Avtomobilski salon Ženeva 2019

SEAT el-Born: priključen na električno mobilnost

Nazaj na Novice in dogodki
04. 03. 2019

Ženeva (Švica), 1. 3. 2019 - Svetovni mediji bodo SEAT el-Born prvič videli na večeru koncerna Volkswagen, temu pa bo sledila premierna predstavitev za javnost na ženevskem mednarodnem avtomobilskem salonu 2019. SEAT el-Born je konceptno vozilo, ki odgovarja na različna vprašanja, ki jih postavlja električna revolucija, in ki v tem procesu spreminja pravila igre.

Svet se spreminja, z njim pa tudi mobilnost. Tako kot je motor z notranjim zgorevanjem spremenil način potovanja v zgodnjem 20. stoletju, nas elektrifikacija približuje naslednji generaciji avto¬mobilskega razvoja.

Zaradi te spremembe, na katero vplivajo zaveze za zmanjšanje emisij CO2 in našega vpliva na okolje, SEAT prevzema večjo odgovornost in pomaga pri pospešitvi prehoda v nizkoogljično prihodnost.

Svetovna premiera konceptnega vozila SEAT el-Born na večeru koncerna Volkswagen

Mesta postajajo bolj gosto poseljena, vendar kupci želijo še naprej uporabljati osebno mobilnost, zato konceptno vozilo SEAT el-Born združuje temeljne vidike, ki uvajajo spremembe v avtomobil¬ski industriji: elektrifikacijo, avtonomno vožnjo, souporabo mobilnosti in povezljivost.

SEAT el-Born je prvo stoodstotno električno vozilo, zasnovano na modularni platformi za električni pogon (MEB) koncerna Volkswagen. Konceptno vozilo je dobilo ime po eni najbolj kultnih sosesk v Barceloni, ki je navdihnila SEAT-ove oblikovalce in inženirje, da so ustvarili športen avto z najnaprednejšo električno tehnologijo.

el-Born - SEAT-ovo prvo popolnoma električno vozilo, zasnovano na modularni platformi za električni pogon (MEB) koncerna Volkswagen

Vozilo je oblikovano in razvito v Barceloni, proizvajali pa ga bodo v tovarni Zwickau v Nemčiji. SEAT bo druga znamka, ki bo predstavila popolnoma električno vozilo, zasnovano na modularni platformi za električni pogon (MEB) koncerna Volkswagen. Vozilo naj bi na trg prišlo do leta 2020.

"Mobilnost se razvija, z njo pa tudi vozila, ki jih vozimo. SEAT je korak pred to spremembo; koncept el-Born uteleša tehnologije in oblikovalsko filozofijo, s katerimi se bomo lažje soočili z izzivi prihodnosti,"je povedal Luca de Meo, predsednik uprave družbe SEAT.

Konceptno vozilo je odraz SEAT-ove osredotočenosti na zagotavljanje trajnostne mobilnosti v stalno spreminjajočem se svetu.

Z močnim baterijskim paketom visoke energijske gostote na sredini vozila ima SEAT el-Born doseg do 420 km (po kriterijih preizkusnega cikla WLTP) in lahko iz mirovanja do 100 km/h pospeši v le 7,5 sekunde - vozilo je tako dinamično in praktično, kot se pričakuje od vozila znamke SEAT. Temu dodajte še čas polnjenja baterije, ki znaša le 47 minut, in začenja se drugačno dojemanje elektrifikacije.

Pri SEAT el-Bornu ne gre le za obljubljeno uporabno elektrifikacijo, ampak tudi za integracijo drugih tehnologij. Vozilo vključuje avtonomno funkcionalnost, ki podpira voznika, in kopico asistenčnih sistemov.

Oblikovan za vožnjo

Popolnoma električno vozilo vključuje najsodobnejšo avtonomno funkcionalnost in povezljivostne rešitve za boljše doživetje vožnje

SEAT el-Born je oblikovan za vožnjo. Njegove dinamične proporce omogoča električni pogon, zaradi katerega so kolesa pomaknjena v štiri kote vozila in ki v primerjavi z vozili s klasičnim pogonom omogoča bolj živahen in energičen značaj.

Na sodoben in celosten način uteleša prihodnost dizajna vozil, kar je najbolj poudarjeno na sprednjem delu vozila. Aerodinamika je ključna za maksimalen doseg vozila, zato je SEAT-ov logotip spredaj poravnan s karoserijo, kjer ni potrebe po zajemanju zraka za ohlajanje motorja, zato tudi mreža hladilnika ni potrebna. Odprtine za zajemanje zraka so umeščene nižje na sprednjem delu vozila; baterijski paket oskrbujejo z zrakom in optimizirajo tok zraka v sprednjem delu vozila.

Ko pogledamo SEAT el-Born, vidimo, da je A-stebriček opazno pomaknjen bolj naprej, kar ustvarja eleganten videz, v notranjosti pa več prostora. To omogoča električni pogonski sklop, ki zaseda manj prostora.

Baterijski paket visoke energijske gostote je mogoče napolniti v le 47 minutah in zagotavlja doseg do 420 km

"el-Born je ultimativna transformacija naše emocionalne SEAT-ove oblikovalske filozofije v novi svet električnih vozil. Naši oblikovalci so zelo resno vzeli izziv, da naredijo naše prvo popolnoma električno vozilo privlačno. Menim, da mora biti vožnja električnega avtomobila vznemirljiva, mora biti zabavna. Doseči moramo, da se kupci zaljubijo v električni avto," je povedal Alejandro Mesonero-Romanos, vodja oblikovanja pri znamki SEAT.

Boljše aerodinamične lastnosti so še posebej pomembne na bokih vozila; navpični usmernik zraka je integriran v dizajn, kar je elegantna in praktična rešitev uganke o ravnovesju med zmogljivostmi in privlačnim videzom.

To se verjetno najbolj opazi pri kolesih. Ker imajo 20-palčna platišča, je bilo nujno treba povečati zmogljivost. Dizajn turbine ustvarja pozitiven tok zraka, ki poleg izboljševanja aerodinamike tudi prezračuje zavore ter s tem ohranja dinamiko. Platišča skrbijo za popolno ravnovesje med aero-dinamiko, odvajanjem toplote in lahkotnostjo.

Tudi dvojni usmernik zraka na zadku vozila prispeva k odličnim aerodinamičnim lastnostim SEAT el-Borna, saj skrbi za nemoten tok zraka in zmanjšuje turbulence. Poleg tega nakazuje na dinamičnost in zmogljivost vozila.

V notranjosti je več prostora zaradi izključno električnega pogona, kar ponuja povsem novo izkušnjo.

Izoblikovana potniška kabina daje občutek lahkotnosti in lebdenja, pa tudi tehnološkega napredka, saj je vgrajena digitalna armaturna plošča, ki ima 10-palčni infotainment in povezljivostni zaslon, ki je umeščen na sredino armature.

V notranjosti je voznik v središču, saj so vse linije na armaturni plošči usmerjene v osebo za volanom.

Prostor v kabini ne predstavlja več luksuza, saj imajo vsi potniki zaradi večjih proporcev notranjosti več prostora za sprostitev v udobnih sedežih, prav tako pa prispeva tudi k večji praktičnosti in funkcionalnosti. Poleg tega je tudi več prostora za shranjevanje; odličen primer tega je možnost odlaganja torbe med sprednjima sedežema.

Z elektriko do vrhunskih karakteristik

SEAT el-Born na trgu spreminja pravila igre z zmogljivostjo, ki ustreza kupčevim željam in dejanskim potrebam za vožnjo - tega do sedaj ni nudilo še nobeno vozilo.

Z največjo močjo do 150 kW (204 KM) lahko iz mirovanja do 100 km/h pospeši v samo 7,5 sekunde - to zadošča zahtevam katerekoli vozne situacije. Ampak to še ni vse.

Električnih vozil se ne ocenjuje samo na podlagi njihove zmogljivosti, ampak tudi na podlagi dosega, ki ga naredijo z enim polnjenjem baterije, in časa, ki je potreben za polnjenje baterije. SEAT el-Born se je pri ocenjevanju zelo izkazal.

Vozilo je s svojim baterijskim paketom visoke energijske gostote z močjo 62 kWh, ki omogoča dejanski doseg do 420 km (po kriterijih preizkusnega cikla WLTP), pripravljeno na kakršnokoli potovanje. Zaradi kompatibilnosti z do 100 kW turbopolnjenjem z enosmernim tokom je baterijo mogoče od 0 do 80 % napolniti v le 47 minutah.

Vozilo je opremljeno tudi z naprednim toplotnim managementom, ki povečuje doseg vozila v najbolj ekstremnih okoljskih pogojih. Toplotna črpalka vozila lahko zmanjša porabo električnega ogrevanja in privarčuje energijo za do 60 km - koristno v državah, kjer temperatura lahko pade in morajo potniki uporabljati ogrevalni sistem.

Tehnologija, ki kaže rezultate

Ker je na naših cestah vse več gneče, morajo avtomobili prevzeti del bremena, ki ga nosijo potniki. SEAT el-Born počne točno to. Vključuje zadnje novosti s področja avtonomne funkcionalnosti in povezljivosti ter tako omili pritisk sodobnega življenja.

SEAT el-Born je opremljen z avtonomnimi sistemi druge stopnje, ki vozilu omogočajo delno avtomatizacijo, tako da lahko nadzoruje krmiljenje, pospeševanje in zaviranje. Temu med drugim dodajte še inteligentni sistem Park Assist in resnično lahko rečemo, da je SEAT el-Born konceptno vozilo, ki uteleša prihodnost vožnje.