Svetovni kongres mobilnih komunikacij

SEAT Minimó: vizija prihodnosti urbane mobilnosti

Nazaj na Novice in dogodki
28. 02. 2019

M****artorell (Španija), 25. februar 2018 - SEAT letos na svetovnem kongresu mobilnih komunikacij v Barceloni razkriva vizijo prihodnosti urbane mobilnosti: konceptno vozilo Minimó. Popolnoma električni štirikolesnik so razvili za premagovanje izzivov mestne vožnje, naraščajočih prometnih zastojev, pomanjkanja parkirnih mest ter predvsem zaradi emisijskih predpisov in eventualne strožje zakonodaje, ki bi določenim vozilom prepovedovala vožnjo v urbanih območjih.

Minimó združuje prednosti manjše velikosti motornih koles z varnostjo in udobjem večjih osebnih avtomobilov ter tako zmanjšuje številne težave, ki jih prinaša vožnja v mestih.

"Naša panoga se prilagaja spremembam v dojemanju osebnega transporta. SEAT z Minimójem, vizijo našega prvega vozila z namenskim dizajnom, odgovarja na te izzive s kombinacijo tehnologij avtonomne vožnje in električnih pogonskih sistemov ter tako ustvarja prihodnost urbane mobilnosti," je povedal Luca de Meo, predsednik uprave SEAT a.

SEAT z razkritjem svojega konceptnega modela Minimó zre v prihodnost urbane mobilnosti

SEAT-ov podpredsednik uprave in direktor za področje marketinga in prodaje Wayne Griffiths je dejal, da "prodaja do septembra predstavlja nov rekord za SEAT. Spet smo najhitreje rastoča znamka v Evropi. Kot smo pričakovali, je na septembrski rezultat vplivala uveljavitev postopka WLTP, ki je močno pospešila prodajo vozil v juliju in avgustu. Zadnje četrtletje bo izziv, saj bo WLTP vplival na število novo registriranih vozil v Evropi. Ker pa so do konca leta 2018 ostali še trije meseci, smo na dobri poti, da dosežemo najvišjo prodajo v zgodovini znamke SEAT."

Popolnoma električno vozilo združuje najboljše lastnosti avtomobila in motornega kolesa, pri čemer si prizadeva za zmanjšanje avtomobilskega odtisa v mestih

Zadovoljevanje potreb urbane družbe pomeni, da ljudem omogočimo svobodno potovanje brez omejitev. Minimó z enim polnjenjem energijsko bogatega baterijskega paketa uporab-nikom omogoča doseg nad 100 km. A zaradi njegove inovativne zasnove ni treba čakati ure in ure, da se izpraznjena baterija zopet napolni. Pod dnom vozila v dostopnem okvirju je shranjena baterija, ki jo je v le nekaj sekundah in povsem enostavno mogoče zamenjati z napolnjenim baterijskim paketom. Tako lahko vozilo hitreje kot druga vozila na cesti nadaljuje svojo pot.

Udobje in funkcionalnost za voznika in sopotnika

SEAT Minimó lahko z rešitvami, kot je inovativni sistem za menjavo baterije, obratovalne stroške souporabe električnih vozil zmanjša za do 50 %

Beseda, ki najbolje opisuje notranjost Minimója, je prostornost. Potniška kabina, ki je karseda velika, svetla in privlačna, ima le malo večjo površino, kot jo ima motorno kolo. Že takoj, ko se vrata odprejo navzgor, potnika pozdravi prijetna, čista in udobna notranjost, v kateri imata ob sedežni konfiguraciji 1+1 voznik in sopotnik na voljo enako prostora. 360-stopinjski panoramski razgled pomeni, da potnika lahko uživata v lepoti okolice. Razdalja med kolkom zadnjega potnika in voznikom je dejansko enaka kot pri modelu SEAT Mii, medtem ko je razdalja med potnikoma in vrati celo večja kot v aktualni SEAT Ibizi. Potnik na zadnjem sedežu je deležen mehkih, gladkih materialov, čiste estetike in čutnih sklenjenih linij. Ker zadaj v vozilu ni klasičnega pritrjenega sedeža, je občutek prostornosti in udobja še bolj poudarjen. Če se v Minimóju pelje samo voznik, je na voljo dovolj prostora za prtljago, saj zadnji sedež tvori neprekinjen del notranjosti, kar pripomore k praktičnosti vozila in nakazuje tudi na možno prihodnjo uporabo Minimója za druge namene, ne le za prevoz potnikov. Spredaj Minimó ostaja avto za voznika, saj je SEAT vanj vložil svoje znanje in s tem dosegel precizno dinamiko in odlične vozne lastnosti. Osnova vozila je togo podvozje s 17-palčnimi platišči, ki so nameščena na skrajnih vogalih, z lahko, a robustno karoserijo, ki omogoča neverjetne zmogljivosti.

Štirikolesnik povezuje futuristično obliko, dinamičnost in funkcionalnost, prinaša nov vidik urbane vožnje brez emisij in je pripravljen na avtonomno prihodnost

Vozilo nudi povezljivostne rešitve in s tem uporabniku (zasebno in v souporabi) omogoča brezhibno digitalno izkušnjo, ki temelji na digitalnem ključu in brezžični tehnologiji Android AutoTM. Osrednji digitalni zaslon za volanom združuje funkcije kombiniranega instrumenta in digitalne vsebine z uporabnikovega pametnega telefona z zahtevami za varno vožnjo. Z asistentom Google Assistant v tehnologiji Android Auto so lahko uporabniki še naprej pozorni na cesto in imajo roke na volanu, istočasno pa uporabljajo glasovne ukaze, da ostanejo povezani, dobijo odgovore, upravljajo naloge in nadzorujejo medije. Platforma je pripravljena tako, da jo bo v prihodnje mogoče še razširiti in nadgraditi. Minimó je v fazi priprav za prihodnje avtonomne tehnologije 4. stopnje, ki bi vozilu omogočale, da gre po uporabnika, ko le-ta to zahteva, kar bi rešilo eno glavnih težav uporabnikov souporabe vozil.

Ustvarjanje rešitev

SEAT Minimó je prvo vozilo z namenskim dizajnom za souporabo mobilnostnih storitev

Z rastjo mest in naraščanjem gostote ljudi v urbanih območjih postajajo tudi čedalje bolj pomembni novi pristopi k mobilnosti. Vožnja klasičnega avtomobila lahko postane utrujajoča, zato moramo snovati inovativne in dobro premišljene rešitve. Koncept Minimó prinaša revolucijo v urbano mobilnost. Pozitivne lastnosti osebnega avtomobila - varnost, udobje in funkcionalnost - kombinira s pozitivnimi lastnostmi