Wayne Griffiths imenovan za novega predsednika družbe SEAT

Nazaj na Novice in dogodki
28. 09. 2020

Martorell (Španija), 23. 9. 2020 - Upravni odbor družbe SEAT, ki mu predseduje glavni izvršni direktor koncerna Volkswagen Herbert Diess, je imenoval Wayna Griffithsa za novega predsednika družbe SEAT. Funkcijo bo nastopil 1. oktobra.

Griffiths bo ob tem ostal glavni izvršni direktor in predsednik znamke CUPRA, v podjetju pa bo ohranil tudi funkcijo izvršnega podpredsednika za prodajo in trženje. Carsten lsensee, ki je bil doslej v družbi SEAT vršilec dolžnosti predsednika, bo ostal izvršni podpredsednik za finance in informacijske tehnologije.

Predsednik upravnega odbora družbe SEAT Herbert Diess je poudaril, da je "Wayne Griffiths eden najbolj izkušenih managerjev v koncernu. V zadnjih štirih letih mu je uspelo dvigniti SEAT-ovo prodajo na rekordno raven, obenem pa vodi razvoj nove znamke CUPRA. Ima mojo polno podporo in prepričan sem, da bo z njim SEAT tudi v prihodnje beležil tako uspešne rezultate." Herbert Diess se je obenem zahvalil trenutnemu vršilcu dolžnosti predsednika Carstenu lsenseeju, ki "je prevzel vodenje ter z njim povezane odgovornosti v mesecih, ki so predstavljali velik izziv zaradi učinkov covida-19, in uspelo mu je zagotoviti nadaljnji potek poslovanja."

Wayne Griffiths bo kot novi predsednik prevzel vodenje podjetja in njegovih dveh znamk 1. oktobra

Griffiths se je pridružil SEAT-u leta 2016 kot direktor prodaje. Z njim se je uspeh podjetja dvignil na novo raven. V zadnjih treh letih in do prvega četrtletja 2020 (obdobje pred covidom) je bil SEAT najhitreje rastoča znamka v Evropi. Z Griffithsom na čelu prodaje in z največjo produktno ofenzivo doslej je SEAT dosegel nov prodajni rekord in med letoma 2016 in 2019 zabeležil več kot 40-odstotno rast prodaje. Novi predsednik je tudi eden od ustanoviteljev znamke CUPRA ter povsem nove znamke SEAT MO.

Avtomobilski navdušenec s kariero v koncernu Volkswagen

Griffiths, sin lastnika avtohiše, se je odločil za študij mednarodnega managementa in nemščine v Leedsu (Velika Britanija), svojo kariero pa je začel v družinskem podjetju. Pozneje se je pridružil koncernu Volkswagen in se je leta 1989 zaposlil v družbi Audi AG v lngolstadtu. Potem ko je bil dve leti (1991-1993) zaposlen pri SEAT-u, se je vrnil k nemški znamki, kjer je opravljal različne funkcije v novem komercialnem oddelku na različnih trgih. Leta 2016 je v družbi SEAT prevzel mesto izvršnega podpredsednika za prodajo in trženje. Januarja 2019 je nastopil funkcijo glavnega izvršnega direktorja znamke CUPRA, v začetku letošnjega leta pa je bil imenovan za predsednika upravnega odbora znamke CUPRA.."

Kot vodja prodaje in marketinga je Griffiths v preteklih letih v družbi SEAT odločilno pripomogel k rekordnim prodajnim rezultatom, poleg tega pa je imel ključno vlogo pri ustanovitvi znamke CUPRA

SEAT je družba z dvema uveljavljenima znamkama - SEAT in CUPRA - in z novim predsednikom se bo v njeni 70-letni zgodovini začelo novo poglavje. Glavni cilj bosta predstavljala preusmeritev družbe in njenih znamk na električno mobilnost in trajnostni pristop ter razvoj znamke CUPRA. Podjetje bo v ta namen med letoma 2020 in 2025 investiralo 5 milijard evrov. V prvi fazi bosta znamki SEAT in CUPRA do leta 2021 lansirali 5 novih električnih vozil in priključnih hibridov.

Herbert Steiner bo postal SEAT-ov novi podpredsednik za proizvodnjo in logistiko

Herbert Steiner bo od 1. novembra naprej v družbi SEAT opravljal funkcijo podpredsednika za proizvodnjo in logistiko. Na tem mestu bo zamenjal Christiana Vollmerja, ki se bo pridružil znamki Volkswagen kot član uprave, odgovoren za proizvodnjo.

Vršilec dolžnosti predsednika Carsten lsensee bo še naprej opravljal funkcijo izvršnega podpredsednika za finance in informacijske tehnologije

Herbert Steiner je strojni inženir, ki je zaključil študij na Tehniški univerzi v Gradcu. Leta 1998 se je zaposlil v družbi Audi AG kot nadzornik proizvodnje. Leta 2006 je Steiner postal generalni sekretar v družbi SEAT. Funkcijo je opravljal do leta 2010, ko je bil imenovan za vodjo proizvodnega centra SEAT Componentes.

Griffiths je poudaril, da "se je lansiranje znamke CUPRA pred dvema letoma izkazalo za velik uspeh. Preobrati, ki se dogajajo v avtomobilski panogi, so lahko idealna priložnost za vzpon novih znamk, kot je CUPRA. Verjamemo, da je potencial CUPRE tako velik, da bi lahko dosegli promet v višini 1 milijarde evrov, ko bo na trgu celotna modelska paleta."

Iz SEAT-a je Steiner odšel k družbi Audi Hungaria, kjer je prevzel mesto generalnega direktorja za področje izdelave motorjev. Obenem je odgovornost za področje izdelave motorjev prevzel tudi kot član upravnega odbora družbe. Od leta 2018 je v družbi Volkswagen Group Components direktor poslovnega področja motorjev in livarne.

Luis Comas je v družbah SEAT in Volkswagen Navarra novi predsednik komisije za revizijo in upravljanje

SEAT-ov podpredsednik za pravne zadeve in skladnost poslovanja Luis Comas ne bo več opravljal svoje trenutne funkcije. Upravni odbor družbe SEAT ga je imenoval za neodvisnega člana upravnega odbora družb SEAT in Volkswagen Navarra. Comas bo poleg tega postal predsednik komisije za revizijo, skladnost in upravljanje tako v družbi SEAT kot tudi v družbi Volkswagen Navarra. Funkcijo je doslej od leta 2017 opravljal Josep Pique.

Herbert Steiner bo SEAT-ov novi podpredsednik za proizvodnjo in logistiko

Področje pravnih zadev in skladnosti poslovanja bo integrirano v predsedniško strukturo podjetja. Novi predsednik za pravne zadeve in skladnost poslovanja bo razglašen pravočasno. Njegov neposredni nadrejeni bo novi predsednik družbe SEAT Wayne Griffiths.