Avtomobilska dirkača za en dan

Dovizioso in Lorenzo za volanom vozila CUPRA TCR

Nazaj na Novice in dogodki
31. 07. 2018

Martorell, julij 2018 - Vajeni smo ju videti dirkati na motorju in zavijati tako, da s kolenom oplazita asfalt. Dirkača v razredu MotoGP za moštvo Ducati Corse in ambasadorja znamke CUPRA Andrea Dovizioso in Jorge Lorenzo sta ljubitelja vozil na dveh ali štirih kolesih, ki nista oklevala, ko se je ponudila priložnost, da za en dan zamenjata svoje vozilo. Izziv: peljati se z vozilom CUPRA TCR ob upoštevanju navodil dirkača ekipe CUPRA Pepeja Oriole in ambasadorja znamke CUPRA Jordija Genéja.

Od krmila do volana:

Pepe Oriola in Jordi Gené, dirkača in ambasadorja znamke, sta se na tej izkušnji na dirkališču Castellolí peljala na sovoznikovem sedežu

»Ne glede na to, ali vozite avtomobil ali motor, si želite isto - da ste na dirkališču najhitrejši. Razlika je v tem, da se v avtomobilu počutite varnejši in da vam daje več stabilnosti,« pravi Andrea Dovizioso, ko hodi proti vozilu CUPRA TCR na dirkališču Castellolí. Jorge Lorenzo doda: »Ko dirkač dve kolesi menja za štiri, hitro pridobi tempo in hitrost.« Z enakim navdušenjem si oba nadeneta čeladi in vklopita motor, da preverita njegov odziv - v samo 5,2 sekunde vozilo CUPRA TCR doseže 100 km/h.

Zavoji, ki postavljajo njun pogum na preizkušnjo:

Oba izpostavljata okretnost, zmogljivost in sekvenčni menjalnik vozila CUPRA TCR

Dirkača se strinjata, da čeprav jima ni treba nagniti telesa na asfalt, čutita enak naval adrenalina. »Vozilo CUPRA TCR je izjemno zmogljivo. Všeč mi je občutek med vožnjo,« pravi Andrea, ko na dirkališču preizkusi motor 2.0 TSI s 350 konjskimi močmi. »Je zelo okretno in dopušča napadalno vožnjo v ovinkih,« še izpostavi. »V zavojih se obnese zelo dobro. Čutite lahko, kako se vozilo odziva na krmiljenje. Pri sunkovitem zaviranju je tudi zelo stabilno,« pravi trikratni svetovni prvak v razredu MotoGP.

Nenehno preizkušanje meja****:

Dirkača pri Ducatiju hvalita prednosti avtomatskega menjalnika DSG. Dovizioso pravi, da »je fantastičen, ker dopušča, da na dirkalni stezi greste do skrajnosti in peljete hitreje«.Podobno Lorenzo priznava, da ima raje avtomatski menjalnik kot ročni:»Je veliko bolj udoben in ni bojazni, da bi prestavili v napačno prestavo.«

Sprememba rutine****:

»Gre za enkratno vozilo,« izjavi Lorenzo, ko prevozi krog po dirkalni stezi in stopi iz vozila CUPRA TCR. »Motor vozim že od tretjega leta, celo večnost! Preizkusiti takšno vozilo je zame nekaj novega in zelo zabavnega,« pove o svoji izkušnji.

Bodoči avtomobilski dirkač****?

Andrea Dovizioso zapelje v bokse in si s sijočim nasmehom sname čelado. »Obožujem hitrost in dirkanje z avtomobili. To mi daje dober občutek. Ko bom končal dirkalno kariero na motorju, bom morda kdaj začel dirkati z dirkalnimi avtomobili,« z nasmehom pravi dirkač pri Ducatiju.