SEAT Grafik zu Stoßdämpfern
Originalna SEAT kakovost

Originalni blažilniki SEAT.

Blažilniki pri vašem vozilu SEAT blažijo vibracije ter skrbijo za udobnejšo vožnjo in večjo varnost. Preberite več o blažilnikih in o tem, kako lahko pravočasno prepoznate in odpravite škodo.

Ein Pärchen lacht in die Kamera
Originalna SEAT kakovost

Popravilo blažilnikov.

Poškodovani blažilniki povečajo varnostna tveganja, saj se zavorna pot podaljša, stabilnost vozila pa zmanjša. Zato jih morate čim prej zamenjati. Originalni blažilniki SEAT so optimalno prilagojeni za vaše vozilo in ponovno poskrbijo za občutek varne vožnje.

Blažilnik.

Vozilo ima štiri blažilnike, po enega na vsakem kolesu. Za varno vožnjo tudi pri visokih hitrostih morajo vsi blažilniki delovati brezhibno. Že pri samo enem poškodovanem blažilniku se nevarnost za nezgodo zelo poveča, predvsem v ekstremnih okoliščinah, kot je močno zaviranje pri visoki hitrosti, pri vožnji po cesti, mokri zaradi dežja, in podobno.

Zato je treba blažilnike obvezno redno preverjati v servisni delavnici SEAT in jih v določenih intervalih menjavati.

Kaj morate vedeti o blažilnikih?
Funkcija blažilnikov

Blažilniki skrbijo za optimalen stik med vozilom in cestiščem, da je mogoče vozilo krmiliti ter zavirati tudi pri ekstremnih manevrih vožnje in zaviranja.

Blažilniki delujejo skupaj z vzmetmi v vozilu. Skrbijo za to, da umirijo vzmeti, ki so začele vibrirati, in tako ustvarijo stabilnost. Pri vožnji čez oviro vzmet najprej prevzame premikanje in tako izravna neravni del. Kinetična energija vzmeti se prenese na blažilni bat, ki v valju, napolnjenem z oljem, s tekočinskim trenjem in natančno interakcijo ventilov ustvarja toplotno energijo ter tako znatno zmanjša gibanje.

Zgradba blažilnikov

Moderna vozila so večinoma opremljena s plinskimi blažilniki. Plinski blažilnik je sestavljen iz valja, v katerem se premika bat blažilnika. Čim globlje se bat pomakne v valj, tem višji je tlak v notranjosti. Plin, ki se pri tem stisne, ustvari upor in tako poskrbi za blažilni učinek. Tesnilo med batom in valjem preprečuje uhajanje plina. Blažilnik je na strani bata povezan s karoserijo, na strani valja pa z vzmetjo in kolesi.

Zu sehen ist eine Nahaufnahme eines fahrenden SEAT
Poškodbe in popravilo blažilnikov

Obraba blažilnikov.

Blažilniki vašega vozila SEAT Leon, Ibiza in drugih modelov se zaradi stalne obremenitve pri vožnji obrabljajo. Različni dejavniki lahko obrabo dodatno pospešijo:

- težka bremena, - dodatna obremenitev zaradi prikolice, - ekstremen (športen) način vožnje, - slabe ceste.

Blažilnike je treba redno preverjati v okviru pregledov podvozja. Pri tem je treba poleg vizualnega preverjanja izvesti tudi preverjanje delovanja.

Poškodbe in popravilo blažilnikov

Prepoznavanje poškodbe blažilnikov.

Če blažilniki ne delujejo več pravilno, se vozilo ziba pri vsaki neravnini, pri zaviranju in pospeševanju ter pri zaviranju, voznik pa izgublja nadzor nad vozilom.

Dodatne negativne posledice poškodovanih blažilnikov:

- daljša zavorna pot, predvsem pri neravnem vozišču,

- večja nevarnost zanašanja v ovinkih,

- zgodnejši akvaplaning****,

- zmanjšan oprijem podlage pri ovirah,

- večja obraba vzmeti in kolesnih ležajev,

- oteženo ohranjanje voznega pasu,

- spremenjeno odzivanje krmilnega sistema,

- omejeno delovanje elektronskih sistemov uravnavanja, kot sta ABS in ESP.

Zu sehen ist eine Gruppe junger Leute am Strand
Originalni blažilniki SEAT

Menjava blažilnikov pri vašem vozilu SEAT.

Če je blažilnik poškodovan, ga je treba takoj preveriti v servisni delavnici in ga po potrebi zamenjati. Pri menjavi se načeloma vedno istočasno zamenjata oba blažilnika na premi (sprednji ali zadnji). Med sabo sta namreč usklajena in morata imeti enak učinek.

Če je vaše vozilo starejše od 4 let, lahko pri menjavi blažilnikov izkoristite ugodne servisne pakete Vedno vredno!

Več informacij o ponudbi najdete pri pooblaščenem servisu SEAT.