SEAT v Španiji začenja graditi edinstven, pionirski laboratorij za baterije

Nazaj na Novice in dogodki
09. 10. 2020

Barcelona (Španija), 7. 10. 2020 - SEAT nadaljuje z uresničevanjem svoje zaveze za elektrifikacijo. S tem ciljem je družba začela z deli na bodočem Testnem centru za energijo (Test Center Energy, TCE), novem laboratoriju za avtomobilske baterije, ki ga bodo postavili v sklopu SEAT-ove tovarne v Martorellu. Z naložbo v višini več kot 7 milijonov evrov bodo v novem centru razvijali in preizkušali različne energetske sisteme za električna in hibridna vozila. S testno kapaciteto, ki lahko vzporedno doseže 1,3 MW, bo ta laboratorij v Španiji postal edinstvena, pionirska ustanova za električne baterije. Postavitev centra TCE je vključena v investicijski načrt v vrednosti 5 milijard evrov, ki ga je družba objavila nedavno.

Bodoči objekt, ki naj bi bil zgrajen do aprila 2021, bo imel 1.500 m2 površine in različne testne prostore za evalvacijo celičnih modulov z litij-ionsko tehnologijo, srednje- in visokonapetostnih baterij ter različnih polnilnikov, ki se bodo uporabljali za vso paleto elektrificiranih vozil. V načrtu je tudi nekaj klimatskih komor, v katerih bodo baterije in module lahko preizkušali v ekstremnih temperaturnih pogojih, s simuliranjem različnih okolij, v katerih se vozilo lahko znajde tekom svoje življenjske dobe. V sklopu centra bo tudi visokotehnološki laboratorij za elektroniko, v katerem naj bi razvijali in izdelovali prototipe ter sestavljali vmesnike za testne sisteme.

Za novi Testni center za energijo potrebna investicija v višini več kot 7 milijonov evrov

Poleg tega bodo postavili tudi delavnico, ki bo zasnovana in opremljena posebej za izvajanje testov na elektrificiranih vozilih, njena kapaciteta pa bo zadoščala za vzporedno preizkušanje do šestih vozil. Ta prostor bodo uporabljali za izvajanje različnih testov v zvezi z zmogljivostjo energetskega sistema, varnostjo delovanja in integracijo funkcij. Za ta namen bodo v instrumente vključeni sistemi za umetni vid.

Kot je dejal podpredsednik družbe SEAT, odgovoren za raziskave in razvoj, Werner Tietz: "Z velikimi pričakovanji najavljamo začetek tega projekta. SEAT se že več let ukvarja z elektrifikacijo družbe in izgradnja tega edinstvenega novega Testnega centra za energijo v Španiji predstavlja odločen korak v tej smeri. S tem novim laboratorijem za baterije bomo lahko razvijali energetske sisteme za prihodnja hibridna in električna vozila, s čimer bomo soustvarjali trajnostno električno mobilnost."

Deset let raziskovanja baterij

Novi center TCE se bo pridružil SEAT-ovemu kombiniranemu laboratoriju za nizko-, srednje- in visoko¬napetostne baterije, ki so ga postavili leta 2010. V preteklem desetletju je SEAT izvedel številne raziskovalne projekte na državni in mednarodni ravni ter opravil več kot 2.000 testiranj. Ta laboratorij ima dve klimatski komori in testno zmogljivost 200 kW.

Elektrificiranje SEAT-a

Avtomobilski proizvajalec je trenutno v fazi transformacije v smeri elektrifikacije družbe in pripadajočih znamk. Znamki SEAT in CUPRA bosta v letih 2020 in 2021 na trg pripeljali pet novih električnih in priključno¬hibridnih modelov, ki se bodo pridružili električni izpeljanki modela SEAT Mii, ki je že naprodaj. Družina Leon bo dopolnjena s priključnohibridnima električnima modeloma pod znamkama SEAT in CUPRA, ki ju bodo izdelovali v Martorellu, SEAT Tarraco bo dobil različico e-hybrid in tudi CUPRA Formentor, prvi model, ki je bil zasnovan in razvit za znamko CUPRA, bo imel priključnohibridne električne izpeljanke, ki jih bodo izdelovali v Martorellu. Modelu SEAT Mii se bo poleg tega pridružil še CUPRA el-Born, proizvajalčevo drugo 100-odstot-no električno vozilo. Novi Testni center za energijo bo družbi omogočal preizkušanje prihodnjih baterij v lastnem laboratoriju.