Novi SEAT Leon e-HYBRID

Začetek prodaje prvega priključnohibridnega modela znamke

Nazaj na Novice in dogodki
01. 12. 2020

Barcelona (Španija), 18. 11. 2020 - SEAT Leon je že od nekdaj osrednji steber SEAT-ove palete vozil. S tem hibridnim modelom se znamka zdaj premika v novo smer, saj svet stremi k elektrificirani in trajnostni prihodnosti.

SEAT Leon nadaljuje uspešno pot, ki so jo tlakovali njegovi predniki, obenem pa dosega nove dimenzije povezljivosti, dinamike in varnosti ter ogromen napredek na področju učinkovitosti. SEAT Leon e-HYBRID je vozilo najnovejše generacija, ki je opremljeno s priključnohibridnim sistemom. To je SEAT-ov prvi priključni hibrid in ključni element njegove električne ofenzive. Na voljo je v 5-vratni izvedbi kot tudi v izvedbi Sportstourer.

Zaradi uvedbe priključnohibridne tehnologije je novi SEAT Leon še bolj privlačen - tako 5-vratna izvedba kot tudi Sportstourer

"Novi SEAT Leon se ponaša z izjemnim dizajnom, ki ga je navdahnila svetloba Barcelone, in inovativnimi tehnologijami: je najvarnejše in prvo popolnoma povezano vozilo znamke SEAT, zato je to najboljši Leon vseh časov," je povedal predsednik družbe SEAT, Wayne Griffiths. "Najbolje prodajani model znamke SEAT sedaj na trg prihaja z elektrificirano izvedbo, s prvim priključnim hibridom. Na voljo je v dveh izvedbah, kot 5-vratnik ali Sportstourer, in je pomemben element SEAT-ove strategije za elektrifikacijo modelske ponudbe. Ta se bo še širila, saj bomo do konca leta 2021 lansirali pet novih elektrificiranih modelov."

Novi SEAT Leon - zasnovan, razvit in proizveden v Barceloni, na SEAT-ovem sedežu v Martorellu - je sinonim za odločenost znamke, da ponudi najnovejše tehnologije in postane del prihodnost, ki bo v skladu s spreminjajočimi se okoljskimi vrednotami.

Ključna sporočila: pogonska tehnologija za nov svet

**NAJNAPREDNEJŠI IN NAJUČINKOVITEJŠI POGON **Pri četrti generaciji Leona večjo učinkovitost zagotavlja priključnohibridni (e-HYBRID) sistem: 1,4-litrski bencinski motor TSI z močjo 110 kW in elektromotor z močjo 85 kW, ki proizvedeta skupno moč 150 kW (204 KM) in navor 350 Nm (komb.). V njem se prepletata dinamika, ki se jo pričakuje od znamke SEAT, in učinkovitost, ki jo narekujejo spremembe v družbi. Tako je novi SEAT Leon e-HYBRID postal najzmogljivejši in najučinkovitejši SEAT.

Z litij-i****onsko baterijo s kapaciteto 13 kWh lahko SEAT Leon izključno na električni pogon prevozi do 64 km (72 km po NEVC). Pri vožnji z obema motorjema, z elektromotorjem in bencinskim motorjem, pa doseg SEAT Leona e-HYBRID znaša do 800 km.

VELIK NAPREDEK NA PODROČJU OBLIKOVANJA SEAT Leon prinaša velik napredek na področju oblikovanja. Prenovljeni oblikovalski slog notranjosti in zunanjosti mu daje izrazitejši karakter, ki ga dopolnjujejo izpopolnjene dimenzije, odločnejši sprednji del in mehkejše linije. Novi Leon bo zasijal v svojem segmentu s širokim naborom inovativnih tehnologij osvet­litve, vključno z notranjo polkrožno ambientno osvetlitvijo, svetlobnim pasom na zadku, dinamičnimi smerniki, žarometi s celostno LED-tehnologijo in pozdravno osvetlitvijo.

POPOLNA POVEZANOST IN POPOLN NADZOR Leon je SEAT-ovo prvo popolnoma povezano vozilo: z zunanjim svetom ostanete povezani prek povezljivosti znotraj vozila (sistem Full Link vklj. z brezžičnima tehnologijama Android Auto in CarPlay; spletne funkcije in storitve). Kombinacija aplikacije SEAT Connect in sistema e-HYBRID omogoča še več nadzora nad vozilom ter nudi še večji nabor funkcij, ki jih lahko upravljate prek aplikacije - vklj. s funkcijami upravljanja baterije - ne glede na to, ali se nahajate zunaj ali znotraj vozila.

NAJVARNEJŠI SEAT SEAT Leon je svoj sloves podkrepil s tem, da je postal najvarnejše vozilo znamke. Opremljen je s prediktiv­nim sistemom za avtomatsko uravnavanje razdalje, asistenco za zaustavitev v sili, sistemom za avtoma­tizirano vožnjo, asistenco za menjavo voznega pasu in asistenco za varno izstopanje ter tako ponuja naj­naprednejše asistenčne sisteme, ki zagotavljajo optimalno zaščito v vsaki vozni situaciji.

KLJUČ DO PRAKTIČNOSTI SEAT-ov najuspešnejši model je v priključnohibridni izvedbi postal še bolj praktičen. Večje dimenzije pri 5-vratni izvedbi in pri različici Sportstourer zagotavljajo več prostornosti na zadnjih sedežih. Prostornina prtljažnika pri 5-vratni hibridni izvedbi SEAT Leona znaša 270 l, pri hibridnem Sportstourerju pa 470 l.

PRVI PRIKLJUČNI HIBRID, USTVARJEN V BARCELONI SEAT Leon e-HYBRID je prvi priključni hibrid znamke, ki so ga zasnovali in razvili v Barceloni (v Martorellu), kjer bo tudi potekala proizvodnja.

Napredne tehnologije po meri novih potreb

SEAT Leon je že od nekdaj osrednji steber SEAT-ove produktne palete, saj ima za seboj že veliko uspehov. Odkar je leta 1999 vstopil na trg, jih je bilo prodanih že več kot 2,3 milijona. Četrta generacija SEAT Leona bo znamko popeljala na novo raven, ki bo izpolnila zahteve spreminjajočega se trga. Vozilo ne nudi le novih dimenzij dinamičnosti, učinkovitosti, varnosti in privlačnosti, ampak z naprednim priključnohibridnim pogonom zagotavlja tudi neverjetno učinkovitost. V današnjem času se elektrifikacija namreč čedalje bolj uveljavlja na trgu.

Novi SEAT Leon prinaša velik napredek pri zasnovi notranjosti in zunanjosti, kar mu daje izrazitejši karakter, h kateremu veliko prispevajo prenovljene dimenzije vozila, skupna proporcionalna razmerja, bolj poudarjen sprednji del in svež pristop k tehnologiji luči - tako notranjih kot zunanjih. Še več novosti pa e-HYBRID skriva pod pokrovom motornega prostora.

SEAT Leon e-HYBRID s kombinacijo motorja z notranjim zgorevanjem, elektromotorja in baterije optimizira učinkovitost in udobje, ne da bi se pri tem zmanjšala dinamika vozila. 1,4-litrski motor TSI, elektromotor in litij-ionska baterija s kapaciteto 13 kWh zagotavljajo usklajeno moč, dinamiko, ki jo ima vsako SEAT-ovo vozilo, in zmanjšane lokalne emisije - še zlasti pri vožnji na električni pogon.

V svetu, kjer vlada digitalizacija, sistem e-HYBRID skrbi za še večjo povezanost SEAT Leona, saj kupcu omogoča, da digitalni svet doživlja v vozilu, pa tudi kadar ne sedi v njem.

Sistem Full Link v SEAT Leonu e-HYBRID omogoča brezžično tehnologijo Android Auto in Apple Car Play - spletni infotainment pa bo kmalu omogočal uporabo in-car aplikacij, ki bodo razširile in izboljšale uporab­ni­ško izkušnjo vožnje. Elektrificirani pogon omogoča dober nadzor, tudi ko niste v vozilu: uporabniki lahko na daljavo prek aplikacije SEAT Connect dostopajo do podatkov svojega vozila, upravljajo postopek polnjenja in nadzorujejo delovanje klimatske naprave.

Pri SEAT Leonu je osnovna zahteva še vedno enaka: ustvariti eno najvarnejših vozil na svetu. Vgrajenih ima nekaj najnaprednejših asistenčnih sistemov, med drugim prediktivni sistem za avtomatsko uravnavanje razdalje, asistenco za zaustavitev v sili (Emergency Assist) in sistem Travel Assist, zato je to najvarnejši avto, kar so jih doslej izdelali pri SEAT-u.

Razvoj SEAT Leona je med drugim omogočila tudi platforma MQB Evo koncerna Volkswagen. Na njeni osnovi je SEAT razvil vozilo, ki ustreza raznolikim potrebam njihovih kupcev. Prav tako pa ta platforma omogoča integracijo elektrificiranih pogonov v že uveljavljena vozila.

SEAT Leon pooseblja ključne vrednote in cilj znamke, da bi kupcem nudila najboljše možne avtomobile. S predstavitvijo novega SEAT Leona s priključnohibridno tehnologijo bo segment kompaktnih vozil doživel preobrazbo avtomobilskega trga.