SEAT beleži pozitivne poslovne rezultate, vendar je pred njim leto izzivov

Nazaj na Novice in dogodki
26. 03. 2020

Martorell (Španija), 25. 3. 2020 -SEAT je v letu 2019 uspel ohraniti pozitivni zagon zadnjih štirih let in je zabeležil rekordne finančne rezultate, s katerimi se bo lahko uspešno soočil z izzivi, ki jih prinaša leto 2020. Špansko podjetje je realiziralo dobiček po obdavčenju v višini 346 milijonov evrov, kar je 17,5 % več kot leta 2018 (294 milijonov). Dobiček iz rednega poslovanja se je povečal za 57,5 % in je znašal 352 milijonov evrov (2018: 223), medtem ko se je promet izboljšal za 11,7 % in je znašal skupno 11,157 milijarde evrov (2018: 9,991), k čemur je pripomogla rast prodaje.

Predsednik uprave družbe SEAT in direktor za področje financ in IT Carsten Isensee je poudaril, da "je bilo 2019 za SEAT pozitivno leto. Številke, ki smo jih dosegli s timskim delom celotne organizacije, nas postavljajo v optimalen položaj. Rezultati lanskega leta predstavljajo trdno osnovo, na kateri bomo gradili dolgoročno prihodnost podjetja."

SEAT je v letu 2019 namenil 1,259 milijarde evrov za pospešitev investicijskega programa, predvsem za razvoj novih modelov, vključno z elektrificiranimi vozili. To je 3 % več kot leta 2018 (1,223) in predstavlja najvišji znesek v zgodovini podjetja. Od tega je bilo 705 milijonov, tj. 6,4 % od skupnega prometa, v celoti namenjenih za raziskave in razvoj, kar je 7,5 % več kot leta 2018 (656). Skoraj 5 % vseh stroškov za raziskave in razvoj v Španiji v letu 2019 je prispeval SEAT, ki je v državi vodilni industrijski investitor v raziskave in razvoj.

Denarni tok iz poslovanja se je povečal za 56,2 %, na 1,092 milijarde evrov (2018: 699), kar predstavlja 9,8 % prometa. Po denarnem toku iz poslovanja se SEAT uvršča med deset najboljših španskih podjetij, kar priča o njegovi finančni vzdržnosti in sposobnosti, da sami financirajo prihodnje naložbe.

Isensee je izpostavil, da "te številke govorijo o SEAT-ovi finančni moči. Prizadevanja za optimizacijo stroškov na vseh področjih našega poslovanja so nam omogočila doseganje učinkovitosti pri proizvodnih stroških, promocijo inovativnosti med našimi dobavitelji in nadzor nad posrednimi stroški. Naši glavni cilji so povečanje dobičkonosnosti modelske palete, doseganje učinkovitosti in izboljšanje našega donosa iz poslovanja."

Prodaja, močan steber rasti

SEAT je že drugo leto zapored zabeležil rekordno prodajo. V letu 2019 so prodali 574.078 vozil, kar je 10,9 % več kot leto poprej. Pozitivna evolucija tega rezultata je bila osnovana na trženju vozil z višjo bruto maržo. V letu 2019 je SEAT svoj povprečni prihodek na vozilo povečal za 4,2 %, na 15.050 evrov na vozilo (2018: 14.450 evrov), predvsem na račun SUV-modelov (44 % vozil, ki jih je SEAT prodal v letu 2019, odpade na modele Arona, Ateca in Tarraco) in znamke CUPRA. Nova znamka je pomembno prispevala k tem rezultatom, saj je bilo prodanih 24.662 vozil oz. 71,8 % več kot v predhodnem letu.

Dobiček po obdavčenju se je povečal za 17,5 % in znaša 346 milijonov evrov

V letu 2019 je izvoz SEAT-ovih vozil in komponent predstavljal 81 % prometa (9,014 milijarde evrov). To je številka, ki SEAT opredeljuje kot vodilnega španskega industrijskega izvoznika, saj predstavlja okrog 3 % celotnega izvoza države.

V tem kontekstu in v okviru svoje globalne strategije se podjetje ozira v Srednjo in Južno Ameriko kot regijo, kjer želi v prihodnje beležiti rast. V tej regiji predstavlja glavni trg Mehika, kjer je SEAT lani prodal 24.314 vozil, kar je 5,4 % več kot leta 2018. SEAT je lani s prodajnimi aktivnostmi začel v Čilu, pripravljen pa ima že načrt širitve poslovanja v Kolumbijo. Februarja 2020 je znamka prav tako začela izvajati strategijo rasti v Peruju.

V Evropi je avtomobilski proizvajalec dosegel nov prodajni rekord v Nemčiji, kjer so prodali 132.537 vozil oz. 16,1 % več kot leto poprej, medtem ko so bili v Španiji znova vodilni ponudnik na trgu (prodanih 107.954 vozil oz. +0,2 %). V Združenem kraljestvu, ki je SEAT-ov tretji največji trg, se je nadaljevala rast prodaje; prodanih je bilo rekordnih 68.822 vozil (+9,5 %). SEAT je rekordne prodajne številke zabeležil tudi na drugih pomembnih trgih, kot so Avstrija, Švica, Poljska, Izrael, Švedska in Danska.

Po besedah SEAT-ovega direktorja za prodajo in marketing in izvršnega direktorja znamke CUPRA Wayna Griffithsa, so "naše prodajne številke že tretje leto zapored narasle z dvomestnimi odstotki, čeprav se je siceršnji trg upočasnil. Naš glavni cilj za letos je izboljšanje dobičkonosnosti naše prodaje in utrditev našega tržnega deleža." Griffiths je dodal, da je "CUPRA strateškega pomena znotraj SEAT-a. Načrtujemo, da bomo z bolj emocionalnimi modeli in višjo bruto maržo pri znamki CUPRA dosegli promet v višini 1 milijarde evrov, ko bodo na trgu vsi njeni modeli. Znamka bo ključnega pomena za povečanje SEAT-ovega donosa iz poslovanja."

Martorell, vodilna avtomobilska tovarna v Španiji

Z vidika industrije se je proizvodnja SEAT-ovih vozil v letu 2019 povečala za 12,1 % in je dosegla rekordni obseg 592.019 vozil (2018: 528.293). SEAT je v letu 2019 vozila proizvajal v domačem Martorellu, Kvasinyju in Mladi Boleslav (Češka), Wolfsburgu in Zwickauu (Nemčija), Palmeli (Portugalska) in Bratislavi (Slovaška).

V Martorellu je SEAT v letu 2019 izdelal skupno 500.005 vozil in je kljub zaustavitvi proizvodnje zaradi požara v proizvodnih obratih dobavitelja dosegel najvišji obseg proizvodnje po letu 2000. Ta je bil za 5,4 % večji kot v letu 2018 (474.300) in z njim je Martorell utrdil svoj položaj tovarne, ki izdela največ avtomobilov v Španiji, drugem največjem avtomobilskem proizvodnem trgu v Evropi.

SEAT je 1,259 milijarde evrov namenil za investicije ter stroške raziskav in razvoja (+3 %)

V Martorellu so leto zaključili z več kot 90-odstotno stopnjo izkoriščenosti svojih zmogljivosti in s povprečno proizvodnjo skoraj 2.300 vozil na dan. V letu 2020 bodo v tej tovarni začeli proizvajati novi Leon (pod dvema znamkama - SEAT in CUPRA) in model CUPRA Formentor. Poleg tega bodo tam prvič začeli izdelovati elektrificirane avtomobile, in sicer priključne hibride iz družine Leon.

V Martorellu so leto zaključili z več kot 90-odstotno stopnjo izkoriščenosti svojih zmogljivosti in s povprečno proizvodnjo skoraj 2.300 vozil na dan. V letu 2020 bodo v tej tovarni začeli proizvajati novi Leon (pod dvema znamkama - SEAT in CUPRA) in model CUPRA Formentor. Poleg tega bodo tam prvič začeli izdelovati elektrificirane avtomobile, in sicer priključne hibride iz družine Leon.

V okviru boja proti podnebnim spremembam in prizadevanj za razogljičenje je SEAT namenil 27 milijonov evrov za investicije v trajnostne pobude v tovarni Martorell, ki naj bi pripomogle k zmanjšanju emisij CO2. SEAT pripravlja ambiciozno okoljsko strategijo, imenovano Move to Zero, s katero naj bi med drugim zmanjšali emisije CO2 v celotnem proizvodnem ciklu. Eden od glavnih ciljev tega načrta je, da bi tovarna Martorell do leta 2030 dosegla ničelni ogljični odtis.

Družba bo zaposlenim iz naslova dobička izplačala bonus v višini 1.550 evrov

S 14.663 zaposlenimi (stanje na dan 31. december 2019) se SEAT uvršča med največje delodajalce v Španiji. 98 % zaposlenih ima sklenjeno pogodbo o delu za nedoločen čas. Zaradi izjemnih rezultatov bo SEAT iz naslova dobička zaposlenim izplačal bonus v višini 1.550 evrov, tj. 250 evrov več, kot je določeno s kolektivno pogodbo, in obenem največ v zgodovini podjetja. S tem želijo zaposlene nagraditi za njihov pomembni prispevek k lanskim rezultatom.

2020, leto izzivov

Avtomobilska industrija se je znašla v najpomembnejšem trenutku transformacije v svoji zgodovini. Naslednja leta bodo odločilnega pomena in bodo prinesla spremembe, ki bodo vplivale na celotni sektor. Najnujnejši izzivi so razvoj električnega avtomobila, cilji za zmanjšanje emisij, nova mobilnost, boj proti podnebnim spremembam in negativni makroekonomski scenarij, povezan z resnimi učinki pandemije COVID-19, zaradi katerega je moral SEAT sprejeti načrt o začasni prilagoditvi zaposlovanja.

Predsednik uprave družbe SEAT in direktor za področje financ in IT Carsten Isensee je povedal, da "bomo v letu 2020 delali zelo trdo, da se bomo spoprijemali z različnimi težavami, ki bodo doletele naše poslovanje, denimo upad prodaje na trgih in predvsem učinki pandemije COVID-19. Zaradi pandemije koronavirusa je nemogoče zanesljivo povedati, kakšen bo učinek na svetovno gospodarstvo in kakšni bodo rezultati SEAT-a v letu 2020. V tem kontekstu bo najpomembnejše izvajanje ukrepov za zagotavljanje likvidnosti, če se bo kriza nadaljevala. Ko bo minila, pa bo naša prednostna naloga, da ponovno čim hitreje vzpostavimo normalno proizvodnjo in prodajo."

Carsten Isensee: "Zaradi pandemije koronavirusa je nemogoče zanesljivo napovedati, kakšen bo učinek na svetovno gospodarstvo in kakšni bodo rezultati SEAT-a v letu 2020"

Da bi ostali korak pred izzivi, ki jih prinaša prihodnost, je SEAT leta 2019 sprejel strateške odločitve v zvezi s pomembnimi projekti. V tem smislu in v okviru revizije strategije znamk, trgov in proizvodnih sistemov koncerna Volkswagen se je SEAT odločil, da prestavi vstop na kitajski trg in da ne bo del delniške strukture družbe JAC Volkswagen, kljub temu da bo še vedno sodeloval na področju oblikovanja ter raziskav in razvoja. Poleg tega Volkswagen zdaj razvija koncernsko modularno platformo za električna vozila (MEB) za vozila dolžine okrog 4 metre in SEAT z drugimi koncernskimi znamkami aktivno sodeluje pri tem projektu.

Nekaj negotovosti je prisotne tudi na nekaterih drugih trgih, denimo v Združenem kraljestvu in v Alžiriji, kar lahko oteži aktivnosti podjetja. Tako je na primer zaradi regulatornih sprememb, ki so sredi leta 2019 začele veljati v Alžiriji, SEAT tam prenehal z montažo vozil, enako kot tudi vsi ostali proizvajalci v tej državi. SEAT in koncern Volkswagen trenutno s pristojnimi oblastmi analizirata možnosti za nadaljnje poslovanje v Alžiriji, saj ohranjata svoje zaveze in interes v državi in celotni regiji.

Začenja se elektrifikacija znamk SEAT in CUPRA

Znamki SEAT in CUPRA bosta v letih 2020 in 2021 lansirali pet novih električnih in priključnohibridnih modelov, ki se bodo pridružili električni različici modela SEAT Mii, ki je že v prodaji. Modelska serija Leon bo dopolnjena s priključnohibridnima električnima modeloma pod znamkama SEAT in CUPRA, SEAT Tarraco bo dobil različico e-HYBRID in tudi CUPRA Formentor, prvi model, ki je bil zasnovan in razvit za znamko CUPRA, bo imel priključno¬hibridno električno izpeljanko. Potem je tu še el-Born, ki bo SEAT-ov drugi 100-odstotno električni avtomobil (prvi je bil Mii electric).

Wayne Griffiths: "CUPRA bo ključ, s katerim bo družba dolgoročno povečala donos iz poslovanja"

V SEAT-ovi paleti bo v naslednjih letih tudi več učinkovitih motorjev z notranjim zgorevanjem, tako da bodo kupci imeli veliko možnosti izbire. Za novi Leon bodo tako na voljo bencinski in dizelski motorji, električni priključni hibrid, blagi hibrid in pogon na stisnjen zemeljski plin.

V SEAT-ovi paleti bo v naslednjih letih tudi več učinkovitih motorjev z notranjim zgorevanjem, tako da bodo kupci imeli veliko možnosti izbire. Za novi Leon bodo tako na voljo bencinski in dizelski motorji, električni priključni hibrid, blagi hibrid in pogon na stisnjen zemeljski plin.

V letu 2020 bo podjetje nadaljevalo s svojimi aktivnostmi na področju urbane mobilnosti. Tako bodo prvič v svoji skoraj 70-letni zgodovini lansirali električni e-Scooter in nov električni skiro. V letu 2019 je SEAT prodal 11.000 primerkov električnega skiroja SEAT EXS KickScooter. S temi prevoznimi sredstvi in z aktualno produktno ofenzivo se SEAT pripravlja na transformacijo avtomobilske panoge in tudi ponudbo alternativnih mobilnostnih storitev.