Originalni deli SEAT

Originalni akumulator SEAT.

Kateri akumulator je pravi? Trg je velik, akumulatorji so na voljo v številnih cenovnih razredih. Pri nakupu je treba upoštevati predvsem eno stvar: kakovost. Pri menjavi akumulatorja vašega vozila SEAT se zanesite na originalne akumulatorje SEAT. Tako ste lahko prepričani, da ste kupili visokokakovosten produkt.

Menjava akumulatorja

Kdaj je treba zamenjati akumulator?

Vsekakor se izplača paziti na akumulator, da podaljšate njegovo življenjsko dobo. Toda tudi dobro vzdrževan akumulator vašega vozila SEAT Ibiza, Alhambra, Leon ali drugega modela boste morali enkrat zamenjati. Poleg ponavljajočih se težav pri zagonu motorja je znak zmanjšane zmogljivosti tudi šibka svetloba žarometov. Pri začetnih težavah z zaganjalnikom še lahko pomagajo zaganjalni kabli ali služba za pomoč pri okvari. Če pa se motor vse pogosteje ne zažene, je treba preveriti zmogljivost. Če akumulator ne deluje več, ga je treba zamenjati. Da se to ne bi zgodilo, priporočamo, da ga redno preverjate. 

Varna vožnja

Funkcije akumulatorja.

V akumulatorju, ki ga pogosto imenujemo tudi akumulator za zagon, se shranjuje energija, ki jo motor z notranjim zgorevanjem potrebuje za zagon. Gre za akumulator, ki shranjuje električno energijo, ki jo pri delujočem motorju proizvaja alternator. Tako se akumulator med vožnjo samodejno polni. Kadar motor deluje počasi ali je izklopljen, akumulator zagotavlja potrebno električno energijo za delovanje električne opreme, kot so luči in radio. Brezhibno delujoč akumulator je pomemben za varno vožnjo.

Kaj morate vedeti o akumulatorju vašega vozila SEAT.

Življenjska doba akumulatorja

Starejši kot je avto, večje je tveganje, da akumulator ne deluje več brezhibno. Ob zagonu motorja mora akumulator za kratek čas zagotavljati zelo visoko jakost električnega toka, od nekaj sto do 1000 amperov. Če akumulator ne deluje več optimalno, lahko zaradi tega pride do težav pri zagonu. Akumulatorji so obrabni deli, ki jih je treba zamenjati po približno štirih do šestih letih. Kljub temu je pri nakupu vredno paziti na kakovost. Življenjsko dobo akumulatorja lahko podaljšate, če ga ustrezno vzdržujete in zaščitite. Glavni dejavniki, ki vplivajo na življenjsko dobo, so vremenske razmere, vzdrževanje in material.

Negativni vpliv mraza

Vreme oz. temperatura ima velik vpliv na stanje akumulatorja. Akumulator mora ob zagonu zagotoviti visoko jakost električnega toka. Akumulator deluje optimalno pri zunanji temperaturi med 15 in 25 stopinjami Celzija. Zlasti pri temperaturah pod ničlo so akumulatorji zelo občutljivi. Pozimi se zato okvari predvsem veliko starejših akumulatorjev. Da bi se izognili neprijetnim presenečenjem v hladnejših mesecih, priporočamo, da akumulator redno preverjate in vzdržujete. To je še posebej pomembno pri vozilih, ki se uporabljajo malo in na kratkih razdaljah. Pri takšnih vozilih namreč obstaja večja verjetnost, da alternator v kratkem času delovanja ne bo uspel znova napolniti akumulatorja. In to povzroči težave pri zagonu motorja.

Tako podaljšate življenjsko dobo akumulatorja

Akumulatorji so vse bolj trpežni in vse manj občutljivi na vremenske vplive. Kljub temu so še vedno obrabni deli. To pomeni, da premišljena uporaba akumulatorja pozitivno vpliva na njegovo življenjsko dobo. Predvsem v zimskih mesecih je treba redno preverjati, ali alternator in akumulator proizvajata in oddajata dovolj električne energije. Če želite podaljšati življenjsko dobo akumulatorja, pozimi ne grejte stranskih ogledal ali zadnjega stekla, če se temu lahko izognete. Radio in žaromete pri nizkih temperaturah vklopite šele, ko zaženete motor.

Več informacij o ponudbi najdete pri pooblaščenem servisu SEAT.

Kje je najbližji pooblaščen servis SEAT?