Pripravljeni na prihodnost

Ženeva kot uvod v SEAT-ovo ofenzivo električne mobilnosti

Nazaj na Novice in dogodki
25. 03. 2019

Ženeva (Švica), 5. 3. 2019. - SEAT bo letošnji avtomobilski salon v Ženevi izkoristil kot uvod v svojo ofenzivo električne mobilnosti. Znamka v okviru enega glavnih dogodkov v avtomobilski panogi svojo vizijo električne tehnologije predstavlja z različnimi vozili, med drugim z urbanim dvosedežnikom in visokozmogljivim CUV-jem (Cross Utility Vehicle), tj. dvema komplementarnima alternativama za potrebe sodobne mobilnosti.

SEAT v Ženevi premierno predstavlja dva konceptna avtomobila: el-Born, svoje prvo popolnoma električno vozilo, zasnovano na modularni platformi za električni pogon (MEB) koncerna Volkswagen, in CUPRO Formentor, visokozmogljiv priključno-hibridni CUV s Cuprinim DNK-jem, ki je prvo vozilo, razvito posebej za to znamko. Poleg njiju se na avtomobilskem salonu premierno predstavlja tudi SEAT Minimó, v prihodnost zazrti urbani zaveznik, ki bo revolucioniral urbano mikromobilnost. Vsa tri vozila izpričujejo zavezo podjetja, da bo razvijalo bolj trajnostne rešitve za mobilnost.

SEAT je vsa tri konceptna vozila opremil s tehnologijo hiperpovezljivosti, ki vključuje revolucionarne rešitve, kot so standard 5G in infotainment sistemi z glasovnim upravljanjem. Razvili so jih v zadnjih letih, pripomogle pa so k temu, da je SEAT postal eden od vodilnih akterjev na tem področju. Elektrifikacija, povezljivost in mikromobilnost skupaj s prodajnimi rekordi in finančnimi rezultati predstavljajo glavne adute, zaradi katerih je SEAT kot podjetje pripravljen na prihodnost.

Znamka predstavlja svojo vizijo električne mobilnosti - od urbanega dvosedežnika do visokozmogljivega CUV-ja

Na tiskovni konferenci v Ženevi, kjer so predstavili najnovejše inovacije znamke, je predsednik uprave družbe SEAT Luca de Meo dejal: "Po treh zaporednih letih rasti in zgodovinskem rekordu leta 2018 smo v Ženevo prišli s tremi udarnimi novostmi in sporočilom, da naše podjetje še nikoli ni bilo tako konkurenčno, kot je danes, in da bo ostalo močno tudi jutri in v prihodnosti."

SEAT je v zadnjih letih podiral finančne in prodajne rekorde, kar je pospešilo širitev znamke, prav tako pa se je uveljavil kot eden najhitreje rastočih avtomobilskih proizvajalcev v Evropi. Potem ko je leto 2018 zaključil z novim najboljšim prodajnim rezultatom (517.600 avtomobilov; +10,5 %), je tudi v prvih dveh mesecih leta 2019 ohranil dvomestno stopnjo rasti (88.900; +12,8 %).

el-Born, elektrificirani SEAT

Svetovna premiera el-Borna, SEAT-ovega prvega popolnoma električnega vozila, zasnovanega na platformi MEB, in CUPRA Formentorja, visokozmogljivega priključno-hibridnega CUV-ja s Cuprinim DNK-jem

Konceptni avtomobil el-Born je SEAT-ovo prvo električno vozilo, na trg pa bo prišlo leta 2020. Ustvarjeno je bilo z namenom prodora SEAT-ove električne mobilnosti. Obenem za podjetje pomeni pravi preobrat, saj prinaša rešitve, ki ustrezajo potrebam sodobne mobilnosti, hkrati pa tudi spremembe v strategiji nabave, prodaje in trženja. Kot znamka z bazo strank, ki so 10 let mlajše od evropskega povprečja, bo SEAT igral ključno vlogo pri približevanju električne mobilnosti mladim voznikom.

SEAT bo druga znamka koncerna Volkswagen, ki bo proizvajala vozilo na platformi MEB; z njihovega tekočega traku bo zapeljala nova generacija produktov, osnovanih na najnaprednejši električni in povezljivostni tehnologiji. SEAT-ovo prvo popolnoma električno vozilo bo oblikovano in razvito v Barceloni, proizvajali pa ga bodo v Volkswagnovi tovarni Zwickau v Nemčiji.

el-Born je ime dobil po eni najznamenitejših sosesk v Barceloni, ki je navdihnila SEAT-ove oblikovalce in inženirje, da so ustvarili športen avto z najnaprednejšo električno tehnologijo.

Vozilo je s svojim baterijskim paketom visoke energijske gostote z močjo 62 kWh, ki omogoča realni doseg do 420 km (po kriterijih preizkusnega cikla WLTP), pripravljeno na vožnje izven mesta. Zaradi kompatibilnosti z do 100 kW turbopolnjenjem z enosmernim tokom je baterijo mogoče od 0 do 80 % napolniti v le 47 minutah.

CUPRA Formentor, manifest znamke

CUPRA po enem letu delovanja kot samostojna znamka v Ženevi razkriva konceptno vozilo Formentor - prvi model, ki ga je CUPRA razvila sama in bo na voljo izključno pod znamko CUPRA. Novi CUV vključuje vse osebnostne lastnosti znamke CUPRA - edinstvenost, izbranost in zmogljivost.

Avto, ki bo na trg prišel leta 2020, je ime dobil po rtu Formentor, enemu najlepših, nedotaknjenih in zato tudi ekskluzivnih rtov na Mallorci. Ime vzbuja občutek moči in varnosti.

CUPRA s Formentorjem, najbolj emocionalnim in tehnološko naprednim modelom znamke, prvo obletnico svojega obstoja praznuje z vstopom v nov segment in izbiro inovativnega visokozmogljivega priključno-hibridnega motorja. Formentor pospešuje prehod na elektrifikacijo in napoveduje smer oblikovanja prihodnjih Cuprinih modelov.

CUPRA po uspešnem prvem letu na trgu - prodali so 14.400 avtomobilov in zabeležili 40-odstotno rast - utrjuje svojo pot. V prvih dveh mesecih leta 2019 je znamka povečala prodajo za 101,4 %, s skupno izdelanimi 3.600 vozili. Znamka vzpostavlja mrežo 280 specializiranih prodajnih točk po vsem svetu, prav tako pa si je zastavila cilj, da bo v naslednjih treh do petih letih podvojila prodajo.

Minimó, vaš urbani zaveznik

Premierno se predstavlja tudi Minimó, vaš urbani zaveznik, ki naj bi revolucioniral mikromobilnost

SEAT z Minimójem stopa korak bliže oblikovanju mikromobilnosti za prihodnost. Minimó, ki so ga prejšnji teden predstavili na svetovnem kongresu mobilnih komunikacij v Barceloni, združuje najboljše lastnosti avtomobila in motornega kolesa. Električno konceptno vozilo odlikujejo odlične vozne lastnosti in enostavno parkiranje, poleg tega nudi udobje in varnost avtomobila ter agilnost dvokolesnika. To je velik korak v SEAT-ovi strategiji urbane mikromobilnosti in širi ekosistem enostavne mobilnosti, ki ga gradi znamka iz Barcelone. Podjetje želi prisluhniti meščanom in institucijam ter z njihovo pomočjo izpopolniti konceptno vozilo.

Vozilo je ime Minimó dobilo zaradi svoje minimalne velikosti in maksimalne mobilnosti. Oblikovano je bilo za potrebe mest prihodnosti, kjer bodo različna vozila delovala na le nekaj mobilnostnih platformah. Zaradi tega je Minimó opremljen s sistemom za menjavo baterije, ki omogoča 100 km dosega in polnjenje vozila v le nekaj minutah. Nastavitve vozila je mogoče prilagajati prek pametnega telefona glede na uporabniški profil. Opremljeno je s povezljivostjo 5G, Googlovim glasovnim asistentom in digitalnim ključem za brezhibno digitalno izkušnjo.

SEAT tudi v letu 2019 nadaljuje z dvomestno rastjo prodaje (+12,8 %), prodaja CUPRE pa se je povečala za 101,4 %

V prihodnosti bo tehnologija 5G ključnega pomena za avtomobilski sektor. SEAT sodeluje pri projektu Mobile 5G Barcelona, ki si prizadeva za promocijo Barcelone kot mesta, ki bo med evropskimi prestolnicami služilo kot merilo uvajanja tehnologije 5G. Skladno s tem sta SEAT in Telefónica na svetovnem kongresu mobilnih komunikacij lansirala pilotni projekt 5G Connected Car - prvi projekt, ki ga bodo izvajali na evropskih mestnih ulicah, da bi prikazali, kako vozilo komunicira z okoliško infrastrukturo in drugimi avtomobili. To bo začetna stopnja za doseg kooperativne, avtonomne vožnje.

Trajnostna mobilnost

Z napredkom na področju električne mobilnosti, predstavljenim na avtomobilskem salonu v Ženevi, SEAT ponovno potrjuje svoja prizadevanja za trajnostno mobilnost. Z vključevanjem popolnoma električnih vozil, zasnovanih za bolj učinkovito vožnjo v mestih, in izdelovanjem visokozmogljivih vozil, opremljenih s hibridnimi motorji, SEAT svoj razvoj pelje v smeri brezogljične družbe, kot je opredeljeno v pariškem sporazumu.