Zu sehen ist ein SEAT Frontscheinwerfer
Pregled žarometov in luči

Originalna svetila SEAT.

Nedelujoče žarnice pri vozilu je treba takoj zamenjati, da ne ogrozite varnosti. Toda katera žarnica je prava?

Osvetlitev vozila

Originalne žarnice SEAT.

Kot lastnik vozila izkoristite originalna svetilna sredstva SEAT:

- Originalne žarnice SEAT se optimalno prilegajo vašemu vozilu. Natančno ustrezajo tehnologiji in zahtevam. - Dolga življenjska doba: zaradi natančnega ustrezanja vozilu imajo žarnice bistveno daljšo življenjsko dobo. - Poraba energije

Za dodatne informacije in cenovno ponudbo za svoje vozilo se obrnite strokovnjake na pooblaščenem servisu SEAT.

Osvetlitev vozila

Svetila in luči.

Osvetlitev vozila obsega vse vire svetlobe v vozilu. Žarometi spredaj in zadaj, smerniki itd. so jamstvo za varno udeležbo v cestnem prometu za vas in ostale udeležence v prometu. Poleg tega so pomemben del dizajna vozila.

Pri nesrečah je zunanja osvetlitev pogosto tisti del vozila, ki se poškoduje. Stroški popravila poškodovanega dela so odvisni od povzročene škode.

Za barvo luči na vozilih veljajo podrobni predpisi. S tem se zagotovi poenotenje v cestnem prometu in prepreči zmeda zaradi različnih barv. Svetlobna signalizacija je sestavni del uspešnega in varnega soobstoja v cestnem prometu. Načeloma ima vozilo sprednje in zadnje luči, ki so deloma vidne tudi s strani. Na sprednji strani vozila sta serijsko dva žarometa, ki lahko opravljata različne funkcije. Na zadnji strani sta zadnji luči, ki lahko glede na signal svetita v različnih barvah. Določeni modeli vozila imajo tudi smernike ob strani in dodatno zavorno luč na zadnjem steklu.

Kaj morate vedeti o osvetlitvi vozila.

Žarometi

Luči na sprednjem delu vozila so žarometi in so vedno v paru. Žarometi lahko svetijo le belo ali rumeno in imajo praviloma naslednje funkcije:

 • Zasenčene luči: osvetlijo cestišče v temi in/ali pri slabi vidljivosti, ne da bi zaslepile nasproti vozeča vozila.
 • Dolge luči: močne, dolge luči, ki jih uporabite le, če z njimi ne slepite drugih udeležencev v prometu.
 • Pozicijske luči: svetijo skupaj z zasenčenimi ali dolgimi lučmi, tako da je vozilo vidno tudi, če te ne svetijo več.
 • Možne dodatne funkcije: sprednje meglenke (vklopite jih lahko samo v določenih vremenskih pogojih), smerni žarometi, parkirne luči, dnevne luči.
 • Smernik (tudi smerna utripalka)
Zadnje luči

Zadnje luči lahko svetijo le rdeče ali belo, odvisno od tega, katerega od naslednjih signalov želite oddati:

 • Zadnje luči: rdeča zadnja luč, ki jo morate vklopiti v temi in pri slabi vidljivosti.
 • Zavorne luči: močna rdeča luč, ki se jasno razlikuje od zadnje luči, zasveti pri vsakem aktiviranju zavore. Številni modeli vozil imajo dodatno zavorno luč na sredini zgornjega roba zadnjega stekla.
 • Smernik (enako kot spredaj)
 • Luči za vzvratno vožnjo: bela luč, ki skrbi za boljšo vidljivost pri vzvratni vožnji in hkrati signalizira drugim udeležencem v prometu, da vozilo vozi vzvratno.
 • Odsevnik (z retrofleksijo)
 • Zadnje meglenke (rdeče)
 • Lučka za osvetlitev registrske tablice: da je registrsko tablico mogoče razbrati tudi v temi, mora biti osvetljena z belo svetlobo.
Smerniki

Smerna utripalka, ki jo običajno imenujemo smernik, je bistvenega pomena pri zagotavljanju tekočega cestnega prometa. Jasno označuje smer vožnje vozila. Uporaba smernika je obvezna, in sicer tako, da ga lahko ostali udeleženci v prometu jasno zaznajo. Tako pri zavijanju kot pri prehitevanju zagotavlja nemoten prometni tok in preprečuje nepotrebna tveganja. Če vklopite smernik, je svetlobni signal viden spredaj in zadaj, pri nekaterih vozilih pa tudi ob strani. Luč utripa oranžno, in sicer tako dolgo, dokler smernika ne izklopite ali dokler ne poravnate volana. Na voljo je tudi funkcija, ki omogoča, da smernik utripne le nekajkrat, nato pa se sam izklopi, kar je zelo uporabno zlasti pri menjavi voznega pasu.

Ein Pärchen vor einem SEAT
Okvara / preverjanje / zamenjava

Okvara in zamenjava.

Žarnice so pri nesrečah pogosto poškodovane ali se okvarijo iz drugih razlogov. Zato so različne žarnice motornih vozil zasnovane tako, da jih lahko v primeru okvare hitro in enostavno zamenjate.

Pri izbranem servisnem partnerju SEAT opravijo manjša popravila žarometov v okviru storitev SEAT Clever Repair, pri tem pa se lahko zanesete na originalne dele SEAT.

Okvara / preverjanje / zamenjava

Preverjanje žarnic.

Pri novejših modelih vozil potovalni računalnik sporoči vsako okvaro. Pri starejših modelih pa vsake toliko časa preverite, ali žarnice delujejo, tako da na kratko preizkusite eno za drugo.

V primeru okvare takoj odpeljite vozilo v izbrano servisno delavnico SEAT, saj ima vsaka žarnica svojo funkcijo in zagotavlja večjo varnost v cestnem prometu.

Vrste osvetlitve

Osvetlitev vozila.

Pri motornih vozilih se uporabljajo različni viri svetlobe. Najnovejši modeli vozil SEAT so opremljeni z visokokakovostnimi produkti blagovne znamke, s katerimi osvetlite cestišče. Uporabljajo se različne žarnice, odvisno od tega, za katero luč gre.

Vrste osvetlitve

Žarnice

Žarnice so preizkušeni viri svetlobe, ki predvsem pri nekoliko starejših motornih vozilih spadajo med serijsko opremo. Pri sprednjih žarometih so uporabljene tako imenovane žarnice Bilux, ki lahko svetijo kot dolge ali zasenčene luči in oddajajo svetlo belo svetlobo. Za zadnje in zavorne luči se večinoma uporabljajo žarnice z dvema žarilnima nitkama, ki svetijo rdeče in omogočajo kombinacijo obeh funkcij.

Ksenonski žaromet

Novost v tehnologiji žarometov je tako imenovana ksenonska svetloba. Za ksenonske žaromete je značilno, da ponoči ustvarijo spekter svetlobe, podoben dnevni svetlobi, kar izboljša vidljivost za voznika in s tem se poveča tudi varnost. Vir svetlobe prihaja iz ksenonske žarnice. Za ksenonske žaromete je potrebna zapletena tehnologija, vendar so zaradi majhne porabe energije in dolge življenjske dobe naložba, ki se izplača. Pri znamki SEAT je večina novih modelov vozil dobavljivih s sodobnimi ksenonskimi lučmi ali celo biksenonskimi žarometi, ki lahko z enim žarometom delujejo kot zasenčene ali kot dolge luči.

LED-osvetlitev

Medtem ko je ksenonska svetloba popolna za sprednje žaromete v nočnem prometu, se LED-sijalke pogosto uporabljajo za zadnje luči in osvetlitev notranjosti. Zaradi majhne porabe energije, kratkega odzivnega časa, majhnih dimenzij in dolge življenjske dobe so odlične kot zadnje luči in stranski smerniki. Uporabljajo se tudi pri osvetlitvi opozoril na armaturni plošči.

Več informacij o ponudbi najdete pri pooblaščenem servisu SEAT.