SEAT Grafik zu Zahnriemen
Menjava zobatega jermena

Originalni zobati jermen SEAT.

Zobati jermeni so obrabni deli. Pri servisnem pregledu jih pregledajo in po potrebi zamenjajo.

Ker so zobati jermeni stalno izpostavljeni veliki obremenitvi, se pri zamenjavi zobatega jermena zanesite na originalno kakovost SEAT in strokovno vgradnjo, ki jo opravijo usposobljeni tehniki SEAT. Zaradi pretrganja namreč lahko pride do okvare motorja.

Intervali menjave zobatega jermena.

Glede na model, motor in način vožnje vozila SEAT so na voljo fiksni intervali menjave ali intervali preverjanja zobatega jermena, ki jih določi proizvajalec. Fiksni intervali menjave so večinoma odvisni od števila prevoženih kilometrov in znašajo od 60.000 do 210.000 km. Za zobate jermene v bencinskih motorjih običajno velja interval preverjanja; tehnik v okviru servisnega pregleda ugotovi, ali je potrebna zamenjava.

Za točne informacije o svojem modelu se obrnite na eno od naših servisnih poslovalnic SEAT.

Kaj morate vedeti o zobatem jermenu svojega vozila SEAT.

Kakšno funkcijo ima zobati jermen?

Zobati jermen vašega vozila SEAT prenaša moč z ročične gredi na odmično gred. Na ta način se odpirajo in zapirajo ventili motorja. Zmes goriva in zraka pride v zgorevalni prostor, zgori in požene bate. Zobati jermen pogosto krmili tudi vodno črpalko.

Zakaj ga je treba redno pregledovati in pravočasno zamenjati?

Star ali močno obrabljen zobati jermen se lahko pretrga in povzroči okvaro motorja. Razlog: krmiljenje ventilov motorja ni usklajeno in bat kot izstrelek udari v ventil (pogosto s hitrostjo 15 m/s). V takšnem primeru je treba običajno zamenjati celotno glavo motorja.

Ali lahko zobati jermen svojega vozila SEAT Leon in ostalih modelov zamenjam sam?

Napačno nameščen zobati jermen poškoduje motor. Poleg tega je zamenjava zapletena in zamudna. Zobniki in vodilna kolesa morajo biti popolnoma poravnani in zobati jermen pravilno napet. Vodno črpalko, napenjalne valje in preusmerjevalne kolute je treba zamenjati skupaj. Pri tem je poleg strokovnega znanja potrebno tudi specialno orodje, zato naj zamenjavo opravi strokovnjak.

Eine Familie im Urlaub unterhält sich vor einem SEAT

Servisni paketi Vedno vredno.

Servisni paketi Vedno vredno za vozila SEAT zajemajo prilagojeno celovito ponudbo za vozila, starejša od 4 let.

Več informacij o ponudbi najdete pri pooblaščenem servisu SEAT.