Novo ugledno mednarodno priznanje

Nemški odbor za oblikovanje je SEAT Ibizi podelil nagrado v kategoriji oblikovanja vozil (Excelle...

Nazaj na Novice in dogodki
01. 12. 2017

Martorell (Španija), 29. 11. 2017 - Nova Ibiza se zagotovo ponaša z najboljšim dizajnom, ki ga je SEAT kadarkoli razvil v segmentu A0. Jasen dokaz za to so uspehi SEAT Ibize na številnih mednarodnih oblikovalskih tekmovanjih. Njen najnovejši - in zagotovo ne zadnji - dosežek je prvo mesto v kategoriji oblikovanja vozil (Excellent Product Design Transportation), priznanje v sklopu nemške nagrade za oblikovanje, ki jo podeljuje Nemški odbor za oblikovanje.

Poleg povsem estetskih meril, kot sta kakovost oblikovanja in videz vozila, je Nemški odbor za oblikovanje pri podelitvi nagrade SEAT Ibizi upošteval tudi številne druge vidike. Med njimi velja omeniti splošno zasnovo, raven inovativnosti, komfortnost upravljanja, funkcionalnost, praktično vrednost, trajnostni vidik, ekološko kakovost, dobičkonosnost, kakovost in tehnično odličnost ter celo proizvodne sisteme. Nemška nagrada za oblikovanje je ena izmed najuglednejših oblikovalskih nagrad na svetu. Nemški odbor za oblikovanje jo podeljuje od leta 2012, zasnovana pa je bila s ciljem prepoznavati edinstvene, inovativne in visokokakovostne oblikovalske trende v mednarodnem oblikovanju.

"Ibiza predstavlja vrhunec in dozorelost SEAT-ovega oblikovalskega sloga, ki smo ga lansirali leta 2012," je povedal Alejandro Mesonero-Romanos, vodja oblikovanja v družbi SEAT. "Ibiza se lahko pohvali z najlepšimi proporcionalnimi razmerji. Osredotočili smo se na volumen in površine ter s tem ustvarili izjemen tridimenzionalni učinek, da bi navdušili še tako kritične in zahtevne oči. Njena izklesana oblika in osebnost sta vredni občudovanja tudi v najmanjših podrobnostih."

Karoserija je izjemno lepo oblikovana ter spretno kombinira ostre linije in gladke površine. Značilna SEAT-ova dvojna stranska linija daje avtomobilu dodaten tridimenzionalen rob, zadek pa zaobjemajo zadnje luči, v katere se ob straneh stekajo značilne linije zadka, kar zaznamuje edinstveni dizajn karoserije in jo opremlja z odličnimi aerodinamičnimi lastnostmi. Zaradi markantne in jasno začrtane zasnove tako zadka kot odbijača se Ibiza zdi širša, obenem pa deluje, kot bi bila ulita iz enega kosa, kar skupaj z zadnjima odsevnikoma ustvarja vtis, da je avtomobil bliže cesti.

Notranjost se bohoti z idealnimi proporcionalnimi razmerji ter z izboljšanim občutkom prostornosti in udobja. Premišljena izbira materialov pomeni elegantnejši videz in izrazitejšo kakovost. Za vozilo je značilna dobra umestitev različnih funkcionalnih sklopov, kot je na primer povišana konzola, kar izboljšuje ergonomijo in varnost. Kakovost celo v najmanjših podrobnosti je tako očitna, da Ibiza daje vtis avtomobila višjega segmenta.

Če povzamemo: peta generacija SEAT Ibize je potrditev SEAT-ove nove oblikovalske filozofije z začetkom leta 2012, ki je še zrelejša, značilnejša in izrazitejša. Ta filozofija jasno kaže, da je lahko avto široke proizvodnje privlačen in hkrati odlično prilagojen za potrebe vsakdana. Pri SEAT-u smo trdno prepričani, da smo ustvarili sodoben avto, ki spoštuje dediščino prejšnjih generacij, hkrati pa je vrhunska tudi njegova podoba.

Nemška oblikovalska nagrada se deli v dve glavni kategoriji: oblikovanje produktov in oblikovanje na področju komunikacijskih tehnologij (Excellent Product Design, Excellent Communication Design). Letos je bilo prijavljenih več kot 5.000 kandidatov, ki jih je imenoval bodisi Nemški odbor za oblikovanje bodisi eden njegovih ustanovnih članov. Nemški odbor za oblikovanje je peti generaciji SEAT Ibize na tekmovanju avtomobilskih znamk septembra 2017 že podelil dve nagradi: eno v kategoriji zunanjost (osvojila je naslov "zmagovalec" na tekmovanju avtomobilskih znamk 2017) in eno v kategoriji notranjost (osvojila je naslov "najboljši med najboljšimi" na tekmovanju avtomobilskih znamk 2017).

Ne le, da je ta nagrada izjemna sama po sebi, pač pa vse nagrade Nemškega odbora za oblikovanje pomenijo mednarodno potrditev odlične podkovanosti ekipe, ki je razvila in oblikovala novo SEAT Ibizo - skupaj z Ateco in Leonom enega izmed treh stebrov španske znamke.