Nova razstava o pionirkah v avtomobilizmu

V središču septembrskega programa CASA SEAT nova razstava o pionirkah v avtomobilizmu

Nazaj na Novice in dogodki
30. 08. 2023
  • CASA SEAT bo 6. septembra gostila odprtje nove razstave z naslovom »Women Pioneers« (Pionirke), ki v ospredje postavlja ženske, ki so zaznamovale zgodovino avtomobilizma
  • V pritličju bo pevka Julieta ekskluzivno predstavila svoj novi solo album 5A
  • Prizorišče bosta obiskali igralki Esperanza Pedreño in Julia de Castro, ki bosta predstavili svojo novo TV serijo Poquita fe spletne platforme Movistar+

CASA SEAT bo v september zakorakala z odprtjem nove razstave o revolucionarnih ženskah, ki so pisale zgodovino avtomobilizma, v kombinaciji z raznolikim programom, ki med drugim vključuje dogodke na področju filma, glasbe, literature in avtomobilizma.

Pionirke v avtomobilizmu

CASA SEAT 6. septembra odpira novo razstavo z naslovom »Pionirke«. Razstava je poklon ženskam, ki so prispevale k temu, da je izum avtomobila obravnavan kot dogodek, ki je spremenil 20. stoletje. V središču razstave so ženske, ki so ob koncu 19. in začetku 20. stoletja vplivale na razvoj avtomobilskega sektorja, ki je s preobrazbo gospodarstva omogočil tako nastanek številnih novih delovnih mest kot tudi razširil obzorja svobode.

Obiskovalci bodo lahko skozi fotografije, odlomke iz filmov in ostale dokumente spoznali življenja približno tridesetih pionirk in njihov prispevek v zgodovini avtomobilizma. V okviru razstave bo na ogled tudi Dona del volant, delo slikarja Ramona Casasa, ki je del zbirke Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana.

Katalonska pevka Julieta bo predstavila svoj tretji solo album

Ekskluzivne glasbene premiere

Mesec glasbenih nastopov se bo v CASA SEAT pričel 9. septembra s premiero skladbe SEDA, najnovejše kreacije priznane kitaristke in ustvarjalke interdisciplinarnih predstav, Silvie Nogales Barrios. Umetnica bo s pomočjo kitare združila različne sloge in discipline ter vas popeljala na čutno potovanje skozi zgodovino in glasbo velikih skladateljic, kot so Claudia Montero, Clarice Assad in Anna Segal.

CASA SEAT bo 21. septembra gostila predstavitev novega solo albuma katalonske pevke Juliete. Po izidu prvih dveh albumov, Juji (2021) in Ni llum ni lluna (2022), bo pevka svoj tretji album predstavila s koncertom v živo. Pevka, skladateljica in producentka barcelonskih korenin se je na področju katalonske pop scene uveljavila s kombinacijo elektronske glasbe in urbanih ritmov.

V soboto, 23. septembra, bo trobentač David Pastor predstavil svoj najnovejši glasbeni projekt Timelaps, ki bo izšel predvidoma ob koncu leta. Postregel bo z repertoarjem jazzovskih priredb klasičnih skladb, kot sta Schubertova Serenada in Satiejeva Gimnopedija ob spremljavi Francesca Capelle na klavirju in Pereja Loeweja na kontrabasu.

Glasbeni duo VorAigua, ki ga sestavljata pesnik in pevec Muntsa Moral in pianist Pau Perera, bo 29. septembra po svojem prvencu Meandres predstavil že svoj drugi studijski album Boscúria. Občinstvu bosta po svojem premiernem albumu Meandres (2022) ponudila pravo glasbeno poslastico, ki v ospredje postavlja poklon zemlji in vodi z intimnimi, vitalističnimi melodijami in zvoki, ki spominjajo na dišeč gozd.

Glasbeni mesec bosta 30. septembra zaključila violinist Miquel Muñiz in pianist Federico Gianello. Na njunem nastopu boste lahko slišali melodije, kot so Sonata št. 2 v G duru op. 13 Edvarda Griega, Suita Popular Espanyola Manuela de Falle in Paula Kochanskega ter Koncert za violino in orkester op. 47 Jeana Sibeliusa. Glasbenika se ponašata z visokimi dosežki; Miquel Muñiz je namreč že pri rosnih 18 letih zmagal na 96. tekmovanju Juventudes Musicales de España, Federico Gianello pa je leta 2002 prejel veliko nagrado mednarodnega klavirskega tekmovanja »Compositores de España«.

Ustvarjalci in glavni igralki se bodo poglobili v podrobnosti komične TV serije Poquita fe spletne platforme Movistar+

V CASA SEAT se vrača cikel razprav

V septembru se bo odvil nov cikel razprav, prva z naslovom Moments Estel·lars bo na sporedu že 4. septembra, v njej bosta sodelovala Mike Blackman, izvršni direktor avdiovizualnega sejma Integrated Systems Europe (ISE), in Miquel Rutllant, predsednik katalonske avdiovizualne mreže podjetij in institucij Clúster Audiovisual. Razpravo bo vodil novinar Toni Aira, glavna tema pa bodo projekti, zaradi katerih je Barcelona postala avdiovizualna prestolnica južne Evrope.

Naslednja razprava z naslovom The Making of DAMA bo potekala 8. septembra, v ospredju bo nova TV serija spletne platforme Movistar+, Poquita fe. Ustvarjalca serije, Pepón Montero in Juan Maidagán, v družbi glavnih igralk Esperanze Pedreño in Julie de Castro bodo občinstvo seznanili z zapletenostjo komedije, v kateri je v ospredju absurdnost vsakdanjega življenja.

19. septembra se bo odvila razprava CARNET Insights, ki sovpada s tematiko razstave Pionirke, saj se bo osredotočila na varnostne sisteme ter nove tehnologije in trende na področju varnosti v cestnem prometu, za katere gre veliko zaslug ravno ženskam. Javier Luzón, vodja oddelka za varnost vozil družbe SEAT S.A., Nuria Pérez, vodja oddelka za pomoč žrtvam prometnih nesreč združenja Aesleme, in Jesús Monclús, direktor področja za preventivo in varnost v cestnem prometu fundacije MAPFRE, bodo odgovorili na nekatera glavna vprašanja o prihodnosti na področju varnosti v cestnem prometu.

Po praznikih se v CASA SEAT vrača cikel razprav Literary Cafés, prva razprava bo potekala 26. septembra, na kateri bo pisatelj Aitor Romero predstavil svojo knjigo El arte de escribir de pie (Candaya, 2023). Knjigo sestavlja osem zgodb s poudarkom na potovanjih in različnih paradigmah postmodernega popotnika. Literarni kritik Jorge Carrión se bo z avtorjem pogovarjal o seriji zgodb, ki se začnejo najprej kot dnevniki potovanj in se nato spremenijo v kulturne eseje, neleposlovne zgodbe ali avtobiografska besedila.

Vse kulturne dejavnosti v CASA SEAT so brezplačne ob predhodni rezervaciji na www.casa.seat.