 160 Nm navora.

Vozilo z motorjem CNG zmanjša emisije CO2 za približno 25 % v primerjavi z bencinskim motorjem. Poleg ekoloških in davčnih prednosti tehnologija TGI zagotavlja tudi izjemno nizke stroške na kilometer. Tak model je do 50 % cenejši od enakovrednega modela z bencinskim motorjem in 30 % cenejši od modela z dizelskim motorjem.

SEAT podpira tudi razvoj in možnosti uporabe obnovljivega biometana, ki nevtralizira emisije CO2, ki jih ustvarjajo vozila. Visokokakovostni biometan se pridobiva iz ostankov organskih odpadkov in ga lahko dodamo običajnemu zemeljskemu plinu ali pa ga v celoti nadomestimo. Biometan združuje okolju prijazno mobilnost s krožnim gospodarstvom in zmanjšuje vpliv CO2, ki ga v svojem življenjskem ciklu ustvari tak tip motorja.